Cumulus Enterprise

  Canto Cumulus Enterprise 7

  Szerverközpontú digitális adatkezelés mesterfokon
  Cumulus Enterprise

  A központi digitális adatkezelés (DAM - Digital Asset Management) napjainkban már szinte minden komolyabb vállalat esetén az olajozott működés egyik elengedhetetlen alapfeltétele. A magyarázat egyszerű: a nagyobb cégek több embert foglalkoztatnak és nagyobb adathalmazzal dolgoznak. A Canto szakemberei pontosan ezért fejlesztették ki a teljes mértékben személyre szabható Canto Cumulus Enterprise szoftvereket.

  Áttekintés

  A központi digitális adatkezelés (DAM - Digital Asset Management) napjainkban már szinte minden komolyabb vállalat esetén az olajozott működés egyik elengedhetetlen alapfeltétele. A magyarázat egyszerű: a nagyobb cégek több embert foglalkoztatnak és nagyobb adathalmazzal dolgoznak. A Canto szakemberei pontosan ezért fejlesztették ki a teljes mértékben személyre szabható Canto Cumulus Enterprise szoftvereket.A központi digitális adatkezelés (DAM - Digital Asset Management) napjainkban már szinte minden komolyabb vállalat esetén az olajozott működés egyik elengedhetetlen alapfeltétele. A magyarázat egyszerű: a nagyobb cégek több embert foglalkoztatnak és nagyobb adathalmazzal dolgoznak, s ha nincs egy dinamikusan kezelhető központi adatbázis, amelyen keresztül mindenki hozzáférhet a keresett állományokhoz, akkor az akadálymentes működés helyett csak káoszról beszélhetünk. Természetesen nemcsak a rendezettség szempont, hanem a gyorsaság, az egyszerű kezelhetőség és a biztonság is. A Canto szakemberei pontosan ezért fejlesztették ki a teljes mértékben személyre szabható Canto Cumulus Enterprise szoftvereket (Archive Server, Publishing Server, Business Server), amelyek segítségével minden vállalat olyan megoldást választhat, ami a működése szempontjából a legideálisabb.

  A Canto Cumulus Enterprise program a következő változatokban kapható:

  Archive Server Az Archive Server lehetővé teszi, hogy a központi számítógépen tárolt digitális állományokat a helyi LAN hálózaton keresztül a különböző munkacsoportok tagjai elérhessék. Mindezt természetesen anélkül, hogy a fájl károsodna vagy a szakemberek zavarnák egymás munkáját. A kiterjesztett keresési funkció, a verzióellenőrzés, a biztonságos működés, a szoftver egyszerű konfigurálhatósága, a felhasználó-kezelés leegyszerűsítése és a teljes mértékű LDAP támogatás csak néhány elem a program fontosabb tulajdonságai közül.

  Publishing Server A Publishing Server az Archive Server Web Publisher Pro modullal bővített változata. Akkor vehetjük hasznát, ha digitális állományainkat az interneten szeretnénk publikálni. Munkatársaink és üzleti partnereink könnyedén kereshetnek a szerveren tárolt adatok között, a kiválasztott állományokat megfelelő formába konvertálhatják és letölthetik. A beépített rendelőmodul segítségével a rendeléseket CD lemezen vagy e-mailben teljesíthetjük.

  Business Server A Business Server a Publishing Server Internet Client Pro modullal bővített változata. Akkor vehetjük hasznát, ha cégünk munkatársai nem egy helyen (akár különböző országokban) dolgoznak. Az internet-alapú modul segítségével - mintha az irodában ülnénk - bárhonnan hozzáférhetünk az adatokhoz, új állományokat tölthetünk fel és módosíthatjuk ezek metaadatait (pl. szerzői jogok). A három szoftver tulajdonságait a következő táblázat foglalja össze:

    Archive Server Publishing Server Business Server
  LAN kapcsolat az adatbázishoz igen igen igen
  katalógusműveletek (pl. rendezés, keresés) igen igen igen
  átfogó metaadat-kezelés igen igen igen
  logikusabb felhasználó-menedzsment igen igen igen
  konfigurálható felhasználói felület igen igen igen
  Live Filtering funkció igen igen igen
  átlátható könyvtárszerkezet igen igen igen
  állományok konvertálása, átalakítása igen igen igen
  állományok és katalógusok küldése e-mailben igen igen igen
  verzióellenőrzés igen igen igen
  teljes LDAP támogatás igen igen igen
  állományok webes publikálása - igen igen
  internetes kapcsolódás az adatbázishoz - igen igen
  beépített rendelőmodul - igen igen
  állományok katalogizálása a weben keresztül - - igen
  metaadatok módosítása a weben keresztül - - igen
  Rendszerkövetelmények
  Windows
  Rendszer
  Microsoft Windows 2000 (SP2), Windows XP, Windows Server 2003
  Apple
  Rendszer
  Mac OS X 10.3 vagy újabb, Mac OS X Server 10.3 vagy újabb
  Rendszer
  SOLARIS 8-9, Linux x86, SuSE Linux 8.2 vagy újabb, Red Hat Linux 9.0 vagy újabb
  Egyéb

  Unix rendszer alatt csak a szerver szoftver futtatható.

  Funkciók

  A Canto Cumulus Enterprise programok mindarra képesek, amire a Canto Cumulus Workgroup alkalmazások, ezenfelül természetesen egyéb plusz tulajdonságokkal is rendelkeznek.

  További funkciók az Archive Server szoftverben:

  Leegyszerűsített, átláthatóbb felhasználó-kezelés Adminisztrátorként kétféle módon adhatunk jogokat az egyes felhasználóknak. Standard (felhasználó-központú) módban mindenki esetében külön-külön kell beállítanunk a jogosultságokat, míg Advanced (feladatközpontú) módban a felhasználókat bizonyos kategóriákba sorolhatjuk, amelyekhez előzőleg kötött jogosultságokat rendeltünk (pl. a "tördelők" kategóriába tartozóknak biztosan lesz PDF írási jogosultsága). Ez utóbbi módszer előnye, hogy sok felhasználó esetén nem kell mindenkinél ugyanazokat a jogokat többször beállítani.

   

  Teljes LDAP támogatás A Canto Cumulus Workgroup szoftverek LDAP alapú felhasználó-azonosítási rendszerén túl a Canto Cumulus Enterprise programok esetén egyéb, a felhasználókra vonatkozó adatokat (pl. e-mail, postacím, telefonszám stb.) is kinyerhetünk a központi LDAP adatbázisból. Ez nagyban megkönnyíti az adminisztrátor munkáját, mégis megbízható eredményt nyújt. Ezenfelül lehetőségünk nyílik az LDAP csoportok összekapcsolására a Cumulus feladatközpontú felhasználói kategóriáival (ld. fent), így pl. a "marketing" LDAP csoportot a "marketing" kategóriával. Ilyen módon minden LDAP felhasználó része lesz a Cumulus kategóriának (és gyakorolhatja az ezzel járó jogosultságokat), nincs szükség új felhasználói fiókok létrehozására. A felhasználók azonosítása történhet a Cumulus beépített modulja vagy a külön beszerezhető API bővítmény segítségével.

  Live Filtering funkció Ez a kiváló funkció lehetővé teszi, hogy bizonyos felhasználói csoportok ne az összes katalógust és annak minden tartalmát, hanem annak csak egy szűrt, rájuk vonatkozó részét láthassák. Pl. az érékesítéssel foglalkozó szakemberek csak az elkészített termékekkel foglalkoznak, azaz semmi szükség arra, hogy a félkész munkafájlok közé is betekintést nyerhessenek. Ezzel a módszerrel egyrészt mindenki időt takaríthat meg, másrészt a munka biztonsága is növekszik, mivel az egyes állományokkal csak az illetékesek foglalkozhatnak.

  Sokoldalú könyvtárszerkezet A szoftver az állományokat a klasszikus könyvtárszerkezethez hasonló rendszerben tárolja (Category Fields). Egyetlen fájl természetesen több könyvtárban is szerepelhet. Minden egyes könyvtárhoz jegyzeteket rendelhetünk, amelyek utalhatnak a könyvtárban található elemek jellegére vagy egyéb információkat hordozhatnak (pl. ki a projektigazgató, mikor vannak a határidők stb.). A Canto Cumulus Enterprise programokban lehetőségünk nyílik ezen jegyzetek között is keresni (pl. megtalálhatjuk azokat a projekteket, amelyeken egy bizonyos személy dolgozik). Az egyes könyvtárakat tovább rendszerezhetjük (Category Tabs) annak érdekében, hogy a munka még átláthatóbb legyen.

  Asset Cross References funkció Az ACR (Asset Cross References) rendszer érzékeli, ha egy állományt éppen használnak, vagy ha egyszerre több helyen is hivatkoznak rá. Ennek köszönhetően egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a digitális adatokkal való munka (pl. minden nehézség nélkül frissíthetjük azokat az elemeket, amelyek több módosított állományt tartalmaznak).

  További funkciók a Publisher Server szoftverben:

  Webes elérés böngészővel A program által menedzselt állományokhoz bármely internetes böngésző (pl. Microsoft Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox) segítségével hozzáférhetünk.

  Szoros kapcsolat az on-line és a helyi adatbázis között Ha a munkacsoport valamelyik tagja megváltoztat valamit az adatbázisban (pl. feltölt vagy letöröl egy dokumentumot), a módosítás azonnal megjelenik az on-line felületen.

  Beépített on-line rendelőmodul A webes felületen böngészve a kiválasztott elemeket belehelyezhetjük a virtuális bevásárlókosarunkba, majd kiválaszthatjuk a szállítás módját (pl. CD lemez, e-mail).

  Maximális biztonság A bejelentkezési jelszavakat a szoftver RSA titkosítással továbbítja a szerver felé, így biztosak lehetünk abban, hogy nem kerülnek illetéktelen személyek kezébe.

  Testreszabhatóság A szoftvert bármely HTML szerkesztő programmal testre szabhatjuk, saját igényeinkhez igazíthatjuk.

  Együttműködés a legnépszerűbb webszerverekkel A programhoz egy Tomcat Web Application Server szoftver is jár, de más hasonló webszerverrel (pl. IBM WebSphere) is használhatjuk.

  További funkciók a Business Server szoftverben:

  Internet-orientált munka A Business Server legnagyobb erőssége a teljes mértékben internet-orientált munka. Nem probléma, ha a munkacsoport tagjai egymástól távol (akár különböző országokban) dolgoznak, hiszen egy internet-kapcsolat segítségével bárhonnan hozzáférhetünk az adatbázishoz és úgy dolgozhatunk vele, mintha az irodában ülnénk.

  Kinek ajánljuk?

  Az akadálymentes, biztonságos adatáramlás egyre fontosabb szerepet kap az élet minden területén, főleg az üzleti szektorban. A Canto Cumulus Enterprise szoftverek tökéletesen kielégítik a nagyobb vállalatok ezen igényeit. Ajánljuk egyrészt azoknak, akik digitális állományaikat helyi jelleggel, a cégen belül szeretnék megosztani (pl. egy nagyobb szerkesztőség esetén a kiadványok sablonjait, a cikkeket, a képeket stb.), másrészt azoknak, akik digitális állományaikat az interneten szeretnék publikálni és eladásra kínálni (pl. on-line képtárak, különböző webáruházak stb.).