Színharmónia a gyakorlatban - Útmutató a színek tudatos és kreatív alkalmazásához

Ez a praktikus és izgalmas kézikönyv segít eligazodni a színek kavalkádjában és bevezet a színharmóniák rejtelmeibe. A különbözõ színhangzatokat hangulatokkal állítja párhuzamba, hogy az alkalmazott grafika, a lakberendezés vagy a képzõ- és iparmûvészet területén tevékenykedõk biztos kézzel választhassák ki munkáikhoz a megfelelõ színeket. A nagyméretû, kitéphetõ színminták segítségével szabadon keverhetik és kombinálhatják a különféle árnyalatokat, eltérõ hatásokkal kísérletezhetnek az alkotófolyamat során. A számítógépes tervezést és a nyomdai elõkészítést megkönnyíti, hogy a színminták CMYK értékei is megtalálhatók a könyv végén. Ez a kiadvány nélkülözhetetlen segítség mindazon tervezõk számára, akik valóban színesben gondolkodnak.

Bár közismert, hogy a színek milyen fontos szerepet játszanak életünkben, a vizuális szakmákban dolgozó, a színekkel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek munkáját segítő könyv eddig csak elvétve jelent meg magyar nyelven.
A Scolar Kiadó Design-sorozatának kötete ezt a hiányt igyekszik pótolni egy gyakorlatias, a mindennapi tervezői feladatok során rendkívül jól használható segédkönyv megjelentetésével.
A könyv közérthető nyelvezete, valamint a színelmélet működését illusztráló több mint 1200 bemutatott színkombináció (színhangzat) garantálja, hogy az is sikerrel és haszonnal forgathatja a könyvet, aki a színtannal eddig még nem foglalkozott behatóbban.

A színelmélet alapjai

A könyv röviden, néhány oldalon bevezet a színelmélet alapjaiba, bemutatja a 12 osztatú színkör felépítését, használatát. Megismerhetjük azokat az egyszerű elveket és szabályszerűségeket, amelyek később, a színhangzatok kialakításakor segítségünkre lesznek.
Az elméleti alapok birtokában a könyv 106 előre definiált színárnyalata segítségével bárki képessé válik harmonikus – vagy ha a feladat épp úgy kívánja diszharmonikus – kettős vagy hármas színhangzatok összeállítására és alkalmazására.
A nagy gonddal kialakított színárnyalatok biztosítják, hogy az elméletben megismert hatást gyakorlati munkáinkban is maradéktalanul elérjük.
A színek hangulati hatásai
A könyv második része az alapszínek világosabb és sötétebb árnyalataival 96 színűre bővített színkör 22 nevezetes színét elemzi részletesen.
Megtudhatjuk, hogy az egyes színek, színhangzatok milyen hatást váltanak ki a szemlélőből, milyen érzelmeket közvetítenek, és ezek alapján melyek a kézenfekvő alkalmazási területei. Az olvasottakat egy-egy példa illusztrálja a festészet, a lakberendezés és az alkalmazott grafika területéről.

Több mint 1200 színösszeállítás

A 22 nevezetes szín mindegyikéhez 60 különböző – két vagy három szín kombinációjából összeállított – színhangzat tartozik. A profin kialakított színhangzatokat munkáinkhoz akár változatlan formában, azonnal felhasználhatjuk.
A szürke árnyalataival kiegészített, összesen 106 előre definiált színárnyalat alapul szolgálhat saját, egyedi színkombinációink kikeveréséhez is, melyhez segítséget nyújtanak a könyv végén található nagy méretű, kitéphető színminták.

Kitéphető színminták, nyomdai reprodukciót segítő CMYK értékek

A könyv színösszeállításai minden oldalon megtalálhatók perforált, kitéphető fomában is. Ezek, illetve a 106 alapszín perforált színmintái többezer egyedi, a könyvben még nem szereplő színhangzat kialakítását teszik lehetővé.
A könyv 106 színének mindegyikéhez egyedi azonosítószám tartozik, amely minden egyes színminta alatt megtalálható. Az azonosítószám alapján a színek CMYK értékei pillanatok alatt kikereshetők a könyv megfelelő táblázatából, megkönnyítve ezzel a számítógépes tervezést és a színek nyomdai reprodukálását.

Kinek készült ez a könyv?

Kezdőknek és profiknak egyaránt
A témát most először kóstolgatók számára a könyv könnyed és érthető bevezetést ígér a színek világába, a gyakorlatban elérhető azonnali sikerek pedig ösztönzést adhatnak a színhangzatok további tanulmányozásához.
A tapasztaltabbaknak tudásuk rendszerezéséhez, kreatív elképzeléseik alátámasztásához és technikai kivitelezéséhez adhat segítséget a könyv.
Ajánljuk mindazoknak, akiknek mindennapi munkájuk vagy hobbitevékenységük során színek is foglalkoznak, színekkel kapcsolatos döntéseket hoznak:
tervezőgrafikusoknak,
lakberendezőknek,
építészeknek,
belsőépítészeknek,
képzőművészeknek,
textiltervezőknek,
dekoratőröknek,
marketingszakembereknek,
fotósoknak.

Miért érdemes elolvasni ezt a könyvet?

- Egy négyszínes A4 film és proof áráért 192 színes oldal színmintái, illetve 106 kitéphető és szabadon variálható színminta segít a végleges, nyomtatott színhatás megtervezésében és kialakításában.
- Egy átlagos munkaóra áráért olyan segédletet tarthat a kezében, amely meggyorsítja a tervezési folyamatot, így hosszabb távon időt spórol meg vele.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram