Tippek a megfelelő kiberhigiéniához

  Manapság talán még fontosabb, hogy biztosítsuk adataink, eszközeink és hálózataink biztonságát. Ennek megfelelő karbantartása a kiberhigiénia.

  kiberhigienielead.jpg

   

  A Covid-járvány kezdete óta a higiénia még fontosabb szerepet kapott az életünkben, mint korábban. Viszont fontos, hogy hasonlóan komolyan vegyük ugyanezt a gondos odafigyelést az informatikai infrastruktúrák esetében is: A kiberhigiénia magában foglal minden olyan gyakorlatot, amit az informatikai adminisztrátorok és felhasználók rendszeresen végeznek, hogy biztosítsák az adatok, eszközök és hálózatok egészségét és biztonságát.

  Az informatikai rendszerek nem különböznek annyira az emberektől – legalábbis abban a tekintetben, hogy egészségük és biztonságuk bizonyos higiéniai gyakorlatok betartásától függ. Függetlenül attól, hogy rendszergazdák vagy végfelhasználók vagyunk, fontoljuk meg a következő néhány bevált módszert a kibertámadások, esetleges leállások és az adatszivárgások megelőzésére érdekében.

   

  1. Központilag felügyeljük és kezeljük a IT-leltárat

  Nem tudjuk kezelni azt, amiről nem tudunk semmit. Annak érdekében, hogy a vállalaton belül forgalmazott összes hardveren és szoftveren betartsák a megfelelő kiberhigiéniát, valós idejű felügyelettel kell rendelkeznünk a teljes IT-leltár felett. A cégeknek, különösen ha saját eszközről dolgoznak, dokumentálniuk kell, hogy melyik felhasználó melyik eszközön melyik szoftvert használja. Adminisztrátorként meg kell győződnünk arról, hogy értesítést kapunk, ha kockázatos szoftvert fut a hálózaton lévő eszközön, és nyomon kell követnünk a telepített hardver elérhetőségét és lehetséges hibáit.

   

  2. Azonnal javítsuk a telepített szoftvert

  Tudtad, hogy az elavult szoftverek a kibertámadások vezető okai? A Ponemon Institute által az IBM számára 2020 -ban végzett felmérésben a közelmúltban adatszivárgáson átesett válaszadók 42%-a jelezte, hogy az ok egy elavult program volt, amire ugyan létezett frissítés, de még nem alkalmazták. A számítógépes bűnözők rendszeresen keresik az elavult szoftverek sebezhetőségét, hogy hozzáférhessenek egy vállalat hálózatához. Ennek megakadályozása érdekében olyan folyamatra van szükségünk, amely automatikusan átvizsgálja a teljes hálózatot a hiányzó javításokért, és a háttérben frissítéseket hajt végre, minimális fennakadással a végfelhasználók számára.

   

  3. Rendszeresen végezzünk adatmentést

  Adatvesztés nem csak akkor következik be, amikor a végfelhasználók véletlenül törölnek egy fájlt, hanem hardverproblémák, áramkimaradás vagy rosszindulatú programok támadása is okozhat ilyet. A zsarolóvírus például egy olyan rosszindulatú program, amely titkosítja gépünk fájljait, és a támadók arra használják, hogy például cégeket hatalmas összegek megfizetésére kényszerítve, zsarolják őket az adataik visszaszerzése érdekében. Időt és pénzt takaríthatunk meg, ha minden fontos fájlról biztonsági másolatot készítünk. Ezt akár automatizálhatjuk is, hogy időt és energiát spóruljunk magunknak.

   

  További tippekért kattints ide!