Aperture

  Apple Aperture 3

  Professzionális szoftver fényképészeknek és hobbi fotósoknak
  Aperture

  Az Aperture programját az alapoktól a professzionális fényképészek számára alkotta meg az Apple: minden eszközt tartalmaz, amelyre a fénykép elkészítése után szükség lehet. A szoftver az első állóképes utómunkára alkotott program, és az Apple mindent elkövet annak érdekében, hogy az éles piaci versenyben folyamatosan a legjobb legyen. Az Aperture az alapoktól a nyersképek (RAW) gyors feldolgozására lett kialakítva, és tökéletesen működik minden elterjedt formátummal.

  Áttekintés

  Az Apple fotós folyamatkezelő szoftvere a képek számítógépre töltésétől a szerkesztésen át a publikálásig minden lépésen végigkísér.

  Importálás

  Az Aperture bármilyen kártyaolvasóról, kameráról, DVD-ről vagy külső meghajtóról be tudja olvasni a fotókat. A meglévő iPhoto könyvtárát is importálhatja. Az importálás során automatiku

  san cimkéket csatolhat a képekhez: copyright információ, kulcsszavak, feliratok.

  Az Aperture 3 újdonsága, hogy az importálás alatt álló fotókon előre beállított korrigáló effektusokat végezhetünk el, ahelyett hogy utólag, egyenként módosítanánk a fotókat. A számítógépre kerülő fájlokat meg is szűrhetjük, például a memóriakártyán lévő videófelvételeket figyelmen kívül hagyhatjuk az importálás során. Bizonyos kamerák arra is alkalmasak, hogy USB vagy Firewire kábellel már fotózás közben közvetlenül az Aperture-be mentsék az az épp elkészült képeket, és a monitoron is megjelenítsék azokat. Így a stúdióban másodpercek alatt ellenőrizhető az eredmény.

  Rendszerezés

  Az Aperture minden beimportált képet nyilvántartásba vesz, és egységesen jeleníti meg őket a képtárban akkor is, ha a fájlok más-más helyen találhatók: belső vagy külső merevlemezen, hálózati meghajtón. A fotókat saját ízlése szerint csoportosíthatja projektekbe, mappákba, albumokba és smart albumokba. Ez utóbbiak a megadott feltételek alapján automatikusan gyűjtik össze a képeket - készíthet egy smart albumot például minden olyan ötcsillagos értékelést kapott fotóval, ami nagylátószögű objektívvel készült 2010-ben, de olyat is, amin két megadott személy (például az esküvőn az ifjú pár) együtt látható. Ez rendkívüli módon megkönnyíti az adott igénynek megfelelő képek kiválasztását.

  Szereplők és helyszínek

  A Faces arcfelismerő algoritmusa képes beazonosítani a fotókon szereplő személyeket. Ha egy arcot megnevez, az Aperture automatikusan felismeri az illetőt a többi fotón is. Így például megjelenítheti az összes olyan képet egy esküvőről, amin a menyasszony szerepel, illetve könnyedén visszakeresheti a modelleket egy-egy portrésorozatból.

  A Places helymeghatározáson alapuló rendszerezésre ad lehetőséget. Ha olyan képeket importál be, amelyekhez a kamera nem rögzített GPS koordinátákat, akkor egy külső GPS eszköz - például iPhone - adatait is felhasználhatja, az Aperture ugyanis a felvétek elkészítésének ideje alapján összepárosítja a fotókat a koordinátákkal. A helyszínek természetesen kézzel is megadhatók. A földrajzi adatok révén egy interaktív térképen jeleníthetők meg a képek, illetve keresni és szűrni is lehet is ez alapján.

  Válogatás

  A villámgyors megjelenítőmotor révén az Aperture-rel gyerekjáték a képek összehasonlítása. A lupéval tetszőleges nagyításban figyelheti meg a fotók kritikus pontjait, a virtuális világítóasztalon pedig kiderül, hogy mutatnak a fotók egymás mellett. A fotókat egytől ötig becsillagozhatja fontosságuk szerint, hogy később könnyen megtalálhassa a jobbakat és a gyengébbeket egyaránt.

  Az új teljes képernyős nézet böngészésnél és szerkesztésnél is rendelkezésre áll. Csak nyomja be a Shift billentyűt, és máris kizárólag a fotóknak szentelheti az egész képernyőt.

  Szerkesztés

  Az Aperture-ben tetszőleges számú, bármikor visszavonható szerkesztési műveletet végezhet a képeivel, miközben az eredeti fotó érintetlen marad. A megvágástól a színek korrigálásán át a retusálásig számtalan eszköz áll a rendelkezésére. Az expozíciós értéket és a kiégett vagy alulexponált területeket is könnyedén javíthatja.

  Az új Brushes funkció az effektek egyszerű felfestésével segíti elő a fényképek professzionális finomítását. Az Aperture 3 szoftver 15 gyors felviteli lehetőséget tartalmaz (Quick Brushes), amelyek kiküszöbölik a bonyolultan kezelhető rétegeket és maszkokat. Ezekkel a leggyakrabban alkalmazott finomítások hajthatók végre, például a fakítás, a színégetés, a polarizálás vagy az életlenítés. A funkció automatikusan felismeri a képeken található határvonalakat, így mindig pontosan a megfelelő helyen alkalmazhatók a kívánt effektek, és az eltávolításuk is ugyanilyen biztonságos. Az Aperture 3 többtucatnyi korrekciós készletet (Adjustment Presets) is tartalmaz, amelyekkel a felhasználó egy kattintással kölcsönözhet meghatározott stílust vagy kinézetet a teljes képnek. A felhasználó személyre szabott beállításkészleteket is létrehozhat, illetve más fotósok hasonló készleteinek importálásával alkalmazhat új technikákat.

  Nyomtatás, publikálás

  Az Aperture 3 segítségével a kész munkák megosztása is egyszerű. A program lenyűgöző diavetítéseiben a fényképeket szöveggel, zenével és HD minőségű videókkal is lehet tarkítani. Az Apple által tervezett hat téma mellett a felhasználók saját átmeneteiket, háttereiket, szegélyeiket és címeiket is alkalmazhatják, sőt saját zenei összeállítást adhatnak a diavetítéshez. A diavetítések közvetlenül importálhatók az iTunes programba, így az iPhone és iPod touch készülékeken is megtekinthetők. A fényképekből igényes nyomat és saját tervezésű keménytáblás könyv is készülhet. Emellett közvetlenül az Aperture 3 programból tehetők közzé a fényképek az olyan internetes fotómegosztó szolgáltatásokban is, mint a Facebook vagy a Flickr.

  Akár 16 bites színmélységben is nyomtathat az Aperture 3-ból, a korábbinál még változatosabb elrendezéssel. Vagy töltse fel az internetre portfólióját: a programba integrált, külön megvásárolható MobileMe-vel gyönyörű webes galériát építhet, ahol akár a képek RAW változatát is megoszthatja. Fotóiból és az új videós DSLR gépek filmfelvételeiből profi diavetítéseket készíthet az Aperture segítségével, és ezeket is feltöltheti vagy exportálhatja. Ha magával szeretné vinni képeit, iPhone-ra és iPodra is átküldheti azokat. Amennyiben az AppleTV-re exportálja ki a fotókat, HD tévékészülékén is megcsodálhatja őket. Természetesen egyszerű JPG, PNG vagy TIF fájlként is kiexportálhatja képeit. Az Aperture RAW konvertere által támogatott fényképezőgépek listáját ezen a linken találja meg.

  Rendszerkövetelmények
  Apple
  Rendszer
  Mac OS X v10.4.11 Tiger vagy Mac OS X v10.5.2 Leopard
  Processzor
  2.0GHz vagy gyorsabb Intel Core Duo processzorral, vagy dual 2.0GHz vagy gyorsabb PowerPC G5 processzorral
  Memória
  1GB***
  Tárhely
  1 GB
  Egyéb

  Dvd meghajtó
  ***2 GB Mac Pro esetében