AutoCAD

És a rajzasztal megelevenedik

ÁTTEKINTÉS

A koncepciótervezéstől a rajzoláson és részlettervezésen át az AutoCAD 2012 eddig soha nem tapasztalt módon segíti megvalósítani ötleteit.

A koncepciótervezéstől a rajzoláson és részlettervezésen át az AutoCAD 2012 eddig soha nem tapasztalt módon segíti megvalósítani ötleteit. A koncepciótervezéstől a rajzoláson át a részlettervezésig az AutoCAD 2012 minden eszközt biztosít, amire szüksége lehet elképzelései létrehozásához, megjelenítéséhez, dokumentálásához és megosztásához. Az AutoCAD 2012 az ismerős AutoCAD parancsokat és felhasználói felületet egyesíti egy frissített tervezői környezettel, így korábban sosem tapasztalt módon teszi lehetővé ötletei megosztását és felfedezését.

Koncepciótervezés Egy frissített koncepciótervező környezet egyszerűvé és intuitívvá teszi a szilárdtestek és felületek létrehozását, szerkesztését és navigálást. Mivel minden eszköz egy helyen található, egyszerűen tervekbe öntheti gondolatait. A továbbfejlesztett navigációs eszközök lehetővé teszik a tervezők számára, hogy közvetlenül működjenek együtt modelljeikkel azok létrehozása és szerkesztése során, így termelékenyebbé teszik a tervek különböző változatainak felfedezését.

Látványtervező eszközök Az AutoCAD 2012 bárhol a projekt életciklusában biztosítja a terv mögött álló elképzelés látványtervének felfedezését, és hatékony eszközökkel, például bemutatósétákkal és valósághű rendereléssel segíti e folyamatot. Az új animációs eszközök segítségével már a tervezés korai szakaszában felfedhet bármilyen hibát - még mielőtt azok gondot okoznának.

Dokumentáció A tervnek valamikor meg kell valósulnia. Az AutoCAD 2012 lehetővé teszi, hogy tervmodelljeit gyorsan és könnyedén kivitelezési dokumentumokká alakíthassa, amelyek átláthatóan és pontosan megmutatják, hogy mit kell megépíteni. A metszetkészítő és síkba vetítő eszközök lehetővé teszik, hogy közvetlenül a tervmodellből hozzon létre metszeteket és homlokzatokat, amelyeket rajzaiba illeszthet. Mivel a modellinformációkat nem kell újból létrehozni a dokumentáció elkészítéséhez, időt és pénzt takarít meg, valamint elkerülheti a kézi újrakészítésből eredő hibákat.

Megosztás Az AutoCAD 2012 tovább bővíti a megosztásra használható hatékony eszközöket, például az aktuális DWG fájlok korábbi DWG formátumban történő mentését vagy a DWF fájlok jelölőinformációkkal együtt történő importálását és exportálását, valamint továbbfejleszti a DWF fájlok importálását és alávetített használatát. Emellett az AutoCAD 2012 már rendelkezik a rajzfájlok Adobe PDF formátumban történő közzétételének lehetőségével.


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
Windows:

Rendszer Windows 7 Enterprise, Ultimate, Professional vagy Home Premium; Microsoft Windows Vista Enterprise, Business, Ultimate vagy Home Premium (SP2 vagy újabb); Windows XP Professional vagy Home edition SP3
Processzor Intel Pentium IV processzor, 3.0 GHz vagy gyorsabb
Memória 2 GB
Tárhely 2 GB
Képernyő 1024x768 - 32 bit
Egyéb
  • 128 MB vagy több memóriával, OpenGL támogatással rendelkező munkaállomás-szintű grafikus kártya.
  • Internet Explorer 7 vagy újabb

FUNKCIÓK

Szilárdtestek és felületek modellezése Az AutoCAD új szilárdtest- és felületkezelő eszközei megkönnyítik a szilárdtest- és felületmodellek létrehozását. A háló objektumok helyett felületek hozhatók létre és szerkeszthetők, és olyan szilárdtest objektumokat is létrehozhat, amelyek lapjait több bonyolult felület határozza meg. A használhatóság növelése érdekében áttervezett felhasználói felületen ugyanabban a környezetben hozhat létre szilárdtesteket és felületeket. A szilárdtestek AutoCAD szoftverben történő használatakor elkerülheti a drága, külső szoftvereszközök használatát, amelyek frissítése és módosítása nehézkes lehet.


 

Tervezőkörnyezet Az AutoCAD 2012 tervezői környezetének újdonsága a tervezői „műszerfal”, amely egy helyre gyűjti az összes szilárdtest- és felületmodellező eszközt, és lehetővé teszi az AutoCAD szoftverben található eszközök és munkafolyamatok áttekintését. Az AutoCAD 2012 tartalmazza az AutoCAD korábbi verzióiban bemutatott rajzszerkesztő eszközöket (például Dinamikus adatbevitel, Orto és Követés) és felhasználja őket a szilárdtest- és felületmodellezés során. A szilárdtest- és felületmodellek különösebb tanulás vagy újratanulás nélkül is gyorsan létrehozhatók vagy módosíthatók. A közös szerkesztőeszközök miatt nincs szükség átképzésre a szilárdtestek létrehozásához, mivel a vonalak, ívek és körök esetében megszokott eljárások használhatók, így nő a sebesség és csökken a betanulási idő.

AutoCAD 2012

Navigáció a modellben Az AutoCAD 2012 a meglévő eszközöket továbbfejlesztve lehetővé teszi a transzparens eltolást és zoomolást perspektivikus nézetekben, valamint a Keringés parancs használata közbeni szerkesztést. Számos új eszköz is megjelent, például a bemutatóséta üzemmód, amellyel a számítógépes játékokban megszokott módon járhatja be a modellt. Az új kamerafunkcióval gyorsan készíthet pillanatfelvételt a terv egyes nézeteiről. Ezek a továbbfejlesztett navigációs eszközök segítik a termelékenységet, mivel megkönnyítik a modell használatát a létrehozás és szerkesztés során, és lehetővé teszik a modellek felfedezését és alaposabb megértését is. E funkcióknak köszönhetően egyszerűbben felfedezhetők a különböző tervváltozatok, korábban észlelhetők a hibák és a tervvel kapcsolatos döntések könnyebben megértethetők a folyamat többi résztvevőjével.

 

Látványstílusok Az AutoCAD 2009 látványstílusai az AutoCAD 3D megjelenítéshez társított elemekre vonatkoznak. A látványstílusok közé tartoznak az új lapstílusok, élhatások, anyag- és árnyékmegjelenítések, megvilágítások, valamint perspektivikus és párhuzamos/merőleges nézetek. Ezekkel az új eszközökkel könnyedén hozhat létre olyan látványstílusokat, amelyek megfelelnek a terv igényeinek - akár a tervezés aktuális szakaszát jellemző stílusok is készíthetők. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy további szoftvereszközök vásárlása és megtanulása nélkül is érthetően mutathassa be ötletét a megrendelőnek.


Animációk Az AutoCAD 2012 séta és útvonal animációs eszközeinek használatával meghatározhatja a modell érdekes pontjait, majd létrehozhat egy útvonalat vagy egyszerűen „végigsétálhat” a pontok mentén egy bemutatható animációs fájl elkészítéséhez. Az animációkat különböző látványstílusok vagy árnyalásmódok felhasználásával hozhatja létre, így elérheti a megfelelő vizuális hatást. Ezekkel az eszközökkel a megrendelőt „végigkalauzolhatja” a terven, és még a tervezés korai szakaszában fényt deríthet a hibákra, mielőtt a probléma megjelenne a végtermékben.

Renderelés Az AutoCAD 2012 a rendertechnológia* legfrissebb fejlesztését alkalmazza. Ez a hatásos technológia, amelyet az Autodesk 3ds Max szoftver is használ, egy egészen új felhasználói felületen keresztül érhető el, és célja a pontos és valósághű renderelés gyors és egyszerű elvégzése. E technológia előre beállított rendereléseket is tartalmaz, valamint egy csúszka segítségével beállítható az idő-minőség optimális aránya. A renderelés, az anyagok és a megvilágítások új fejlesztései nagyon pontos renderelt képet biztosítanak bármely AutoCAD felhasználó számára, így kiegészítő alkalmazások nélkül is ugyanaz a hatás érhető el.


 

Megvilágítások Az AutoCAD 2012 új interaktív megvilágítás eszköze lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan elhelyezhessen távoli, pont vagy spot fényeket a rajzban. A fényforrás elhelyezése után a fényforrás célfogóinak használatával a megfelelő helyre irányíthatja a fényt. A fényforrások elhelyezése során a fény hatása valós időben megjelenik az árnyékokon. Mivel nincs szükség a kép előzetes renderelésére, több időt tölthet a tervet legjobban bemutató képek kialakításával.

Anyagok Az AutoCAD 2012 szoftverben olyan egyszerű anyagokat alkalmazni a modellre, mint besraffozási egy 2D blokkot. Az előre definiált könyvtárból az anyagokat vontassa valamelyik szilárdtest lapjára vagy egy modellben definiált felületre, és az anyag automatikusan felveszi a méreteket, így nem szükséges a méretarány manuális igazítása a modell méreteihez. Ha az anyagkönyvtárban nem talál megfelelő anyagot, akkor az új anyagszerkesztő használatával - más szoftver használata nélkül - módosíthatja bármelyik anyagot igényeinek megfelelően és saját könyvtárat is létrehozhat.

Metszet és síkba vetítés Az AutoCAD 2012 új metszet és síkba vetítés eszközeivel egyszerűen és gyorsan nyerheti ki a rajzkészítéshez szükséges információkat a koncepciómodellből. A metszet eszközök segítségével egy dinamikus, állítható síkkal elmetszheti a szilárdtest- vagy felületmodell. Ezzel a vágósíkkal a rajzkészítés folyamatának részeként létrehozhat olyan homlokzat- vagy alaprajzi nézetet, amely készen áll a méretezésre és a feliratozásra. A síkba vetítés eszközzel a 3D modell automatikusan összenyomható 2D illusztrációvá. Ezzel elkerülhető, hogy a modellinformációt ismét létre kelljen hozni a terv dokumentációjához, és így idő és pénz takarítható meg, valamint kisebb a hibalehetőség, mintha manuálisan újra létre kellene hozni ezen adatokat.


 

Dinamikus blokkok A blokk-készítő eszközökkel dinamikus működés adható a meglévő blokk-könyvtárakhoz, így csökken a blokkok összetettsége, valamint a blokkok rajzbeli kezelésére fordított idő. Az új dinamikus blokk-készítő környezet könnyű, grafikus lehetőséggel segíti a dinamikus blokkok létrehozását a meglévő blokk-könyvtárak alapján, nincs szükség programozói gyakorlatra. Az új blokk-készítő paletta használatával vontatással adhat paramétereket és műveleteket a blokkokhoz. Az AutoCAD 2012 különböző dinamikus blokkmintákkal és a dinamikus blokkok létrehozását és használatát ismertető gyakorlatokkal segíti e funkciók teljes kihasználását. A meglévő blokk-könyvtárakat saját tempójában alakíthatja át dinamikus blokkokká, és a vállalati és iparági szabványok és konvenciók betartásával kezdheti meg az új blokkok használatát.


 

Táblázatok Az AutoCAD korábbi verzióban továbbfejlesztett Táblázat parancs zökkenőmentesebbé tette a táblázatok létrehozásának és a tulajdonságaik meghatározásának folyamatát, tehát a táblázat tartalma, nem a táblázat létrehozása állt a középpontban. Előre meghatározhat táblázatstílusokat, amelyek az olyan elemeket vezérlik, mint például a szegély tulajdonságai (láthatóság, vonalvastagság és szín), a cellatulajdonságok (szövegstílus, magasság, szín, igazítás és háttérszín) vagy a fejlécek helyzete. Használhat egy létező táblázatstílust az új táblázatok létrehozásához, amelyek öröklik a megadott stílustulajdonságok mindegyikét. Megváltoztathatja bármely táblázatelem bármely tulajdonságát vagy másodpercek alatt alkalmazhat egy új táblázatstílust.


DWF fájlok alávetítése Az AutoCAD 2012 verzióban a DWF™ fájlok alapként/referenciaként is importálhatók. Ez azt jelenti, hogy ezek az adatok használhatók alapként új rajzok létrehozásához, azonban e rajzok adatai nem módosíthatók. A DWF fájl alapként történő használata segít megőrizni a vizuális- és adathűséget, amikor egy tervezőcsapat tagjaként dolgozik. A DWF más előnyökkel is rendelkezik a DWG formátummal szemben, például kisebb a fájlméret, lehetőség van a fájlok jelölésekkel és megjegyzésekkel történő ellátására, valamint metaadatok csatolására.


Közzététel Adobe PDF formátumba Az AutoCAD 2012 szoftverből már Adobe PDF fájlformátumban is lehet rajzokat közzétenni, így nem kell megvásárolni és megismerni egy külső alkalmazást azért, hogy a DWG fájlokat PDF fájlba menthesse, viszont a AutoCAD 2012 szoftver teljesen kompatibilis az Adobe Acrobat 3D programmal, így ha interaktív, mérnökök számára is közérthető és szabványos térbeli megjelenítésre alkalmas PDF dokumentumot szeretne készíteni, ennek semmi akadálya immár.


A verzióléptető eszközökkel könnyebb Az AutoCAD 2012 a zökkenőmentes integráció jegyében került kialakításra, így a verzióváltás könnyedén elvégezhető a testreszabási beállítások megtartásával, és az új verzió finoman illeszkedik a jelenlegi munkafolyamatba. A testreszabott menük, eszköztárak és más testreszabások nem veszhetnek el a verzióléptetés miatt az AutoCAD 2012 esetében. A meglévő testreszabott menük, munkaterületek, eszköztárak, sraffozási minták, vonaltípusok és az acad.pgp fájl egy automatikusan beolvasási módszerre biztosítja, hogy ezek a beállítások átkerüljenek az AutoCAD 2012 verzióba. A CUI formátum még inkább megkönnyíti a verzióléptetést, mivel automatikusan képes beolvasni a testreszabási és a verzióinformációkat. Ez azt is jelenti, hogy az AutoCAD újabb kiadásaira való frissítés teljes mértékben automatikus lesz, nem lesz szükség a fájlok „kézi szerkesztésére“. Az AutoCAD 2012 biztosítja, hogy a kemény munkával megfelelőre kialakított munkaterület kövesse Önt.

 

Azonos DWG formátum Az AutoCAD továbbra is megnyitja az Autodesk bármely termékével létrehozott, régebbi típusú DWG fájlokat. Az AutoCAD 2012 emellett tartalmaz egy beépített Mentés másként funkciót, amellyel elmentheti és biztonságosan továbbíthatja a rajzokat AutoCAD 14, 2000 és 2004 DWG formátumban is. Ezenkívül a Mentés AutoCAD R12 DXF™ formátumban paranccsal a szoftver az AutoCAD 14 előtti verziókat szintén támogatja.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram