Apple Aperture 2

fesszionális szoftver fényképészeknek és hobbi fotósoknak is

ÁTTEKINTÉS

Az Aperture programját az alapoktól a professzionális fényképészek számára alkotta meg az Apple: minden eszközt tartalmaz, amelyre a fénykép elkészítése után szükség lehet. A szoftver az első állóképes utómunkára alkotott program, és az Apple mindent elkövet annak érdekében, hogy az éles piaci versenyben folyamatosan a legjobb legyen. Az Aperture az alapoktól a nyersképek (RAW) gyors feldolgozására lett kialakítva, és tökéletesen működik minden elterjedt formátummal.

Az Aperture programját az alapoktól a professzionális fényképészek számára alkotta meg az Apple: minden eszközt tartalmaz, amelyre a fénykép elkészítése után szükség lehet. A szoftver az első állóképes utómunkára alkotott program, és az Apple minden elkövet annak érdekében, hogy az éles piaci versenyben folyamatosan a legjobb legyen. Az Aperture az alapoktól a nyersképek (RAW) gyors feldolgozására lett kialakítva, és tökéletesen működik minden elterjedt formátummal.

Mit kínál az Aperture 2? A nyersképek (RAW) feldolgozására alkotott munkafelület olyan egyszerűvé teszi a nagy felbontású, szoftveres beavatkozástól mentes fényképek szerkesztését, mintha JPEG fájlokkal dolgoznánk: behozatal, szerkesztés, katalogizálás, retusálás, publikálás és archiválás folyamatai professzionálisan összekapcsolva egyetlen programban. Más programokkal szemben, amelyek előbb konvertálják a nyersképeket más formátumba, az Aperture végig a RAW formátummal dolgozik. A világ leghatékonyabb képfeldolgozó megoldása, az Aperture a videókártya alapú hardveres gyorsítás révén ugyanolyan nagy teljesítményt nyújt JPEG, TIFF és RAW formátum esetében is, és támogatást biztosít a legtöbb nagy gyártó nyers formátumaihoz, mint a Canon vagy a Nikon fényképezők csúcsminőségű felvételei. Ezáltal az Apple közvetlen támogatást nyújt olyan fényképezőgépek számára, mint a Canon EOS 1Ds Mark II, a Canon EOS 20D, a Nikon D2x, a Canon Digital Rebel és a Nikon D50. Ezek a gépek a profi felhasználók által elsődlegesen választott termékek. Az Apple emellett támogatja az Adobe DNG formátumát is, és más téren is jól együttműködik például az Adobe Photoshoppal: a képek mellé exportálja a meta adatokat tartalmazó XMP állományt is, amely ipari szabvány, és amelyet a Photoshop is ismer és használ. Emellett a program együttműködik az Apple szoftvereivel is: a képei elérhetők az iLife és iWork alkalmazásaiban, így felhasználhatók az Aperture-ben menedzselt képek bármilyen későbbi produkcióban.

Fejlett RAW feldolgozó felület Minden fényképész tudja, hogy a RAW formátumú nyersképek milyen előnyökkel rendelkeznek: a szoftveres beavatkozástól mentesen elmentett digitális képadat elképesztően tiszta, hatalmas a dinamikus skálája és abszolút zajmentes. Az első minden-egyben utómunka eszköz a fényképészek számára, az Aperture olyan egyszerűvé teszi a hatalmas méretű RAW képekkel való munkát, mintha csak tömörített JPEG fájlokkal dolgoznánk - anélkül, hogy a minőségen rontva előbb összetömörítené a képeket.

Teljes körű munkafelület A PC felhasználók eddig általában mappákba szervezték a fényképeiket, így folyamatosan tudni kellett, hol is található az adott fénykép. A Mac felhasználók egy lépéssel előrébb jártak az iPhoto program révén, amely segített logikusan megszervezni a fényképeket anélkül, hogy a fájlok helyét is tudnunk kellett volna. Az Aperture tovább lép: az iPhoto sokak számára megnyerő logikáját fokozva, kiegészítve megannyi új kritériummal kiváló szervezési lehetőséget nyújt a programon belül. Azaz nincs szükség a fényképekkel való munkához semmilyen más programra - legyen szó importálásról, katalogizálásról, színkezelésről, retusálásról vagy publikálásról. Az Aperture emellett nagyon fejlett meta adat támogatással is rendelkezik, azaz igyekszik minden adatot eltárolni a fényképekről: milyen fényképezővel készült, milyen záridővel, mekkora fókusztávolsággal… Mindezek révén remekül kereshető a program tartalma, ami kulcs fontosságú a fényképek mennyiségének növekedésével. A program kiválóan együttműködik az iPhotoval is: megnyithatjuk és böngészhetjük az iPhoto képtárát.

Beépített biztonsági mentés Az Apple tudja, hogy a profi fényképészek számára mennyire fontos egy munka, és mekkora kárt okozhat annak elvesztése. Ennek érdekében egy beépített széf funkciót is tartalmaz, amely révén külső merevlemezre vagy nagyobb mennyiségű kép esetén Xserve RAID tárhely rendszerre archiválhatók a képek. A RAW képeknél a méretek igen nagyra nőhetnek, így nagyon összetett és nagy képtárak jöhetnek létre, ezért aztán praktikusak lehetnek a külső RAID megoldások. MacBook Pro és Mac Pro tulajdonosok számára a LaCie Bigger Disk Extreme FireWire 800 tárhely lehet jó megoldás, míg a nagy kapacitású profi stúdiók számára egy akár 7 TB kapacitású Xserve RAID jelent hosszútávú megoldást a mentésekre. A gyors tárhelyet optikai kábelen keresztül érheti el a központi szerver vagy egy profi Mac Pro munkaállomás. (A Mac Pro gépekbe külön Fibre Channel kártya szükséges.)

Hatékony összehasonlító és kiválasztó megoldások Amikor több tíz vagy több száz képet készítesz egy témáról, nehéz kiválasztani a legjobb képeket - különösen lineárisan egymás után haladva. Az Aperture képes arra, hogy egy felületen mutassa meg az egész sorozatot. Sorozatképek készítésénél ez páratlanul hasznos funkció, hiszen olyankor egy másodperc alatt is készül néhány kép, és ez egy perc alatt már számottevő mennyiséget jelent. Az Aperture képes 1 másodperctől 1 percig az adott intervallum összes képét egy felületen bemutatni, hogy könnyedén ki lehessen választani az adott téma legjobbját. A kisképeket az Aperture kiválóan kitalált nagyító eszközével finomabban is szemügyre lehet venni. Ezáltal roppant jól összehasonlíthatók egymással a képek, megkönnyítve a legjobb kiválasztását. A fotók ekkor egyszerűen csillagokkal jelölhetők, mint az más Apple programokban is jellemző.

Nem destruktív képszerkesztés A képszerkesztő programok többsége a mentésnél az eredeti fájlt írja felül, és ha egyszer bezárod, többé nincs lehetőség visszatérni az eredeti állapotra. Ha készítettél másolatot, szerencséd van, de ha elfelejtetted, akkor kénytelen vagy együtt élni az eredményekkel. Az Aperture az első olyan állókép szerkesztő program, ami a mozgóképszerkesztésnél már elterjedt nem-destruktív módon dolgozik, azaz nem módosítja az eredeti képfájlt, hanem külön elmenti a módosításokat, így bármennyi szerkesztési kísérletet tehetünk, és bármikor visszatérhetünk a fényképezőről áttöltött eredeti állapothoz.

Publikálás és nyomtatás Az Aperture segítségével kiváló minőségű nyomatokat, egyedi stílusú albumokat, képes könyveket és impresszív weblapokat készíthetsz - mindezt a program képességei révén, külső eszközök igénybevétele nélkül. A nyomtatásnál igen fontos a színek helyessége, itt jön a képbe az Apple Cinema Display kijelzők színhelyes, SWOP minősítésű képe, ami pontos végeredményt tesz lehetővé. Az Aperture RAW konvertere által támogatott fényképezőgépek listáját a következő linken olvashatja: http://www.apple.com/aperture/specs/raw.html A gyári témák mellett az Aperture manuális rendezést is lehetővé tesz, így abszolút saját igények szerint elkészített kiadványok publikálhatók. Rugalmas képméretezés, vágás, szöveges feliratok hozzáadása és segédvonalak járulnak hozzá a kiváló eredmény megszületéséhez. Lehetsz akár divatfotós, esküvői vagy portré fényképész, fotóművész vagy fotóriporter, az Aperture színkezelt munkafelülete és rugalmas design eszközei bámulatos nyomtatok, könyvek, weblapok készítését teszik lehetővé az Apple-től megszokott egyszerűséggel.


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
Apple:

RendszerMac OS X v10.4.11 Tiger vagy Mac OS X v10.5.2 Leopard
Processzor2.0GHz vagy gyorsabb Intel Core Duo processzorral, vagy dual 2.0GHz vagy gyorsabb PowerPC G5 processzorral
Memória1GB***
Tárhely1 GB
Egyéb

|Mac OS X v10.4.11 Tiger vagy Mac OS X v10.5.2 Leopard|2.0GHz vagy gyorsabb Intel Core Duo processzorral, vagy dual 2.0GHz vagy gyorsabb PowerPC G5 processzorral||||| 1GB RAM, 2GB RAM Mac Pro esetében

Dvd meghajtó
***2 GB Mac Pro esetében

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram