Helyes-e?

  MorphoLogic Helyes-e? QXT 9 Win/Mac

  Helyesírás-ellenőrző és elválasztó program
  Helyes-e?

  A magyar helyesírás-ellenőrző program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  Áttekintés

  Helyesírás-ellenőrző

  A helyesírás-ellenőrző program azokat a szóalakokat fogadja el helyesként, amelyeket a benne működő morfológiai elemző képes a tárolt morfémákból a nyelvi szabályoknak eleget téve összerakni.

  A program képes az ismeretlen szavak javításához javaslatokat adni.

  Termékeinkben a helyesírás-ellenőrző programok a hozzájuk tartozó alkalmazásokba beépülve működnek. Kezelésük általában megegyezik az ezen alkalmazásokban gyárilag támogatott, más nyelvű, hasonló funkciójú eszközeinek kezelésével.

  Elválasztó program

  Az elválasztást nem kell külön futtatni, az a háttérben fut, szövegbevitelkor és a szövegdobozok méretének megváltoztatásakor automatikusan elválasztva történik a szöveg befolyatása.

  Ha az elválasztott szöveget másik gépre viszi át, azon csak akkor fog elválasztva megjelenni, ha arra a gépre is telepíti a Helyes-e? programot.

  A magyar elválasztó program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

  A programban beállítható, hogy csak az általa ismert szavakat válassza el, vagy pedig az ismeretleneket is. Ha megengedjük az ismeretlen szavak elválasztást, számítsunk arra, hogy egyes, a progrm által nem ismert szavak elválasztása hibás lesz, mert ezekben a program csak a szótagoló algoritmust használja, így nem lehetséges az idegen szavak nem magyar kiejtés szerinti helyesírása, valamint az összetételi határok figyelembe vétele.

  Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

  A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg. Ha egy szóalakban két vagy több ilyen speciális elválasztás is van (pl. asz-szony-nyal), akkor a program csak az egyik elválasztási lehetőséget használja fel, mert ha mindkettőnél megengedné az elválasztást, akkor a QuarkXPress egyik hibája miatt helytelenül jelenne meg az elválasztott szó.