Filemaker Pro

  FileMaker Filemaker Pro 16

  A világ elsőszámú adatbázis-kezelő szoftvere
  Filemaker Pro

  Árakhoz kattintson ide

  A FileMaker Pro a világ elsőszámú adatbázis-kezelő szoftvere, amelynek segítségével digitális állományaink, aktuális projektjeink és ügyfeleink menedzselése gyerekjátékká válik. A több milliós felhasználói bázissal büszkélkedő program érdemeit számos szakember és díj dicséri. Az alkalmazás kezelőfelülete rendkívül egyszerű és jól alakítható (megismerése a kezdő felhasználók számára sem nehéz), ugyanakkor a szoftver a lehető legprecízebb munkát végzi.

  Áttekintés

  Mire is képes a program? A digitális állományok létrehozása, kezelése, módosítása és tárolása körül mindig rengeteg a probléma, főleg akkor, ha egyszerre több felhasználó dolgozik egy kicsinek éppen nem mondható adathalmazzal. A FileMaker Pro 16 alkalmazással ennek vége, a szoftvernek köszönhetően ugyanis rendet teremthetünk átláthatatlan adatdzsungelünkben: a fájl- és szövegkeresés gyerekjátékká válik, a dokumentumokhoz egyetlen kattintással hozzáférhetünk, s így könnyen módosíthatjuk őket. A szoftver ezeken túl számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik az összehangolt munkát.

  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Windows 7, Windows 8.1, Windows 10
  Processzor
  Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon 64
  Memória
  1 GB
  Tárhely
  2 GB
  Képernyő
  1024x768 - 16 bit
  Apple
  Rendszer
  OS X 10.11 vagy újabb
  Processzor
  64 bites Intel processzor
  Memória
  2 GB
  Tárhely
  4 GB
  Képernyő
  1024x768 - 16 bit
  Funkciók

  Egyszerű konfigurálás, kezelőfelület és használat A szoftver talán egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy könnyű kezelni. Mindez természetesen a telepítésre, a program konfigurálására és használatára is vonatkozik. Nincs szükségünk külön (programozói) szaktudásra ahhoz, hogy ki tudjuk aknázni a program nyújtotta lehetőségeket. A FileMaker Pro 16 alkalmazást könnyen megismerhetjük az igen kiváló FileMaker Learning Center segítségével, amelynek köszönhetően oktató-videókat, demókat és különböző súgófájlokat tölthetünk le az internetről. Az egyes adatbázisok konfigurálása (pl. a nézet beállítása) és a kezelőfelület testre szabása (pl. a gombok beállítása) szintén nagyon egyszerű.

  Alap kezdő megoldások Négy új alap kezdő megoldás közül választhatunk ahhoz, hogy megalkossuk első személyre szabott appunkat. A kapcsolatok, az inventory, a tartalmak és a feladatok kezelése azonnal lehetővé válik.

  Integráció A továbbfejlesztett cURL opcióknak és az előre definiált funkcióknak köszönhetően jóval egyszerűbb az adatok cseréje az egyes webes szolgáltatások és alkalmazások között.

  Fejlesztés Az új Layout Objects ablaka hierarchikus listát biztosít az összes layerben található objektumról. Így jóval egyszerűbb változásokat eszközölni egy-egy objektumon, hisz nem kell megbontani az őt tartalmazó struktúrákat.

  Biztonság Az OAuth 2.0 által biztosított egyszerűsített bizonyítvány menedzsmenttel és a third-party hitelesítési szolgáltatásokkal jóval biztonságosabb és védettebb alkalmazások fejleszthetők. A korábban létrehozott Amazon, Google vagy Microsoft Azure felhasználói hitelesítések felhasználhatók a FileMaker alapú alkalmazásoknál is.

  Belső frissítések A FileMakerhez érkező frissítésekről az alkalmazáson belül kapunk értesítést, amiket azonnal telepíthetünk is.

  Szkriptelés visszavonása A szkriptelési munkák azonnal visszavonhatók a több szintű undo-val. A kiadott utasításokat annyiszor vonhajtuk vissza vagy alkalmazhatjuk újra, ahányszor csak szeretnénk. A változások addig nem kerülnek érvényesítésre, amíg nem mentjük el őket, és nem lépünk ki a Script Workspace-ből.

  Kiemelt szkript hibák A Script Workspace piros kiemelést kapnak a problémás területek. Különösen akkor hasznos ez a funkcó, mikor más FileMaker appokból importálunk szkripteket, vagy ha összetett appokkal dolgozunk, melyek több szkriptet is tartalmaznak.

  ESS adapter Az ESS adapter segítségével olyan külső SQL adatbázisokhoz is csatlakozhatunk, mint a PostgreSQL vagy az IBM DB2.

  Web alap Help A FileMaker Pro-val kapcsolatos információkhoz jóval gyorsabban hozzáférhetünk a web alapú Help rendszerrel, amit akár le is tölthetünk offline használatra.

  Frissített felhasználói felület A státusz eszközsáv új ikonokat a FileMaker Pro 16-ban, így a saját appok kinézete sokkal korszerűbb lehet.

  Rejtett szerkesztő A bizalmas információkat, mint például a jelszavakat vagy bankkártya számokat elrejthetjük a képernyőről. Az adatok “•” jellel kerülnek takarásra.

  Quick Charts Új funkció a Quick Charts, mellyel pár gombnyomás létrehozni egy-egy grafikont. A grafikonok beállításait azonnal megjelennek a képernyőnkön, így még gyorsabb a munka. Öt különböző típus és tíz különböző stílus áll a rendelkezésünkre.

  Fájlkonvertálás egyetlen kattintással Az alkalmazás rendkívül sok fájltípust ismer és a konvertálás is egyszerű. Egy Microsoft Excel (vagy más típusú) fájlt például pillanatok alatt átalakíthatunk a FileMaker Pro 16 által értelmezhető formátummá. Csak húzzuk a fájlt a FileMaker Pro ikonra és már kész is!

  iOS támogatás Könnyedén elkészíthetjük alkalmazásaink iOS verziót is. Előre elkészített sablonok állnak a rendelkezésünkre, melyekkel gyerekjáték elkészíteni egy-egy app iPadre vagy iPhone-ra szánt verzióját.

  Gyors és hatékony munka Mi a teendőnk, ha a lehető legrövidebb idő alatt össze szeretnénk állítani az előttünk álló feladatok vagy a heti kiadások listáját, esetleg a havonta kiküldendő hírlevelek tartalmát? A válasz egyszerű: használjuk a FileMaker Pro 16 szoftvert! Munka közben minden fontos információt láthatunk (pl. webes tartalmakat, képeket, videókat, zenefájlokat stb.), és ha elkészültünk, az eredményt PDF vagy Microsoft Excel formátumba menthetjük és elküldhetjük az érintett személyeknek.

  Információk megosztása Az információ egyik alaptulajdonsága, hogy másokkal is megosztható. A FileMaker Pro 16 természetesen ebben is a segítségünkre lesz. Továbbíthatjuk a projekt szempontjából releváns adatokat munkatársaink felé (egyszerre akár öt személynek is), hírleveleket küldhetünk ki néhány egyszerű kattintás segítségével, az Instant Web Publishing funkcióval pedig a világhálóra is eljuttathatjuk a fontosnak ítélt információkat, így munkatársaink, partnereink - függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert vagy böngészőt használnak - bármikor, bárhol hozzáférhetnek a szükséges adatokhoz. Mindez visszafelé is igaz: a FileMaker Web Viewer segítségével mi is azonnal hozzájuthatunk a fontos információkhoz (pl. gyakran változó termékárakhoz).

  Több mint 40 előre elkészített adatsablon A FileMaker Pro 16 lehetőséget biztosít arra is, hogy munkánk során a több mint 30 gyárilag elkészített adatsablonnal dolgozzunk, így nincs más dolgunk, mint hogy kitöltsük az egyes mezőket, és már készen is vagyunk. A sablonok személyekkel, projektekkel és dokumentumokkal való munka esetén használható sablonfajtákra oszlanak (pl. munkatársakkal kapcsolatos adatok, feladatlisták, termékkatalógusok stb. kezelése).

   

  Szkriptelési lehetőség Az adatbázis-programozók minden bizonnyal szívesen használják majd a ScriptMaker modult, amelynek segítségével számos gyakran ismétlődő folyamatot, műveletet automatizálhatunk.

  Biztonsági beállítások Meghatározhatjuk, hogy az egyes felhasználók az általunk közzétett információk mely részéhez férhessenek hozzá. A biztonságos munka érdekében felhasználónevet és jelszót adhatunk munkatársainknak, partnereinknek és eldönthetjük, hogy kinek milyen (egyedi) jogosultságai legyenek az egyes adatbázisokat illetően.

  Táblázat nézet Csoportosítsa és rendezze az információkat a Táblázat nézetben is, ezáltal még professzionálisabb külsőt biztosítva jelentéseinek. Könnyen lehet módosítani a riportokat például adatokat hozzáadni, sorba rendezni vagy akár mezőket és rekordokat elrejteni.

  Jobb riportok Tovább lett fejlesztve a Tervezőnézet-Riport asszisztens funkció, melynek segítségével még könnyebb lesz stílusos riportokat készíteni.

  Visszatérő Importálás Az új funkció segítségével Excel, CSV vagy TAB fileokból tudunk ezentúl importálni az adatbázisunkba, visszatérő rendszerességgel. Az adatbázis minden egyes megnyitásakor frissíti az adatokat a FileMaker Pro 16-ban. De egy gombnyomásra frissíthetjük ha változtattunk a forrás file-ban (pl.: az Excel táblázatban átírtunk egy telefonszámot).

  Gyors keresés Mintha csak egy webböngészőben lenne. Írjon be egy szót vagy kifejezést a keresőbe, amit keresni szeretne, böngésző (browse) nézetben. A Gyors Kereső funkciót be állíthatja, hogy csak bizonyos oldalakon keressen.

  Számlakészítő megoldás, mellyel cégre szabható, nyomtatható számla formulát készíthet. A kibocsátott számlákat pedig rendszerezve nyilvántarthatja.

  Szöveg kiemelése is lehetővé vált az új verzióban. Egyszerűen válassza ki a kívánt adatot (szöveget, számot), majd kattintson a szövegkiemelése gombra

  A tervezőnézeteket (layout-okat) most már mappákba is lehet rendezni, ezáltal is könnyítve az áttekinthetőséget.

  A Portál Szűrés (Portal Filtering) funkció még szofisztikáltabb lett. Bonyolult adatbázis kapcsolatok kiépítése nélkül is lehet már extrémebb adat lekérdezéseket pár kattintással létrehozni.

  További biztonsági funkciókkal lett kibővítve a szoftver. Bizonyos táblázatokat vagy scripteket is külön kóddal lehet védeni. Sőt akár azt is be lehet állítani, hogy a FileMaker Pro 16korábbi verziójával ne lehessen megnyitni az adatbázist.

  Támogatott fájlformátumok A FileMaker Pro 16 az alábbi fájlformátumok importálására és exportálására képes:

  • PDF
  • Microsoft Excel (.xlsx is)
  • BASIC
  • vesszőkkel és/vagy tabokkal tagolt szövegfájlok (pl.: .csv)
  • DBASE III vagy IV
  • DIF
  • HTML
  • Lotus 1, 2 vagy 3
  • Merge fájlok
  • SYLK
  • XML
  Kinek ajánljuk?

  A FileMaker Pro adatbázis-kezelő szoftvert olyan kisebb-nagyobb munkacsoportoknak, cégeknek és vállalatoknak ajánljuk (pl. szerkesztőségeknek, hírügynökségeknek, kereskedelmi jellegű cégeknek stb.), ahol fontos az összehangolt, biztonságos és precíz adatkezelés és -publikálás.