Zseniális futurisztikus fotósorozat született Kelet-Európa elhagyott emlékműveiről

  Yang Xiao fotós egykori szovjet és jugoszláv, valamint kelet-európai országokat utazott be, hogy elfelejtett, kolosszális emlékműveket örökítsen meg egyedi stílusban.

  leadkep_36.jpg

   

  Yang Xiao már a projekt előtt is igazi városi felfedező, utazó, valamint épületfotós volt, és imádta a fényfestés technikáját. Az eredetileg Kínából származó, de jelenleg Spanyolországban élő Yang új projektjében, mely az „Örök emlékművek a sötétben” címet viseli, egyesítette szenvedélyeit, és egy igazán egyedi és futurisztikus fotósorozatot alkotott meg.

   

  kep1_25.jpg

  kep2_25.jpg

   

  Hogy ez a művészeti alkotás megszülessen, összesen negyven országot bejárva, kilenc éven át fotózta a monumentális építményeket, melyeket szovjet-modernista és brutalista stílusban terveztek annak idején, a második világháborút követően. Eredetileg nem tervezett ilyen hosszan foglalkozni a témával, de végül teljesen beszippantotta.

  Ez a típusú építészet számos, könnyen felismerhető tulajdonsággal rendelkezik, többek között nehéz anyagok használata jellemzi, mint például a vasbeton vagy az acél. Az építmények felülete többségében durva és befejezetlen. Nem meglepő, hogy általában alacsony építési költségei miatt gyakran hideg és lélektelen benyomást keltenek.

  Yang azonban pont ebbe szeretett bele, alkotásai pedig élettel töltik meg az elhagyott építményeket. A fotók rendszerint éjszaka készültek, és a fényfestés technikáját alkalmazva, mintha a jövő egy-egy helyszínét jelenítenék meg.

   

  kep3_15.jpg

  kep4_11.jpg

  kep5_9.jpg

   

  A teljes sorozatért kattints ide!