Világsiker: egy magyar grafikus kapta a Red Dot nagydíját!

  Farkas Anna idén elérte azt, ami még egyetlen magyar grafikusnak sem sikerült, elnyerte a Red Dot nagydíját, a Grand Prix-t, ami a legkiemelkedőbb dizájn védjegye.

  leadkep (10).jpg

   

  Farkas Anna Anaptár, művészet és tudomány metszéspontja című könyve nyáron már megkapta a Red Dot Best of the Best kategória díját, most pedig a legjobb hat közé is bekerült, ezáltal elnyerve a Grand Prix díjat. Ez azért is hatalmas kitüntetés, mert idén 50 országból összesen 6992 projektet neveztek.

   

  kep1 (7).jpg

   

  A tervezőgrafikus 1999-ben alapította meg saját márkáját Anagraphic néven, aminek fő tevékenysége logók, kiadványok grafikai tervezése, illetve arculat és csomagolás design készítése. Kiemelkedő munkái közé sorolható Goethe Színtan című műve, illetve a Zeneakadémia arculati alapjainak kidolgozása. 2006-ban több társával közösen alapította meg a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát, amelynek jelenleg is elnökségi tagja.

   

  kep2 (4).jpg

   

  Anna kedvtelésből készítette el az első Anaptárt 2009-ben, azóta minden évben új kiadással jelentkezik. Ez nem csupán egy hagyományos naptár, a napok felsorolásán túl jelzi az ünnepnapokat, heteket, hónapokat, évszakokat, megmutatja a fontos napfordulókat, a nyári és a téli időszámítás kezdetét, a napkelték és a Föld-Hold távolság változását is.

  “A Hold gyerekkorom óta foglalkoztat. Mindig is érdekelt, hogy miért látjuk ciklikusan más magasságban és más méretben. Ez a fajta kíváncsiság vezetett oda, hogy nekiüljek és megpróbáljam ezt a komplex rendszert megérteni, vizuálisan is megjeleníteni.” - nyilatkozta korábban a művész.

   

  kep3 (3).jpg

  kep4 (2).jpg

   

  A nyertes alkotás aminek a 24 tagú, nemzetközi zsűri odaítélte a Grand Prix díjat az Anaptárhoz kapcsolódó kutatásokból és a tárgysorozat elkészítése során szerzett tapasztalatokból álló doktori disszertáció, amit a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának készített. Ezzel Farkas Anna lett az első olyan magyar grafikus, aki a világ egyik legtekintélyesebb dizájn és formatervezési nagydíjában részesült. Szívből gratulálunk!

   

  Nektek hogy tetszik a győztes alkotás?