Zseniális kollázs sorozat egy török művésztől!

  A digitális kollázs korunk egyik kedvenc technikája. Mára már számos applikáció is létezik arra, hogy kipróbáljuk magunkat benne. Azonban kevesen vannak, akik olyan szinten és kreatívan használják ki a kollázs technikában rejlő lehetőségeket, mint Semih, aki zseniális alkotásaival garantáltan mosolyt csal az arcunkra.

  leadkep (1)_4.jpg

   

  A kollázs olyan művészeti alkotás, amelyet papír, fénykép, textil, fa, fém vagy más egyéb anyagok darabjaiból illesztenek össze. Ez a technika a kubisták, személy szerint főleg Georges Braque és Pablo Picasso alkotásai nyomán vált népszerűvé, ám a technikát a dadaisták és a szürrealisták is gyakran használták. Az alkalmazó művészek közül például jól ismert Max Ernst vagy Kurt Schwitters. Egyik változata, ha csak fotókat használunk fel a műalkotáshoz. Ezt hívjuk fotómontázsnak.

  A kollázs persze a digitális technika fejlődésével, mondhatni átalakult, újjászületett. Manapság már nem kell egy ilyen mű létrehozásához olló, ragasztó, vagy újságpapír. Mindezt digitálisan, egy kis Photoshop tudás segítségével kivitelezhetjük. 

  Persze a technika lényege ugyanúgy megmaradt. Ez pedig nem más, mint ami a kollázst magasabb szintre emeli egy szimpla fotónál: a többletjelentés. Egy egyszerű fénykép nem képes egyesíteni és összekapcsolni különböző vizuális elemeket, kontextusokat. Ez a technika a művészet egy olyan dimenzióját nyitja meg, ahol két vagy több különböző képet összekeverve, azokat kölcsönhatásra kényszerítjük, ami által egy teljesen új jelentést hozunk létre. 

  Ebbe a lehetőségbe szeretett bele Semih is. A török művész építész, szabadidejében kezdett kollázsokat gyártani, és teljesen a technika rajongójává vált. Olyannyira, hogy egy saját Instagram profilt is épített seltasy néven az alkotásokból, és mára hatalmas népszerűségnek örvend. Most összegyűjtöttünk néhányat a műveiből!

   

  kep1 (1)_1.jpg

  kep2_29.jpg

  kep3_19.jpg

  kep4_15.jpg

  kep5_13.jpg

  kep6_11.jpg

   

  A teljes portfólióért kattints ide!