Jelek és szimbólumok

Mintákkal foglalkozó könyvsorozatunk második tagja a jelek és szimbólumok kommunikációs feladatait vizsgálja. Közel 700 fotó és a hozzájuk fűzött magyarázatok segítségével mutatja be, hogy a jelek miként és milyen sokrétűen használhatók a gondolatok és információk átadására.

 

A kezdetek – történelmi visszatekintés

A négy fejezetre tagolt gyűjtemény az emberiség első kommunikációs kísérleteit megtestesítő ősi jelek vizsgálatával kezdődik. E jelek többféle célból készülhettek: kapcsolat kiépítése a társakkal, bizonyos események megörökítése, vagy az őseinket körülvevő világ megértése.

E változatosságot illusztrálják a petroglifák, a prehisztorikus barlangrajzok, az egyiptomi hieroglifák, a rosette-i kő, vagy a későbbi korok asztronómiai, asztrológiai, alkímiai jelei.

 

A tagság és identitás szimbólumai

A második fejezet a csoporthoz tartozás és az identitás szimbólumait tanulmányozza – megismerhetjük a vallási meggyőződés és a politikai hovatartozás, valamint a nemzeti, kulturális és személyes identitás jelképeit.

Terítékre kerülnek a címerek és a városnévtáblák, a tetoválások és a graffitik, az országok, városok és kultúrák jelképei csakúgy, mint az emberi identitás stilizált megjelenési formái.

 

Témakörök és hangulatok

A kötet témakörök és hangulatok szerinti csoportosításban is bemutatja e kommunikációs eszközöket a háborútól és a békétől a tudományig és a világűrig, a sporttól és szabadidős tevékenységektől az ételekig és italokig.

A felsorakoztatott szimbólumok rendkívül sokszínűek: szívek és halálfejek, háztartási és mezőgazdasági jelek, a természet és az ünnepek jelképei, a közlekedés és az ipar jelzései mind sorra kerülnek.

 

Funkcionális és információhordozó jelek

Végül hétköznapjaink funkcionális, információhordozó jelei zárják a sort, betekintést nyerhetünk többek között a hangjegyírás, az útbaigazítás, a tipográfia, a jelnyelv, illetve az időjárás, az egészség és a biztonság témakörének szimbólumaiba.

A képekben bővelkedő Jelek és szimbólumok izgalmas olvasmány, emellett a kreatív ötletek páratlan forrása is a művészet, az építészet, a kommunikáció vagy a kortárs nyomdászat különböző megoldásaiból ihletet meríteni szándékozó designerek számára.

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram