Stavros Damos zenei illusztrációi

  Mint tudjuk, a képzőművészet és a zene nem is állnak egymástól olyan távol, sőt kölcsönös hatással vannak egymásra. Gondoljunk csak a lemezborítók grafikai megoldásaira, a különböző zenekarok koncert plakátjaira, vagy akár a hangzást lefestő videoklipekre is, melyekkel úgy segítik a zenészek átadni mondanivalójukat, hogy a dallamoknak keretet adnak. A digitális művészek sokszor kapott anyagból hoznak ki csodálatos alkotásokat, amivel egy új perspektívába helyezik akár egy alkotó munkásságát, személyét, vagy mindkettőt. Most pedig mélyüljünk el a zene és az illusztrációk világában, némi görög kultúra kitekintéssel, Stavros Damos grafikáinak segítségével.

  bowie szeme.jpg

   

  A művészről

  Stavros Damos Thesszalonikiben született 1977-ben, ahol grafikai tanulmányokat tanult az AAS Művészeti és Design Főiskolán. Az elmúlt években fő szakmai tevékenysége és specializációja az illusztrálásra összpontosult, és mint a mellékelt ábra mutatja, igencsak a finom vonások mesterévé vált. Ügyfelei elsősorban reklámügynökségek, kiadók és magazinok, Görögországban és külföldön egyaránt. Szabadidejét az új ötletek és technikák folyamatos kreatív keresésével tölti, és ebben ad erőt a művészetek iránti szeretete, ami táplálja a szakmailag sikeres jövő iránti optimizmusát is. 

  Az illusztrátor főleg színes digitális portrékat készít, de találunk a portfóliójában fekete-fehér és vázlatszerű műveket, híres személyekről és filmekből inspirálódott illusztrációkat is. Művészetére jellemző, hogy vékony vonalvezetéssel készíti el a portrékat, amellyel sokkal természetesebbnek látszódnak a mimikák, a ráncok, illetve az arcok jellegzetességei, ezzel realisztikusabbá téve a képeket. Emellett felfigyelhetünk a pontszerű ábrázolásmódban készült portrékra is. Az aprólékosság mellett észrevehetjük, hogy alkotásai a karikatúra képi ábrázolásra is hajaznak, így például egyes portréknál a fej vagy egyéb testrészek fel vannak nagyítva, ezzel is erősítve a kiemelés jelentőségét. Damos művészetében nem foglalkozik a szimmetriával, illusztrációi némi túlzással vagy egyéb szépítés nélkül jelenítik meg a karaktereket.

   

  rolling stones.jpg

   

  Az illusztrátor az alkotásra főleg Adobe programokat használ, így Adobe Photoshopot, Lightroomot és Sketch-t, és mindezek mellett egyes projektjénél Wacom táblagépet is használt. Kialakult különleges ábrázolásmódjait ezek az eszközök tovább emelték, és még emelik is teret adva a művészi kiteljesedésnek.

  Mielőtt kitérnénk a zenei illusztrációkra, be szeretnénk mutatni egy nagyon különleges projektet, amelyet többek közt a művész görög származása, az ókori történelem és a modernkor divatja inspirált.

   

  Oh My Greek Gods projekt

  A görög stílusú társasjátékgyártó My Greek Games és Stavros Damos közös projektjükben arra keresték a választ, hogyha az ókori görögök megállapítása, miszerint a görög istenek köztünk élnek igaz, akkor, hogy nézhetnek ki napjainkban. A My Greek Games oldalnak nem ez az első összefogása az illusztrátorral, hiszen vannak olyan játékok, melyek designját a művész készítette. Ennek apropóján a grafikus igyekezett választ találni a fenti kérdésekre, és megalkotta az ókori görög istenek modern változatait, amik mondanunk sem kell, abszolút megállnák a helyüket a mindennapokban. A fotósorozatban találkozhatunk a borát modern stílusú öltözetben ízlelgető Dionüszosszal, a pin-up féle stílust reprezentáló Afroditéval, aki virágmintás topjában, az igaz szerelemnek hangot adó tetoválásaival és kiegészítőivel egy rendkívül laza karaktert hoz. A harmadik és egyben utolsó szereplője a My Greek Gods projektnek, a Hold és a vadászat védőszentje, Artemisz, akit egy nagy hajkoronával áldott meg a művész, és a hajában található kis állatok, és kezeiben egy szarvast tartva jelképezik a titulusát. Mindezek mellett észrevehető, hogy Damos a grafikák mögötti hátteret is az adott karakterhez igazította, ezzel egységessé tette a projektet. 
   

  gorogok.jpg
   

  Music Legends Illustrated

  Stavros Damos portfóliójában látszik, hogy több terület is érdekli, és szeret kísérletezni a különböző karakterekkel, eseményekkel, de kiemelten kedveli a régmúlt zenészek elhíresült pózainak, vagy fotóinak újra értelmezését. A Music Legend Illustrated projektjében találkozhatunk B. B. King-el és híres gitárjával, a kalapos Neil Younggal, a kócos hajú Bob Dylannel, és egy meghökkentően színes ábrázolásban John Lennonnal. A projekt azért is különleges, mert az illusztráció egyik mestere igyekezett a különleges karakterekhez, páratlan szerkesztési technikákat biztosítani. Ebből kifolyólag, míg B. B. Kingnél inkább pontszerű ábrázolásmód dukált, addig például Neil Youngnál visszatért a vonalas ábrázolásra. Damos jellegzetes szerkesztési módjai ennél a sorozatnál is észrevehetőek, például Bob Dylan illusztrációja rendkívül karikatúrásra sikerült. A projektből talán John Lennon portréja „lóg ki”, ugyanis elmosódott vonalakat és tompa színeket használt a photoshopguru, ráadásul a zenei portrék közül ez a legszínesebb, amit készített. 

   

  zeneszek.jpg

  zeneszek-2.jpg

   

  Összességében elmondható, hogy Stavros Damosra a kísérletezés jellemző, hiszen hiába vannak munkásságára jellemző szerkesztési módok, mindig találunk olyan apró részletet, amellyel fejlesztette művészetét. A rendkívül egyedi, karikatúrás ábrázolások, vegyítve a vonalas, néhol pontszerű technikákkal egy olyan védjegyet biztosítanak Damosnak, amit több ezer illusztráció közül is megismernek a műkedvelők.

  Ha szeretnél tovább mélyülni az illusztrátor művészetébe, akkor érdemes megtekinteni a behance profilját.