Fotópályázat pályakezdő művészeknek

  Vescot Kortársművészet Mentorprogram pályázatot hirdet pályakezdő fotóművészek számára!

  Az egész éven átívelő mentorprogramunkba tehetséges pályakezdő fotóművészek jelentkezését várjuk. Évadnyitó kiállításunkat 2016 áprilisában nyitjuk meg. Pályázatunkon indulhat minden 18-30 év közötti fotóművész,  aki valamely felsőoktatási intézmény művészeti szakán hallgató vagy az elmúlt legfeljebb 2 évben diplomázott.

  2015-ös év sikerei

  2015-ös évben a fény és az energiatakarékos megoldások álltak középpontban. Programunkkal csatlakoztunk a „Fény nemzetközi éve” UNESCO által meghirdetett nemzetközi programsorozathoz.

  Kiállításunkat bemutattuk az A38 hajón, a Flux Galériában, és a Deák Erika Galériában is. Kiemelt sikernek számít, hogy programunkat beválasztották Közép-Kelet Európa legkiemelkedőbb művészeti vásárára, az Art Market Budapestre.

  2016-ban a témánk:

  Mérnöki műtárgyak absztrakt megjelenítése

  A pályázat kiírója a Vescot Mérnökiroda Kft. Mérnökirodánk profilja a gépek, gépsorok, gyártási folyamatok automatizálása, folyamatirányítási rendszerek tervezése, és azok üzemi szintű kivitelezése. Mérnökeink az erősármú tervezéssel és PLC vezérléssel foglalkoznak. Ezért határoztunk úgy, hogy a 2016-os év pályázati kiírása a mérnöki műtárgyak absztrakt fotográfiai megjelenítése legyen. Érdeklődéssel várjuk a mérnöki teljesítmények megjelenítését a művészet megközelítésében. Mindezek a mérnöki műtárgyak még sokkal különlegesebbekké és izgalmasabbakká válnak, ha a kivitelezés az absztrakt irányából történik. Ezzel szeretnénk gondolatébresztő és különleges inspirációt adni a pályázó fotógráfusoknak.

  Mérnöki Műtárgy: mindazon építmény, ami nem minősül épületnek és épület funkciót jellemzően nem tartalmaz (tehát mérnöki műtárgy pl. az út, híd, torony, távközlés, műsorszórás műszaki létesítményei, gépek, gépsorok, berendezések, gáz-, folyadék-, ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások).

  „Az absztrakt fotográfia idealizál egy tárgyat, a konkrét fotográfia tárgyiasít egy ideát.” (Jäger, 2005, 19 p.)

  „Mit érthetünk – tömören fogalmazva – absztrakt művészet alatt? Egyrészről a tárgyakat, dolgokat nem-ábrázoló (nem-reprezentáló), másrészről az olyan művészi megoldásokat, melyek úgy alakítják át a látható formákat (modifikáció), hogy felfedhető az originalitás, de mégis a néző elvonatkoztat attól. … Tovább szûkítve és egyszerûsítve a fogalomhasználatot – kijelenthetjük, hogy abban a pillanatban, ha egy formát nem tudunk megnevezni, – „nincs rá szavunk” – (vizuális) absztrakcióról beszélhetünk.”(Gyenes, 2007, 5 p.)

  Szeretnénk a pályázó művészeket arra ösztönözni, hogy lépjenek ki saját- illetve intézményes korlátaikból és találjanak rá kísérletező kedvükre. Elsősorban olyan pályamunkákra számítunk, amelyek az adott témát minél komplexebb, kreatívabb szemszögből vizsgáljak. Számítunk fotomontázsokra, fényrajzokra, fotogrammokra, luminogrammokra és bármilyen más olyan megoldásra, amely kreativitást, gondolkodást mutat.

  Nyertes művészeket az általuk benyújtott alkotások alapján szakmai zsűri választja ki a kiállításra. A kiválasztásban közreműködnek a 2015-ös év mentoráltjai is:

  1. Baksa Gábor
  2. Koroknai Kira
  3. Laborc Zsófia
  4. Lados Dávid
  5. Shuller Judit
  6. Szalay Krisztina
  7. Szatmári Sára

  A zsűri tagjai

  1. Auth Attila: Grafikus művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Adjunktusa
  2. Glázer Attila: Fotográfus, az Év Építészeti Fotója díj nyertese 2014
  3. Tóth Pál Sándor: Tóth Gyűjteménykezelés alapítója
  4. A program kurátora Ács Sarolta, művészet menedzser.
  5. Meghívott kurátor Tomas Krivocenko, művészet menedzser.
  6. Munkánkat segíti Gucsa Magdolna, művészettörténész.
  7. Operatív vezezető, Némethy Zsuzsanna, Vescot Kft munkatársa

  Pályázati anyag:

  1. Minimum 2 maximum 10 egyedi kép vagy maximum 3 sorozat (maximum 10 kép/sorozat) leadása a megadott témakörben
  2. A pályázati anyag képeit 1 darab PDF-be kérjük elküldeni, melyhez ezt az elnevezést kérjük használni: vezetéknévkeresztnév.pdf
  3. A PDF-ben kérjük az alábbi adatokat a képek alá írni: cím, év, médium, méret
  4. A PDF-ben kérjük csatold a kép(ek), sorozat(ok) leírását

  Pályázati feltételek:

  1. A pályázaton minden 18-30 év közötti fotóművész indulhat
  2. Feltétel, hogy a pályázó valamely felsőoktatási intézmény művészeti szakán hallgató legyen vagy az elmúlt legfeljebb 2 évben diplomázott

  A pályázati határidők:

  Pályázatok benyújtásának határideje: 2016.03.10. éjfél

  A kiállítandó képek alkotóit email-ben értesítjük az eredményről legkésőbb 2016.03.15. éjfélig

  Évadnyitó kiállítás megnyitója: 2016 április 11.

  A pályázat akkor érvényes ha:

  Nyeremény:

  • Kiállítási lehetőség a Vescot Kortársművészet Mentorprogramban
  • I. helyezett képet a Vescot Kft megvásárolja gyűjteményébe HUF 300.000 értékben

  Képek értékesítésének lehetősége:
  A Vescot Kft. értékesítheti a kiállított képeket a szerző előzetes, írásbeli hozzájárulásával, mellyel kapcsolatban minden anyagi és jogi tartalmat külön szerződésben rögzít a kiállító művésszel.

  A Pályázat jogi háttere:

  Pályázhat minden természetes személy, aki a pályázati kiírás feltételeit elfogadja.

  A pályázó kizárólag saját, eredeti alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelen. A pályázó a kép beküldésével egyben a pályamunkájáról ki is jelenti, hogy az saját szerzői műve, azzal nem sért más szerzői jogot, valamint tudomásul veszi, és magára nézve elfogadja a szerzői és felhasználói jogokról szóló tájékoztatást.

  A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek díjmentes felhasználására minden esetben, a pályázó nevének feltüntetése mellett.

  A kiíró díjmentesen jogosult a művek kiállítására, továbbá díjmentesen használni az alkotást a kiállításhoz kapcsolódó reklámok offline és online megjelenéseihez.

  A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót –esetlegesen- könyv alakban, prospektusokban, katalógusokban, illetve elektronikus formában megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett.

  A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.

  A pályázat kiírója a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja. A kiíró a pályaműveket fokozott gondossággal kezeli.

  A határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

  2015-ben megvalósult kiállítások:

  Március: A38 Hajó kiállítóterme, zártkörű partnertalálkozó és csoportos kiállítás

  Március: Flux Galéria, csoportos kiállítás

  Május: HOTEL RUM, csoportos kiállítás

  Május: Mika Tivadar Mulató, csoportos kiállítás

  Május: Deák Erika Galéria, Lados Dávid önálló kiállítás

  Október: Art Market Budapest, csoportos bemutatkozás

  December: V. Kerület Kirakatkiállítás, Baksa Gábor és Koroknai Kira kiállításai