Trimble SketchUp Pro 2023

Okosabb módja a 3D-s modellezésnek

Okosabb módja a 3D-s modellezésnek

ÁTTEKINTÉS

A SketchUp Pro egy 3D-s modellező program mely széles körben alkalmazható az építészet, gépészet, filmipar és videojáték tervezés területén.

Miért használjuk a SketchUp Pro-t?

A SketchUp egyet jelent a barátságos és segítőkész 3D modellező szoftverrel, és ennek egy oka van: nem áldozzuk fel a használhatóságot a funkcionalitásért. Hasznos tippekkel, részletes Oktató panelekkel a kezdők számára és rengeteg online anyaggal, így a segítség mindig kéznél van. És ha ez kevésnek bizonyulna, minden SketchUp Pro licenc egy éves ingyenes technikai támogatást tartalmaz.

Úgy alakították ki a SketchUp Pro-t, hogy teljesen belesimuljon a már létező munkafolyamataiba. Az importálható formátumokkal, mint például a DXF, a DWG, a 3DS, a DAE, a KMZ, a TIF, a JPG, a PNG rajzokat, modelleket és képeket tudunk a készülő projekthez adni. A SketchUp Pro-val importálhatjuk ezeket a formátumokat plusz akár PDF-et, OBJ-t, FBX-et, XSI-t, VRML-t, MP4-et, WEBM-et és AVI-t is.

Szüksége van egy meghatározott székre a szobához, amit tervez? Egy lámpára a garázshoz? Egy orrszarvúra az állatkertbe? Szinte mindent meg fog találni a SketchUp 3D Raktárban, a világ legnagyobb ingyenes 3dD modell gyűjteményében. Ami pedig a plugin-eket illeti az új Bővítmény Raktárban számos extra funkciót és eszközt találhat.

sketchup_prodshot_01.jpg

Két perc alatt kiválaszthatunk egy helyszínt a világból és belehelyezhetjük a SketchUp Pro modellt. Ingyenes légi felvételt, 3D-s terep modellt és hosszúsági adatokat kapunk, ami alapján pontos árnyékolást végezhetünk. Ezután a tájban előre elkészített épületeket tudunk elhelyezni és használhatjuk a Google Maps utca nézetet, így bármit lemodellezhetünk, amit szeretnénk.

A SketchUp Pro-val pontosan meg tudjuk határozni, hogy hova fognak esni az árnyékok, bármilyen időben, napon vagy helyszínen a földön. A program megmutatja, mit fogunk látni a modellből. Pontosan kiszámolja egy adott 3D-s alakzat felszínének illetve anyagának területét vagy térfogatát. A tárgyakat tulajdonságokkal láthatjuk el, listákat és jelentéseket készíthetünk hasznos információkkal.

Készítsünk olyan modelleket, melyeken könnyű dolgozni és könnyű bemutatni. Használjunk csoportokat és elemeket, hogy az alakzatokat logikai egységekre bontsuk. Jól jönnek a rétegek, ha egy modellt több részre kell feldarabolni, az Áttekintővel pedig egyszerre nézhetünk meg mindent.

Bővítmények

 

Render[in]

A Render[in] egy integrált, real-time renderelő program SketchUp felhasználók részére. Az Atlantis engine-nek köszönhetően a Render[in] telepítése után a SketchUp felhasználók fotórealisztikus, HD minőségű képeket hozhatnak létre.

SU Podium 

Az SU Podium high-end, raytracing engine-je - beépített égbolt modellező rendszerrel - a SketchUp-ban végzett renderelést élvezetes és hatékony tevékenységgé alakítja. A bővítménnyel csodálatos és fotórealisztikus képeket hozhatunk létre, melyek biztosan elnyerik az ügyfelek tetszését.

supodium.jpg

V-Ray

Professzionális, fotórealisztikus képek készítése korszerű árnyékolási, világítási és renderelő eszközökkel.

 

A 2023-as verzió legfontosabb újításai.

Revit fájlok importálása Konvertáljuk pontosan és hatékonyan a Revit modelljeit SketchUp geometriává a projektfázisok, a munkacsoportok és a partnerek közötti mélyebb együttműködés érdekében.

Flip eszköz Tegyük pontosabbá a Flip transzformációkat! A vadonatúj Flip eszközzel előre vizualizálhatjuk a végeredményt mindenféle kísérletezgetés nélkül.

Többszálú mentés A nagy méretű modelleket jobb hatékonysággal menthetjük el többszálas technológia segítségével. A nagy modellek mentésének ideje jóval gyorsabb lett kevesebb hibalehetőséggel. 


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK


Apple:

RendszermacOS 12+, 11+ (Big Sur) és macOS 10.15+
Processzor2,1 GHz vagy Apple M1
Memória4 GB
Tárhely1 GB
Képernyő1024x768
Egyéb
  • Internet kapcsolat
  • Böngésző
  • OpenGL 3.1 kompatibilis VGA legalább 512 MB VRAM-mal

Windows:

RendszerWindows 11m Windows 10
Processzor1 GHz
Memória4 GB
Tárhely1 GB
Képernyő1024x768
Egyéb
  • Internet kapcsolat
  • Böngésző
  • OpenGL 3.1 kompatibilis VGA legalább 512 MB VRAM-mal
  •  .NET Framework 4.5.2
FUNKCIÓK

SketchUp LayOut

A SketchUp Pro csomag részét képezi a LayOut, egy hatékony 2D-s illusztrációs alkalmazás, aminek segítségével látványos rajzokat, kiviteli terveket vagy diavetítésre alkalmas bemutatókat készíthet, melyek dinamikusan kapcsolódnak a SketchUp modelljeihez.

ALKOSSON PROFI RAJZ BEÁLLÍTÁSOKAT A LayOut hatékony méretező, rajzoló és tervlapszerkesztő eszközöket biztosít, hogy SketchUp modelljeiből reprezentatív rajzokat készíthessen. Az itt készült rajzokat exportálhatja DWG/DXF formátumba is, így más CAD szoftverekkel is felhasználhatja azokat.

KOMBINÁLJA A MÉRETVONALAKAT, SZÖVEGEKET ÉS ÁBRÁKAT Készítsen egyedi LayOut sablont, amiben elhelyezheti saját logóját és adatait. Használjon különféle jelöléseket, méretvonalakat és állítson be különböző nézeteket 3D-s modelljéről anélkül, hogy ki kelljen lépnie a LayOut-ból vagy más CAD szoftvert használnia.

RAJZOK DINAMIKUSAN ÖSSZEKAPCSOLVA A 3D-S MODELLEL A SketchUp modellek dinamikusan össze vannak kapcsolva a hozzájuk tartozó LayOut fájlokkal: ha bármilyen változtatást eszközök a 3D-s modelljén, azt automatikusan frissítheti a LayOut dokumentációjában.

EGY DOKUMENTUM A NYOMTATÁSHOZ ÉS A PREZENTÁCIÓHOZ Egy LayOut dokumentumot közvetlen nyomtathat, vagy élőben prezentálhat is a programon belül. Alkosson magas felbontású és nagy méretű fájlokat, exportálja PDF formátumban vagy mutassa be terveit egy diavetítésben, közvetlenül az alkalmazáson keresztül.

SketchUp 3D Raktár

Több, mint 4 millió modellel és 23 millió felhasználóval évente, a 3D Raktár a világ legnagyobb és legnépszerűbb ingyenes 3D modelleket tartalmazó tárháza. Egy nyitott könyvtár, ahonnan minden SketchUp felhasználó letölthet vagy megoszthat modelleket.

KÖZÖSSÉG MINDENKI SZÁMÁRA Bárki kereshet, letölthet modelleket vagy különböző tartalmat adhat hozzá a 3D Raktárhoz teljesen ingyenesen. A világ legnagyobb tartalmi platformja közvetlenül a SketchUp felületén keresztül is elérhető, és ezen felül kompatibilis más CAD alkalmazásokkal is.

A MEGOSZTÁS TÖRŐDÉS A 3D Raktárban nem kell minden modellt megosztani; néhány elem csak az Ön számára hozzáférhető. Kizárólag a nyilvánosan megosztott modellekre lehet rákeresni vagy letölteni. Saját modelljeit különféle gyűjteményekbe rendezheti, amiket közösségi oldalán is megoszthat.

TARTALMI MARKETING PLATFORM A 3D Raktár lehetővé teszi a gyártók számára, hogy egy egyedülálló módon mutassák be katalógusukat, és a designerek számára, hogy terveikben konkrét termékek szerepeljenek. A 3D modellek egy olyan új csatorna, melynek segítségével új ügyfeleket érhet el.

IGAZOLT TARTALMI FEJLESZTÉSEK A SketchUp egy igen erős Igazolt Tartalmi Fejlesztői hálózatot épített ki. Ez a felszereltség teszi lehetővé, hogy olyan cégek számára építsenek modelleket, akik a 3D Raktár felületén szeretnék népszerűsíteni cégeiket.

Extension Warehouse

A Bővítmény Raktár több, mint 400 ingyenes és fizetős bővítményt tartalmaz, olyan kiegészítő eszközöket és funkciókat, amelyeket közvetlenül integrálhat a SketchUp eszköztárába. 

EGY NYÍLT PLATFORM A nyitott SDK-nak és Ruby API-nak köszönhetően már a SketchUp 4 verzió óta támogatjuk a harmadik fél által fejlesztett bővítményeket. Az alkalmazásfejlesztők immáron egy évtizede írnak bővítményeket a SketchUp számára.

ARRA IS VAN EGY BŐVÍTMÉNY A bővítmények segítik a munkafolyamatot azáltal, hogy optimalizálják az időigényes, összetett vagy ismétlődő folyamatokat. Más alkalmazások továbbfejlesztett megjelenítési módokat, 3D nyomtatáshoz és animációs modulokat vagy haladó rajzeszközöket tartalmaznak.

BŐVÍTMÉNYEK MINDENKINEK A több, mint 6 millió letöltéssel a Bővítményraktár többek között olyan szakmák képviselőinek munkáját segítette, mint az építészek, kivitelezők, tájépítészek, videójáték készítők, lakberendezők, asztalosok, városépítészek és díszlettervezők.

EGY EGYEDÜLÁLLÓ ÜZLETI LEHETŐSÉG A SketchUp bővítmények már régóta segítik és támogatják a felhasználók elkötelezett közösségét. Egy alkalmas piactérré vált az üzleti vállalkozók és a saját munkáikat megosztani kívánók számára.

PreDesign

A PreDesign segítségével pontos információkat használhatunk fel az adott helyszín időjárási viszonyaival kapcsolatban. A mérnökök így nem csupán a terepviszonyokat vehetik figyelembe a tervezés előtt, de a várható időjárást, fényviszonyokat is.

MEGTALÁLNI A LEGJOBB LEHETŐSÉGEKET Kizárólag a megvalósítható elképzelésekre fókuszálva elkerülhetjük a felesleges újratervezéseket az előkészítés során.

HASZNOS TARTALMAK GYORS ELŐÁLLÍTÁSA Gyors hozzáférés az összes grafikonhoz és az időjárással kapcsolatos kiemelt információhoz, így azok már a tervezés korai szakaszában beépíthetők a tervezési folyamatba.

MOZGÁSBAN TARTANI A PROJEKTET A kliensek és a kollégák folyamatos tájékoztatásával fontos lépést tehetünk a nyerő koncepció megtalálásához.

sketchup_predesign.jpg

Keresés a SketchUpban A Search SketchUp-ot először a SketchUp for Web-en vezették be, azonban mostantól az  asztali felületen is elérhető. Ez lehetővé teszi a parancsok megkeresését és aktiválását, ha a keresőbe begépeljük mire van szükségünk. A keresés támogatja a parancsok név és fogalom szerinti lekérdezését, ez pedig azt jelenti, hogy kereshetünk akár munkafolyamattal kapcsolatban is. A SketchUp Pro alkalmazásban a Search a telepített bővítményekre is kiterjeszti a keresést, így megtalálhatjuk a hozzájuk tartozó eszköztárat vagy menüsorokat is.

Címke A Címke eszköz lehetővé teszi címkék alkalmazását a modellező ablakban lévő entitásokra kattintva. A megadásához válasszunk ki egy egyedi címkét a Címkék panelen, vagy használjuk az eszköz Mintamódosítóját, hogy megtarthassunk egy címkét a modellünkhöz. Érdemes figyelembe venni az eszköz tippeket, amelyek segítik, pontosítják a címke alkalmazását vagy mintavételezését. Amikor rákattintunk a formánk címkézésére, a művelet megerősítéseként egy lila határoló kiemelés villog. További információkért kattints a linkre.

Szabadkézi "+" Jelentős frissítést hajtottak végre a Freehand eszközön, amely lehetővé teszi sokkal simább görbe elemek létrehozását. Ezek a javított szabadkézi görbék általában több szegmenst tartalmaznak. Közvetlenül a megrajzolás után fokozatosan csökkenthetjük a görbe szegmentálását, melyről a SketchUp vizuális visszajelzést ad minden egyes lépésnél. A szegmensvezérlés az állapotsorban meghatározott módosító billentyűk lenyomásával érhető el. A Freehand tengelyrögzítő bemenetet is kapott a rajz sík beállításához. És most már lehetséges a szomszédos lapok keresztezése is különböző síkon.

Ha további információra van szüksége, keresse fel viszonteladóink egyikét, 
illetve ügyfélszolgálatunk is készségesen rendelkezésére áll.

Olvass tovább

,
Prezentáció készítése ChatGPT-vel | AI. sorozat 23. rész

AI sorozatunk 23. részében bemutatjuk, hogyan is segít a ChatGPT a prezentációk hatékony tervezésében és elkészítésében, akárcsak egy virtuális asszisztens.


Helló! Ez itt a ChaosBot! | AI sorozat 1. rész

AI sorozat 1. rész: Miról is fog szólni ez a cikksorozat? Miket veszünk sorra és milyen módon? Ha érdekel az AI világa, olvass tovább!


WordPress blog lementése és elemzése | AI sorozat 2. rész

AI sorozat 2. rész: Hogyan használhatjuk a ChatGPT haladó funkcióit? Hogyan képes az AI óriási adathalmazokat fájlokba tömöríteni? Kiderül.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram