Helyes-e?

  MorphoLogic Helyes-e? Mac Office 2011

  A beépülő magyar helyesírás-ellenőrző modul
  Helyes-e?

  Magyar helyesírás-ellenőrző és elválasztó program Microsoft Office for Mac 2008-hoz és 2011-hez.

  Áttekintés

  Helyesírás-ellenőrző

  A magyar helyesírás-ellenőrző program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  A helyesírás-ellenőrző program azokat a szóalakokat fogadja el helyesként, amelyeket a benne működő morfológiai elemző képes a tárolt morfémákból a nyelvi szabályoknak eleget téve összerakni.

  A program az ismeretlen szavakhoz javítási javaslatokat ad.

  Elválasztó program

  A magyar elválasztó program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

  Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

  Csak azokat a szavakat választjuk el, amelyeket elemezni tudunk. (A helyesírás-ellenőrző ezeket fogadja el helyesként.) Ha megengednénk az ismeretlen szavak elválasztását, akkor sok hiba keletkezne abból, hogy nem ismerjük ezeknek sem a morfológiai szegmentálását, sem a helyes kiejtését. Az utóbbi idegen szavak elválasztása esetén fontos. Az ebből származó hibák megtalálása a felhasználó számára nehezebb lenne, mint néhány nem elválasztott szó utólagos kézi elválasztása.

  Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

  A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg.

  Automatikus szójavítási lista
  A termék a Microsoft Office 2011-hez telepíti a MorphoLogic által felülvizsgált és jelentősen bővített automatikus szójavítási listát, mely helytelen/helyes szópárokból áll. Ez a lehetőség a Microsoft Office 2008-ban nem érhető el.

  Aktiválás
  A programhoz termékkód tartozik, melyet megvásárlásakor kap meg. A telepítés végén a terméket aktiválni kell a termékkód felhasználásával. Enélkül a termék nem használható. Az aktiválás után a termék csak azon a számítógépen lesz használható, amelyen aktiválták. Ha több licencet vásárolt, annyi különböző gépen aktiválhatja, ahány licenccel rendelkezik. Ugyanarra a számítógépre a termék korlátlan számban újratelepíthető. Az aktiváláshoz internet-kapcsolat szükséges.

  A termék ugyanazzal a termékkóddal használható Microsoft Office for Mac 2008-hoz és 2011-hez, akár mindkettőhöz egyidejűleg, ugyanazon a gépen. Ha később kíván áttérni az Office 2008-as verzióról a 2011-esre, nem szükséges a Helyes-e? programból mégegyet vásárolnia.

  Rendszerkövetelmények
  A program használatához Intel-alapú Macintosh számítógép, Mac OS X 10.5 (Leopard) vagy magasabb verzió (pl. 10.6: Snow Leopard), valamint a Microsoft Office for Mac 2008-as vagy 2011-es verziója szükséges.