Bridge

A kreatív központÁTTEKINTÉS

Árakhoz kattintson ide

Központi fájlmenedzselő program, amely segít a fájlok keresésében, rendezésében. Nézőképet láthatunk a fájlokról (minden Adobe fájlformátumról), láthatjuk a Version Cue projekteket, szerkeszthetjük a fájlokhoz tartozó metaadatokat, egyesíthetjük a programok színkezelését, és rendelkezésünkre áll egy vezérlőpult, ahonnan irányíthatjuk a munkánkat.

Az Adobe Bridge tulajdonképpen egy kreatív vezérlőközpont, amelyet az Adobe Creative Suite 6 vagy valamely komponense (Adobe Photoshop CS6, Adobe Illustrator CS6 kiegészítőjeként kaphatunk. Önmagában nem elérhető.

A program a korábbi Adobe Photoshop File Browser (Fájlböngésző) funkcióján alapul, amely így nemcsak a fájlok keresésére és átláthatóságára alkalmas, hanem egy teljes központi vezérlőpultnak is megfelel. Innen irányíthatjuk munkáinkat, menedzselhetjük fájljainkat (legyen az AI, PSD, EPS, TIFF, INDD, JPG, GIF, PDF, stb...), indíthatunk új Adobe Version Cue projektet, összehangolhatjuk a színkezelést, és gyakorlatilag mindent elvégezhetünk itt, amire a kreatív munkák során szükségünk lehet.

Nézőképet láthatunk a fájlokról (minden Adobe fájlformátumról), láthatjuk a Version Cue projekteket, szerkeszthetjük a fájlokhoz tartozó metaadatokat, egyesíthetjük a programok színkezelését, és rendelkezésünkre áll egy vezérlő pult, ahonnan irányíthatjuk a munkánkat. Az Adobe Bridge egységesíti az Adobe Creative Suite programok színmenedzselését. További segítséget nyújt a program azzal, hogy JavaScript nyelven programozható, így akár folyamatokat is automatizálhatunk vele.


RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
FUNKCIÓK

Rendezés

Az Adobe Bridge segítségével könnyedén rendezhetjük a munkához tartozó fájljainkat. Minden Adobe által támogatott fájlról (pl. Photoshop PSD, Illustrator AI, InDesign dokumentum, Adobe PDF, stb...) nézőképet kapunk, így hamarabb megtaláljuk a keresett munkát - anélkül, hogy azt meg kellene nyitnunk. Könyvtárakat hozhatunk létre, mozgathatjuk a fájlokat, gyors eléréseket adhatunk, a munkáinkat felcímkézhetjük, értékelhetjük, megjegyzéseket írhatunk hozzájuk, stb... Ezáltal könnyedén megtalálhatjuk a keresett munkát.

Keresés

Az Adobe Bridge programban szinte mindenre rá lehet keresni. Készíthetünk a fájlokhoz kulcsszavakat, amelyeket a fájl információs mezőjébe beleír a program, így azok a fájlt végig fogják kísérni. Emellett kereshetünk névre, méretre, dátumra, címkére, megjegyzésre, értékelésre, kulcsszavakra is, de még akár teljes fájlleírásra és metaadatokra is, így pl. a használt betűtípusokra vagy direkt színekre is.

Információ

Fájljainkról rengeteg információt kaphatunk. Már kezdetnek nézőképet kapunk az Adobe által támogatott fájlokról. Emellett olyan listás nézetet is kérhetünk, ahol a fájlok nézőképe mellett a fájl típusát, méretét (kbyte), dimenzióját (képpont, mm, stb...), felbontását és színrendszerét (RGB, CMYK, Grayscale, stb...) is láthatjuk. Mindemellett a kiválasztott fájlról egy információs ablakban megjelennek a metaadatok is, mint pl. az EXIF adatok (fénykép készítésével kapcsolatos információk, mint dátum, kamera típusa, beállítási adatok, stb...), színprofil, készítő információi és megjegyzései, helyszín, kép aláírása, kép leírása, kulcsszavak, felhasználási licenc és utasítások, felhasznált betűtípusok és színek, stb... A Version Cue verziókat és alternatívákat szintén lekérhetjük, és kiválaszthatjuk. Természetesen minden információra rá tudunk keresni. Az itteni információk a fájlok szerves részei, így azt akár programmal - pl. InDesign szkripteléssel - kinyerhetjük, felhasználhatjuk. És mindezt úgy, hogy nem kellett a fájlokat megnyitnunk és az alkalmazásokat elindítanunk.

Kulcsszavak

A fájlokhoz kulcsszavakat rendelhetünk hozzá, így megkönnyítjük a keresést. A kulcsszavak a fájlok szerves részei lesznek, így azok más programból is elérhetőek és később is felhasználhatóak lesznek. Készíthetünk központi kulcsszavakat is, így egységesíthetjük azokat.

Bridge Center

Az Adobe Bridge központban láthatjuk az utoljára megnyitott mappákat, fájlokat. Friss tippeket és híreket is olvashatunk. Elmenthetjük nyitott fájljainkat egy csoportba, így másnap mindet egyszerre megnyithatjuk. Így a munkát onnan folytathatjuk, ahol előző nap befejeztük. A központban készíthetünk új VersionCue projektet, szinkronizálhatjuk a programok színkezelését, és átmehetünk az Adobe Stock Photos részlegbe is.

Közös Színmenedzsment

A Creative Suite segítségével szinkronizálhatjuk a csomagban található programok színkezelését, ezáltal biztosítva, hogy valóban az első lépéstől az utolsóig megfelelőek legyenek a képek és a grafikák színei.

Automatizálás

Még könnyebbé és gyorsabbá tehetjük munkánkat azzal, ha az Adobe Bridge eszköztárából vezéreljük a Photoshop, Illustrator és InDesign automatizált funkcióit és akcióit. Így sorozatos feldolgozást indíthatunk. De lehetőségünk van a RAW fájlok kötegelt foldolgozására is.

Szkriptek írása

Az Adobe Bridge programon belül akár kis programokat is írhatunk, amelyek készítéséhez az Adobe Script Manager nyújt segítséget. Ezen segédprogramokkal még gördülékenyebbé tehetjük a munkánkat.

Metaadatok szerkesztése

A pontos azonosítás és a megfelelő információkkal való ellátás érdekében a fájlok metaadatait szerkeszthetjük, vagy akár tömegesen fel is tölthetjük. Minden metaadat a fájlok szerves része, így azokra rákereshetünk, vagy akár programmal - pl. InDesign szkripteléssel - kinyerhetjük, felhasználhatjuk őket.

Összehangoltság

Az Adobe Bridge programnak köszönhetően a Creative Suite programokban mindig láthatjuk, hogy az adott fájl milyen állapotban van, szerkeszti-e valaki, stb... Ez az állapot a Bridge programon belül is látszik.

RSS olvasó

Az Adobe Bridge központban RSS (Really Simple Syndication = valóban egyszerű hírek) híreket olvashatunk a legújabb trükkökről és újdonságokról a Creative Suite programmal kapcsolatban, de ezen kívül bármilyen RSS linket be tudunk illeszteni, amit a program periódikusan frissít.

Tippek és trükkök

Az Adobe Bridge központban mindig kapunk új tippet, ami segítheti a munkánkat.

Online Help

Hogy ne vesszünk el a Creative Suite programban, így az Adobe Bridge központból elérhetjük az on-line súgót, ami könnyen érthető, és folyamatosan bővülő segítséget nyújt. Sajnos ez a szolgáltatás csak angol nyelvű.

Központi update

Ezután nem kell a frissítésekért és javításokért ellátogatni az Adobe oldalára, mert az Adobe Bridge Update menüjében egszerre letölthetjük és frissíthetjük a Creative Suite minden komponensét.

Új szűrő panel a gyorsabb keresés érdekében

Gyorsabban megtalálhatjuk a keresett fájljainkat az új Szűrő Panelnak köszönhetően. Olyan szűrési feltételeket adhatunk meg, mint a fájl típusa, készítés dátuma, felbontás, színprofil, méret, fájl méret, metaadatok, stb. Így nagyon gyorsan megtalálunk bármit, amit keresünk.

Testreszabható munkaterület

Még hatékonyabban dolgozhatunk, ha saját kedvünkre alakítjuk az Adobe Bridge kezelőfelületét.

Képcsoportok (Image stacking)

A hasonló képeket egy csoportba tehetjük, így az egybetartozó képeket és rajzokat könnyebben összeszedhetjük, hogy azután az Adobe Photoshop vagy az Adobe Illustrator programban megnyissuk.

Továbbfejlesztett nézőkép

A megújult előnézeti ablakban nemcsak nézőkép méretben láthatjuk a munkánkat, hanem a nagyító eszköznek köszönhetően részletesen is. A videókba, SWF és FLV formátumban lévő fájlokba is beleláthatunk anélkül, hogy meg kellene nyitnunk.

Megújult XMP metaadatok

Még több metaadat között kereshetünk, még több adattal láthatjuk el a képeinket, beleértve a GPS koordinátákat, az Adobe Illustrator színpalettát, a DICOM orvosi adatait, stb.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram