Steinberg WaveLab Pro / Elements 9

Creativity First

ÁTTEKINTÉS

A WaveLab Pro 9/ Element 9 verziója nem csak egy egyszerű frissítés, hanem a legnagyobb fejlesztés a WaveLab történetében: teljesen letisztult újragondolt kezelőfelület, teljes testreszabhatóság és professzionális tudás helyezi a WaveLab programcsaládot az audio szerkesztő alkalmazások csúcsára.

 

Steinberg cég WaveLab nevű hangszerkesztője már több, mint 20 éve folyamatosan az élvonalban szerepel a professzionális mastering, audio szerkesztés, hang restaurálás és analízis területén. Számtalan mastering stúdió, zenei stúdió, sound designer, újságíró, podcaster és médiaipari szereplő jól bevált eszköze, amely testreszabhatóságával és lehetőségeivel a világ élvonalába helyezte a WaveLab szoftvert.

 

 

 

A szoftver költésghatékony verziója a WaveLab Element, amely jóval kedvezőbb áron kínálja az jól ismert professzionális alapvető szerkesztési és mastering környezetet. A két verzió részletes összehasonlítása megtalálható az oldal alján található táblázatban.

A 9-es verzió újdonságai:
A WaveLab Pro 9 újradefiniálja az audioszerksztési és mastering lehetőségeket, ami a valaha volt legkreatívabb szoftverré teszi ezen területen. A teljesen újragondolt felhasználói felület a könnyen követhető egyablakos rendszert alkalmazza, ahol a már jól ismert szalagos menü koncepció teszi lehetővé a funkciók ésszerű csoportosítását.

Ezzel válik lehetővé, hog a Wavelab erőteljes szerkesztési, feldolgozási és rendering funkciói mindig a megfelelő helyen, az audio hullámforma felett a szituációnak megfelelően bukkannak fel. A WaveLab Pro 9 a mid/side jelfeldolgozást is forradalmasítja, vagyis külön lehet dolgozni a sztereó jel mono center és stereo side oldalán. Ez odáig megy, hogy akár külön plug-ineket is alkalmazhatunk, vagy speciális szerkesztési és feldogozó algoritmusokat alkalmazhatunk külön a mid és a side jelre.

 

Forradalmian új felhasználói felület

 

 

 

A WaveLab 9 új felülete összehasonlíthatatlanul gyorsabb és kényelmesebb munkát biztosít. Az új egyablakos felület egy központi tab-ok által definiált menüben található, amelyek mindig a funkciónak megfelelő eszközöket tartalmazzák közvetlenül a hullámforma felett. Így pl. A View, Edit, Fade, Analysis, Render tab-ok tartalomfüggően és dinamikusan csak az oda illeszkedő funkciókat jelenítik meg, s mivel ezek a vizuális felületen egymáshoz közel találhatók ezért a váltás közöttük egy szempillantás műve, miközben a szerkeszett hangot sosem veszítjük szem elől.

 

Új dokkolható felület

A funkcionális layout nagyon fontos amikor egy szoftverrel napi szinten dolgozunk, és természetesen mindenkinek lehetnek ezzel kapcsolatban egyedi igényei. Ezért a WaveLab Pro 9-ben jelent meg a több monitort is támogató ablakdokkoló rendszer, ami szinte bármilyen vizuális elrendezést lehetővé tesz. A WaveLab folyamatosan és automatikusan javaslatot tesz arra kis nyilak segítségével, hogy hova tudsz egy lebegő ablakot dokkolni. Ehhez csak meg az ablakot el kell mozgatnunk a kívánt irányba és az optimális módon fognak az elemek egymáshoz illeszkedni.

A project szervezése

A WaveLab Pro 9 egy új project koncepciót is bevezet, amit File Group-nak nevezetek el. Ez teszi lehetővé egy halom egyedi audiofile kezelését egyetlen framework-ben, a File Group-ban. Az új Project Manager ablakban a legnagyobb mastering project összes elemét egy hierarchikus fastruktúrában követhetjük nyomon.

 

Újratervezett Master szekció

 

A korábbi Master szekció is igen jelentős ráncfelvarráson esett keresztül. Immáron 12 effekt slotra bővült a beilleszthető effektek száma, a csatorna feldolgozás konfigurációja pedig egyedileg minden plug-in-nél beállítható, beleértve a mid/side feldolgozást is. Azaz eldönthetjük, hogy a kedvenc plug-in-ünk a jel sztereó, monó vagy m/s részére legyen hatással. Ezenkívül a teljes csatorna monitorozás már M/S métering funkcióval is bővül, az új csúcsminőségű Resampler segítségével pedig könnyedén válthatunk a különböző mintavételezési frekvenciák között.

 

MasterRig

A WaveLab Pro 9-ben debütáló MasterRig a legerőteljesebb plug-in kezelőfelület, amit a Steinberg valaha készített, mellyel a legkreatívabb módon maszterelhetjük audio anyagainkat. A MasterRig 6 csúcsminőségű modulból épül fel, ezek közül a legtöbb akár kétszer is beilleszthető és így összesen egy max. nyolc elemből álló feldolgozó láncot építhetünk ki.

Nemcsak hogy mindegyik modul multiband, azaz több frekvenciasávon szeparáltán használható, az EQ, a kompresszor és a szaturátor modulok sávonkénti mid/side processzinget is lehetővé tesznek. Így sebészi pontosságú beavatkozással élhetsz az anyag meghatározott részein, érintetlenül hagyva a feldolgozáson kívül eső részeket.

A MasterRig hihetetlen flexibilitásának köszönhetően drag-and-drop módszerrel könnyedén variálhatod az effektek sorrendjét, mentheted a különböző konfigurációkat, ami egyben a különböző scene-ek közötti váltást is gyorssá teszi.

Equalizer

A MasterRig-ben találhatunk először a Steinberg által tervezett nyolcsávos hangszínszabályozót. Ezzel a modullal minden egyes frekvenciasávot sztereóban, bal vagy jobb oldalt vagy közép/szél (m/s) dolgozhatunk fel. Sávonként négy különböző típusú EQ között válogathatunk, miközben az első és a nyolcadik akár 48 dB/oktáv meredekségű szűrőket is használhat.

Dinamikus hangszínszabályozás (EQ)

A dinamikus EQ-val meghatározhatjuk, hogy mikor és milyen mértékig történjen hangszínszabályozás, amit az audio anyag dinamikája fog vezérelni. Ez a négy sávos ekvalizer is képes a sztereó mód mellett osztott L/R és M/S módban is működni.

 

Kompresszor

A dinamikaszabályozó kompresszor modul is négy frekvenciasávon képes működni akár különböző karakterisztikájú dinamikaprocesszorokkal, akár sztereóban vagy L/R és M/S konfigurációkban. Minden egyes sávhoz belső sidechain is tartozik.

 

Saturator
 

A négysávos Saturator-ral meleg analóg vagy “vintage” karaktert adhatsz bármilyen hangzásnak. Legyen szó akár lomha és nagyon enyhe szalagos szimulációról, vagy enyhén torzított csöves szaturációról, a MasterRig elvégzi a feladatát. A plug-in itt is sztereóban, L/R vagy M/S konfigurációkban működik, ráadásul a szalagos és csöves torzítás között is választhatunk.

 

Imager

A MasterRig Imager processzor segítégével a sztereó teret kiszélesíthetjük vagy szűkíthetjük, mindezt frekvenciasávonként! Maximum négy frekvenciasávon dolgozhatunk, mindegyiken külön állítható szélességgel, hangerővel és panorámával.

Limiter

Ez a flexibilis modul a dedikált M/S vezérlésnek köszönhetően nemcsak a mid és a side signal limitálására képes, de tartalmaz egy Transients és egy Harmonics részt is, amivel nagyon finom overdrive jellegű torzítással is dúsíthatjuk a hangzást. A lánc utolsó elemeként pedig egy Maximizer vagy egy Brickwall Limiter alkalmazásával növelhetjük anyag hangerejét a véglegesre.

 

Ultragyors project setup és elérhetőség

Startup ablak

Egy új project létrehozása, vagy egy meglévő böngészés sokkal gyorsabb és könnyebb az új Startup dialógusablaknak köszönhetően. Amikor a WaveLab Pro 9 elindul, akkor az alábbi opciók között választhatunk: új project, üres project, vagy project egy sablon alapján. Persze meglévő projecteket, vagy file-okat is nyithatunk innen.

 

File tab: a WaveLab új központi eleme

A WaveLab Pro 9 bemutatja az új File tab-et, ami a központja egy Audio Montage, Audio Editor, Batch Processzor, Podcast, Audio CD v. DVD file létrehozásának, vagy megnyitásának. Sőt a File tab tartalmazza az összes rendering, import, export funkciókat, a masteringhez szükséges speciális file-okat is, mint pl: DDP, XML és CD cue sheetek. A nagyon logikusan csoportosított Preferences tab-on pedig az összes egyedi beállításhoz szükséges beállítást elvégezheted.

 

Project Manager

A nagy projectek gyakran nagyon kompex struktúrákat jelentenek, amiken kényelmes és intuitív módon szeretnénk kezelni. Ebben a WaveLab Pro 9 új Project Managere nyújt hatékony segítséget, amivel az összes audio file-t és audio montázst átláthatóan szervezhetjük. A Project Manager fastruktúrájában azonnal látható, hogy melyik fájl melyik csoporthoz tartozik, mi a pontos nevük, mikor lettek módosítva, stb. Akár drag and drop módszerrel meg is nyithatunk innen file-okat az Audio Montage ablakra dobva őket, vagy nyithatunk új Audio editorokat.

 

Közvetlen kapcsolat a Cubase és Nuendo alkalmazásokkal: erőteljes mix és mastering láncok kialakítása

A WaveLab Pro 9 az első olyan WaveLab verzió ami sima és közvetlen együttműködést hoz a Cubase és Nuendo alkalmazásokkal, így nagyon hatékony mix és mastering láncok alakíthatóak ki.

 

Cubase és Nuendo alkalmazásokban elérhető WaveLab funkciók

Nyissuk meg a WaveLab-et közvetlenül a Cubase / Nuendo programokból és használjuk a WaveLab fejlett restaurációs, audioszerkesztő, analízis és mastering funkcióit, amivel a mix fázisban már véglegesre kialakíthatjuk a kívánt hangzást. Miután a WaveLab-ben végrehajtottuk a változtatásokat, a változtatások egyetlen klikkel frissülnek a Cubase / Nuendo zeneszerkesztő szoftverekben is.

 

Visszatérés a mixhez

Gyakran előfordul, hogy a mastering fázisban vissza kell térnünk a mixhez, mivel olyan változtatásokat kell végrehajtani, amelyek a mastering során már nem lehetségesek. Ilyen pl. bizonyos hangszerek közötti hangerőarányok finomítása. A WaveLab Pro 9-et használva már nem szükséges kitalálni, hogy melyik folderben található az adott Cubase / Nuendo projecthez tartozó audio file. A WaveLab képes automatikusan megnyini  az adott Cubase / Nuendo projectet pusztán a hozzátartozó audio file alapján. Így sokkal könnyebb szerkeszteni, re-mix verziókat készíteni, vagy előkészíteni a mixet a megfelelő masteirngre.

 

Újabb csúcsminőségű pluginek

 

A WaveLab Pro 9-ben találunk két újabb multiband plug-int: a Multiband Expandert és a Multiband Envelope Shapert. Előbbivel a dinamikatartományt tudjuk növelni, míg utóbbi a hang formázására használható, mindkettő négy sávon dolgozik. Végül az új SoX-alapú Resampler a csúcsminőségű valósidejú resamplingelt lejátszást és renderinget végzi.

 

További fejlesztések
A WaveLab számos olyan kisebb fejlesztést is tartalmaz, amelyeknek nagy hasznát vesszük a a mindennapi munka során.

  • Clip plug-in send automatizáció: Burkológörbe-alapú send effekt automatizációra van lehetőség a clip alapú effektek esetén, amihez bármilyen automatizációt rajzolhatunk a kívánt plug-inhez.
  • Extended rendering: a sorround rendering már az mp3 és AAC formátumoknál is lehetséges
  • Multi-rendering export: a program támogatja egyeidújleg több audiofile, audio montázs vagy file group kezelését és renderelését egyetlen menetben, ami jelentősen gyorsíthatja a munkafolyamatokat.
  • Beállítható név-sémák: teljesen egyénre szabható a file-ok program általi elnevezése, így mint filenév, albumszám, számláló, stb. Előnye elsősorban abban rejlik, hogy könnyen megkülönbözthetőek maradnak a file-ok amikor nagyon sok audio file-t exportálunk a WaveLab-ből.

 

A WaveLab Pro 9 és az Elements 9 összehasonlítása

✔ - támogatott
o - korlátozottan támogatott

Általános funkciók

Verzió

 

WaveLab Pro 9

 

WaveLab Elements 9

Ideális felhasználási terület

Mastering, broadcast és professzionális zenei felhasználásra

Zenészek, házistúdiók, rádiós szabadúszók és podcasterek számára

Maximális mintavételezési frekvencia kHz

384

96

Belső jelfeldolgozás

32-bit lebegőpontos

32-bit lebegőpontos

Az audio sávok maximális száma

1000 felett

3

Master szekció slot-ok száma

12

5

Klippenkénti clip effektek száma

10

2

Valósidejű VST3 plug-inek

41

18

Audio Montage Workspace többsávos kompozíciók létrehozására

o

Audio restaurációs funkciók

o

Audio file Workspace a sample pontos audio szerkesztéshez és elemzéshez

o

Transport panel

o

Felvételi opciók

o

Monitorozási lehetőségek

 

Batch processzor, elnevezési sémák

 

Mid/Side monitorozás, szerkesztés és feldolgozás

 

Korlátlan fileméret támogatása RF64 esetén

 

Watch folderek: drag and drop automatizált off-line processzinghez

 

Audio elemezés

3D spektrum analízis

Spektroszkóp, oszcilloszkóp, jelszint kijelző

Globális audio analízis

o

EBU szabványű loudness metering

 

Offline loudness analízis

 

Spectrometer, Bit-Meter, Phasecope, Wavescope

 

Audio analízis eszközök

 

WaveLab Control: a kedvenc analízis eszközök csoportosítása egyetlen helyen

 

Encoder ellenőrzés ACC, MP2 és OGG esetén

 

Restauráció

Sonnox DeNoiser

Sonnox DeClicker

Sonnox DeBuzzer

Spektrum analízis és szerkesztés

 

Hibajavító eszközök, automatikus hibadetektor és korrekció

 

Formátumok, exportálás

Meta-adat támogatás

RIFF, ID3, BWAF, CART, iXML, AXML

RIFF, ID3, BWAF, CART

Többféle fájlformátum támogatása (WAV, BWF, MP3, RIFF, WMA, stb)

o

AAC kódolás, beleértve az AAC-HD és AAC-HE-t

Filekapcsolat a Steinberg zenei alkalmazásokkal

Audiuo CD/DVD írás

o

Az ipari standard DDP formátum teljes támogatása

 

Feldolgozás

Offline processzorok

25

16

Time Stretch & Pitch Correct

o

Effekt szekció klipp, track és master effektekkel

o

iZotope MBIT+ Master Dither

 

EBU szabványú loudness feldolgozás

 

Pan & Loudness normalizer

 

Integrált valósidejű resampling

Standard dithering

Munkafolyamat

Egyablakos felhasználói felület

Ablakmenedzsment

Ablak dokkoló rendszer

Startup dialógusablak

Audio file böngésző

16-bit flot nagyfelbontású zoom

Auto replay opciók

Podcast eszközök

Marker eszközök

o

Gyorsbillentyű és távvezérlés támogatás

o

Speaker menedzsment: 8 monitorhangfal pár támogatása

 

SuperClip koncepció (sok clip kezelés egyben)

 

Professzionális audioszerkesztési lehetőségek

 

Multi-format rendering

 

5.1 surround rendering

 

Több file renderelése névséma alaján

 

Project Manager

 

Kibővített menüstruktúra

 

File összehasonlítás

 

Timecode kijelzés

 

Clip plug-in send automatizáció

 

Jel és DTMF generátor

 

 


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
Apple:

RendszerOS X 10.10 / 10.11
ProcesszorIntel kétmagos processzor
Memória4 GB
Tárhely4 GB
Képernyő1024 x 768 képernyő felbontás
Egyéb
  • Szabad USB port az USB-eLicenser (license management) számára - az aktiváláshoz internet kapcsolat szükséges.
  • Az operációs rendszerrel kompatibilis audio interfész
  • kétrétegű DVD-ROM

Windows:

RendszerWindows 7 / 8 /10
ProcesszorIntel vagy AMD kétmagos processzor
Memória4 GB RAM
Tárhely4 GB
Képernyő1024 x 768 képernyő felbontás
Egyéb
  • Szabad USB port az USB-eLicenser (license management) számára - az aktiváláshoz internet kapcsolat szükséges.
  • Az operációs rendszerrel kompatibilis audio interfész
  • kétrétegű DVD-ROM

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram