Új arculatot kaptak Fekete István klasszikusai!

  Az új dizájnt Hitka Viktória készítette, a végeredmény pedig egyszerre lett modern és klasszikus. Egy biztos, élmény lesz a kezünkbe venni!

  leadkep (1)_7.jpg

   

  Bizonyára legtöbbünkben élénken él Vuk, Bogáncs, Kele vagy éppen Tutajos története, hiszen az egyik legmeghatározóbb ifjúsági regényeket Fekete István tollából olvashattunk. Ezek az állattörténetek több generációval szerettették meg az olvasást, és nyitottak kaput a képzelet világába. S bár ezek a gyönyörű történetek a mai napig megállják a helyüket, bizony a könyvek külleme alkalmanként kénytelen megújulni, hogy a mai trendekhez igazodva csalogassa az olvasni vágyókat.

  Az utolsó átalakítás Hitka Viktória nevéhez fűződik. A művész rendszerint formabontó kreatív ötletekkel áll elő, megannyi kiállításon vett részt a budapesti Műcsarnoktól a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézeten keresztül a bécsi és a berlini magyar intézetig. 

  A Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán végzett képzőművész egyik legismertebb projektje a “beszélő tányérok” névre hallgat, melyben többek között az élelmiszerpazarlásra és az éhezés elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. De Viktóriának a tányérprojekten túl az élettörténeteket feldolgozó hógömbök, a Zinka és Simafül varázslatos kalandjai címre keresztelt gyerekkönyv vagy a 20. születésnapját ünneplő Geopen Kiadó húszkötetesre tervezett sorozata is egyedi grafikai megoldásait tükrözik.

   

  kep1 (1)_4.jpg

  kep2_11.png

   

  “Van olyan, hogy semmi más motivációm nincs, minthogy leüljek csendben az asztalomhoz, és három-négy órát fessek vízfestékkel, csak azért, mert csendben kell maradnom kicsit. Bekerül a fiókba, és kész, az úgy van jól. És van olyan is, hogy egy adott gondolatot minél gyorsabban, minél hangosabban szeretném eljuttatni azokhoz, akiknek szól. Ilyenkor jöhet például egy három méter hosszú felirat a Műcsarnokra.” - nyilatkozta a művész.

  Legújabb munkájában, Fekete István könyveit álmodta újra egy egészen friss, az eredeti illusztrációkat mégis tisztelő kiadványokként, amiket megpillantva felnőtt fejjel is kedvet kaphatunk a történetek olvasásához. Mindegyik könyv borítója más-más árnyalatot kapott: a piros, sárga, kék, lila, élénk és szürkészöld színek erőteljesen ragadják meg a tekintetünket.

   

  kep3_29.jpg

  kep4_22.jpg

  kep5_20.jpg

   

  Nem kis kihívást jelenthet ekkora klasszikusok arculatának az újragondolása. Különösen nem kortárs szemmel megközelíteni mindezt. Viktória mégis érzékenyen és sokoldalúan valósította meg ezt a nehéz feladatot, a végeredmény pedig hívogatóvá teszi a köteteket a mai ifjúság számára is, hiszen friss megközelítéssel, modern módon idézi meg az eredeti kiadások vizuális világát.