QuarkXPress 7 újdonságok

A QuarkXPress fejlesztőcége, a Quark szerint következő generációs kiadványszerkesztő alkalmazása "még több szerkesztőeszközt és többfajta kimeneti dokumentumformátumot" fog támogatni. A cél "a kreatív kommunikációs üzletág átalakítása".

A cég egyébként egyaránt tagja a Ghent PDF Workgroup csoportnak (GWG), a nyomda, nyomdai előkészítés és feldolgozási szabványokat kezelő CIP4 konzorciumnak, a Networked Graphic Production (NGP) és a Print On Demand Initiative (PODi) kezdeményezéseknek.

Új kreatív eszközök

Az új QuarkXPress támogatni fogja az áttetszőséget és a színmenedzsmentet. Továbbá a programba beépítenek számos képszerkesztő lehetőséget, valamint az OpenType és Unicode támogatást. Lesz egy egyszerű lehetőség a speciális karakterek beszúrására speciális billentyűkombinációk ismerete nélkül.

A felhasználó bármilyen QuarkXPress elem pixeleinek áttetszőségét szabadon megváltoztathatja, legyen szó akár szövegről, képről, színátmenetről, dobozokról, keretekről, vonalakról, táblázatokról, stb.
A QuarkXPress 7 a színek áttetszőségi beállításait a színek ablakban - és nem az objektumok alapján - fogja kezelni.

Az áttetszőségi eszközök továbbá lehetőséget fognak biztosítani a lágy peremű vetett árnyékok és az alfa csatornák automatikus használatára.

Az új színkezelő rendszer része a képernyőn megjelenített soft-proof szimuláció. A felhasználó megnézheti előre, hogyan mutatnak az RGB színek CMYK-ként, illetve a CMYK színek szürkeárnyalatosként nyomtatva.

Újdonságok a munkafolyamatban

Az új QuarkXPress verzióban megjelenik a JDF (Job Definition Format) támogatása, amivel a munka sokkal könnyebbé válik a tervező, a szerkesztő és a nyomda számára egyaránt. A "Job Jacket"-ek a felhasználóknak a design, a tartalom, a produkció és a kimeneti paraméterek meghatározásában nyújtanak majd segítséget.

Egy projekt specifikációjában történő változás a job jacket-ben is megjelenik, és közben az összes ugyanezt az elemet használó Quark projektben automatikusan frissül. A jobok kompatibilisek a JDF elemekkel, sőt ezek a JDF elemekkel kétirányú kapcsolatban is lehetnek.

Beépített preflighting

Az Quark verzióban megjelenik egy definiálható szabályrendszeren alapuló preflihgting rendszer, ami a produkciók zökkenőmentes befejezését biztosítja a képek, a színek, a fontok, stb. ellenőrzésével.

A felhasználók ugyanannak a tartalomnak a felhasználásával gyorsan és megbízhatóan egyszerre több nyomdai és webes laptervet is készíthetnek.

A PPML (Personalized Print Markup Language) támogatásának a megjelenése megnyitja az utat az adatbázis alapú kiadványok készítéséhez. A PPML-ben az összes statikus elem, ugyanazon statikus tartalom több példánya, a szinkronizált tartalmak és a mesteroldali elemek újra felhasználható változó elemekként lesznek implementálva.

XML projekt fájlok

A Quark megnyitotta a QuarkXPress fájlformátumot a QXML (QuarkXPress Markup Language) létrehozásával. A QuarkXPress fejlesztők így könnyedén el tudják majd érni, valamint automatikusan frissíteni és módosítani tudják a QuarkXPress projektek elemeit.

A cég szerint a program még az idén megjelenik, de a pontos időpont egyelőre még ismeretlen.

Forrás: Macworld

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram