Wes Anderson stílusában készíti el az ábécét egy amerikai tervező

  Az alkotás sokszor meglepi magát az alkotót is. Főleg akkor, ha az őt inspiráló művész hatása egyszer csak megjelenik egy egész projekten átívelve. Pontosan ez történt egy amerikai tervezővel is.

  A Manchesterben élő tervező, Mel Edwards különleges ábécét alkotott, amivel Wes Anderson filmrendező ikonikus alkotásaiba repít minket. A papírból kézzel készített betűk bonyolult építészeti elemeket tartalmaznak színes kompozíciókban. Mel saját bevallása szerint a „H” például a rendező Grand Budapest Hoteljén alapul.

   

  H.jpg

   

  A „J” elkészítéséhez egy pingponglabdát és egy papírkúpot használt a tökéletes eredmény érdekében. Egy interjúban elárulta, hogy a rendkívül egyszerű és modern építészettől kezdve a nagyon díszes és klasszikus épületekig, szinte minden stílusból merített ihletet. A “B” betű a legegyszerűbb betűként ölt formát, míg az “E” betű már inkább egy tengerparti hangulatot áraszt magából. Az “F” esetében Mel egy házikóra hasonlító formát szeretett volna létrehozni, ehhez rengeteg olyan hullámpapírra volt szüksége, amit általában gyermekek használnak kézműveskedéshez. Az ilyen módszerrel készített betű pedig egy kertvárosi emeletes házra hasonlít.

   

  J.jpg

  B.jpg

  E.jpg

  F.jpg

   

  A betűkről készült képek egészen úgy festenek, mintha digitális alkotások lennének, pedig valójában minden darab papírból készült, kézzel. A művésznő oldalán közölt fotókat a műveiről és rögtön bővítette is rajongótáborát, magát pedig „tapintható képkészítőként” aposztrofálja. További képekért látogassatok el Mel Edward Instagram oldalára.

  Egyébként Edwards nem céltalanul készítette a betűket. Az ábécé a „36 Days Of Type Challenge”, vagyis a „36 napos betű kihívás” részeként született meg. A projekt ötlete két brazil grafikus fejéből pattant ki, még 2014-ben, akik csupán magukat szerették volna motiválni kreatív kihívásokkal. Így született meg a 36 Days of Type ötlete, mely később világszintűvé növekedett, és mára egyet jelent a tipográfia és a kreativitás 36 napos ünnepével.

   

  I.jpg

  G.jpg

   

  A projekttel tervezőket, illusztrátorokat és grafikusokat szeretnének ösztönözni arra, hogy mutassák be a latin ábécé betűit és számait saját értelmezésük és perspektívájuk szerint. A pályázatot minden évben meghirdetik, amelyben az alkotóknak 36 napon át, minden nap tervezniük kell egy betűt vagy egy számot.

  A kihívás célja, hogy megmutassa, milyen sokféleképpen tudjuk ábrázolni ugyanazt a szimbólumot, emellett pedig szeretnének teret adni a művészeknek és tervezőknek, hogy nagyközönség előtt is megmutathassák képességeiket és bátran feszegethessék határaikat.

  A nyolcadik alkalommal meghirdetett 36 Days of Type Challenge-n bárki részt vehet, csupán annyi a dolga, hogy az alkotásokról készült műveket fel kell tölteni a közösségi oldalunkra, a leírásban ki kell fejteni saját tipográfiai értelmezésünket, emellett a projekt hashtagjét is használnunk kell, hogy hivatalos legyen a részvételünk a kihívásban.

   

  D.jpg

  C.jpg

  A.jpg

   

  Az idei 36 Days of Type még javában zajlik, a kihívássorozat május 10-én ér majd véget. További részletek a projekt eredeti honlapján találhatók.