CLion 2019.1

  JetBrains CLion 2019.1

  Vegyük le a vállunkról a rutinmunka terhét ezzel a szoftverrel, hogy nekünk csak az igazán fontos dolgokkal keljen foglalkoznunk.
  CLion 2019.1

  A natív C és C++ támogatásnak köszönhetően (mely támogatás magába foglalja a C++11 sztenderdet, a libc++-t és a Boostot is) a CLion képes értelmezni az általunk írt kódot, és leveszi a vállunkról a rutinmunka terhét, hogy nekünk csak az igazán fontos dolgokkal keljen foglalkoznunk.

  Áttekintés

  A WebStorm okos kódolási asszisztense nem csupán a JavaScript kezeléséhez nyújt hathatós segítséget, de a hozzá kötődő nyelvekhez, így a Node.js-hez, a HTML-hez és a CSS-hez is. A kód kiegészítéssel, a fejlett navigációs funkciókkal a menet közbeni hibakereséssel és refactoringgal még kényelmesebb a munka.

   
  • A C és C++ nyelvek teljes körű támogatása (beleértve a C++11-et, a libc++-t és a Boostot is)
  • Python, Swift, JavaScript, XML, HTML és CSS támogatás
  • Egyaránt elérhető Linuxra, OS X-re és Windowsra
  • CMake támogatás (automatikus CMake követés és szerkesztés)
  • Kifinomult kódolási asszisztens több különböző kurzorral, okos kiegészítéssel és egy gombos navigációval
  • Biztonságossá tett automatikus refactoring
  • Kód analízis a jó minőségű kód érdekében
  • Integrált hibakereső, STL rendererek
  • Integráció olyan verziókontroll rendszerekkel, mint a Subversion, a Git, a GitHub és a Mercurial
  • CVS, Perforce (pluginon keresztül)  és TFS
  • Beépített terminál és Vim emuláció
  • Google Test támogatás
  • STL szimbólumok automatikus importálása
  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Windows 7, 8/8.1 vagy Windows 10 (64 bit)
  Processzor
  Dual Core
  Memória
  2 GB
  Tárhely
  512 MB
  Képernyő
  1024x768
  Egyéb
  • Cygwin x64 vagy MinGW
  Apple
  Rendszer
  OS X 10.9.4 vagy újabb
  Processzor
  Dual Core
  Memória
  2 GB
  Tárhely
  512 MB
  Képernyő
  1024x768
  Egyéb
  • KDE, GNOME vagy Unity DE desktop
  • GCC/G++ vagy Clang
  Rendszer
  OS Linux 64 bit
  Processzor
  Dual Core
  Memória
  2 GB
  Tárhely
  512 MB
  Képernyő
  1024x768
  Funkciók

  Könnyű kezdés Meglepően egyszerű CMake alapú projekteket létrehozni a CLionban, amikhez a szükséges fájlokat csupán egy kattintás hozzárendelni. Ha más típusú projektet használunk, az IDE segíti a CMake-be történő importálást.

  Okos szerkesztő Egy olyan IDE-vel, ami megérti a készülő projektet, és képes analizálni annak kontextusát, gyorsabban kódolhatunk, mint ahogy azt korábban gondoltuk volna. Próbáljuk ki az okos kiegészítést, formázást és a különböző nézeteket.

  Navigáció és keresés Bármilyen osztályt, funkciót vagy szimbólumot gyorsan megtalálhatunk a kódon belül, és a keresés során csak a releváns találatok jelennek meg. Az AppCode keresőjével gyakorlatilag bármire rákereshetünk, még az IDE beállításaira is!

  Kódgenerálás és refactoring Takarítsunk meg időt a felesleges gépelés kiiktatásával, hisz a CLion képes automatikusan legenerálni a kódot a getterektől és a setterektől egészen az összetett sablonokig. A refactoring segítségével pedig villámgyorsan rendbe tehetjük és megtisztíthatjuk a kódot.

  clion_overview__refactoring.png

  Menet közbeni analízis Csodálatos és pontos kódot írhatunk a CLionnal. A statikus analízis lehetővé teszi, hogy az összes támogatott nyelv esetén már gépelés közben figyelmeztetéseket kapjunk az esetleges hibákról, és javaslatot kapjunk a kijavításukra.

  Személyre szabhatóság Válasszunk egyet a rendelkezésre álló, előre elkészített felhasználói felület közül, és alakítsuk át olyanná, ami megfelel a felhasználói szokásainknak. Használhatjuk az alapértelmezett billentyűzetkiosztást is, de létrehozhatunk sajátot is.

  Beépített eszközök és integráció A CLion több mint egy szerkesztő, mivel intelligens CMake támogatással rendelkezik, ráadásul nagy teljesítményű hibakeresője hatékony segítséget ad a problémák megoldásához is. A beépített Google Test-tel elvégezhető az egységek tesztelésével, és nem szabad elfeledkezni a különböző VCS-ekről se.

  Futtatás és hibakeresés A projektek futtatása és a hibakeresés könnyedén elvégezhető a CLion felületén is. Használjuk a GDB-vel és LLDB-vel megtámogatott hibakereső UI-t. A CLion mindig a helyes értékeket jeleníti meg a szerkesztőben, és segít a kifejezések fejlesztésében. A CLion az adatáramlás elemzést is elvégzi, hogy megtudja, van-e elérhetetlen kód, végtelen rekurzió stb.

  clion_overview__debug.png

  CMake támogatás A CMake egy rendkívül népszerű keresztplatformos rendszer, mely széles körben elterjedt a C és a C++ fejlesztők között. A CLion fejlett CMake támogatásának köszönhetően könnyebbé válik a kód legenerálása és az automatikus újratöltés.

  Unit tesztelés A CLion támogatja a Google Test keretrendszert, a tesztek futtatása a CLionon belül történik, az eredmények megjelenítésére pedig  fejlett felhasználói felület áll a rendelkezésre. Arra is képes a szoftver, hogy a tesztelés közben előállítsa a kódot.

  Kód dokumentálás A CLionnal könnyedén elvégezhető a kód dokumentálása. A Doxygen stílusú dokumentumok megjelenítése Quick Documentation felugró ablakokban történik, és biztosított a kapcsolódási pontok legenerálása a Doxygen commentek részére.

  VCS integráció és helyi history A CLion egységes interfészt biztosít a legnépszerűbb VCS-ek részére, beleértve a Subversiont, a Gitet, a GitHubot, a Mercurial, a CVS-t, a Perforce-ot, and TFS-t. A helyi history pedig megvéd a váratlan hibáktól.

  Számos nyelv, egy IDE Annak ellenére, hogy a CLiont elsősorban C és C++ fejlesztésekre találták, alapvető támogatást nyújt a CMake-hez és számos webes technológiához (JavaScript, XML, HTML, stb.) egyaránt.

  Termimál és Vim mód A beépített terminálon keresztül férhetünk hozzá a parancssorhoz, amihez elérhető a Vim emuláció a hozzá tartozó billentyűkombinációkkal együtt. Természetesen más pluginokkal is bővíthetjük az IDE tudását.