A PDF vetélytársa: Microsoft Metro

Néhány héttel az Adobe-Macromedia fúziót követően a Windows operációs rendszert fejlesztő Microsoft egy olyan új termékkel vág vissza, amellyel meg kívánja előzni versenytársának népszerű PDF (Portable Document Format) formátumát.

A szoftveróriás következő Windows verziójában, a Longhornban fog megjelenni a Metro nevű alkalmazás, amelynek segítségével a felhasználók olyan fájlokat hozhatnak létre, amelyeket az azt létrehozó alkalmazás nélkül is meg tudnak tekinteni, ki tudnak nyomtatni, stb.

Sem a Microsoft, sem az Adobe a "Metro versus PDF" témát nem tekinti egy háború kezdetének, de elemzők szerint előbb-utóbb lehetséges egy szoros versengés a nyomtatási fájlformátumok piacán.

Greg DeMichillie, a Microsoft vezető elemzője elmondta a TechNewsWorld-nek, hogy a Microsoftnak szándékában áll a PDF helyettesítése egy univerzálisan felhasználható dokumentummal.

A Microsoft a PDF-et már jó ideje figyelemmel kíséri, és egyben úgy látja, hogy ez vált a dokumentummegosztás standard formátumává az interneten. "A Microsoft ezt nem nézi jó szemmel, mivel ha az emberek PDF formátumban terjesztik dokumentumaikat, akkor az csökkenti az Office iránti igényt, amelyre viszont mindenképpen szükség van."

Elemzők szerint a PDF sikere részben annak is köszönhető, hogy az Adobe a PDF olvasót szinte minden operációs rendszerre kifejlesztette. A Microsoft jövőbeni megoldása viszont pusztán az XP és Longhorn platformokon működik.

"Az Acrobat Reader mindenütt jelen van, s ez valóban vonzóvá teszi a PDF-et a kormányok, minisztériumok és cégek számára, pl. éves jelentések, űrlapok, stb. publikálásához" - mondja DeMichille. "Nagyon valószínűtlen, hogy a Microsoft olyan olvasót készítene, ami minden platformon működik. S szinte kizárt, hogy a Microsoft Linux verziójú olvasót fejlesszen."

DeMichellie szerint ha a Microsoft nem lép színre crossplatform megoldásokkal, vagy - esetleges alternatív lehetőségként - nem talál és fejleszt ki olyan újdonságokat, amelyek a PDF jelenlegi verziójából hiányoznak, akkor valószínűleg az Adobe megtartja jelenlegi sziklaszilárd pozícióját a nyomtatható dokumentumformátumok világában.

Forrás: Technewsworld

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram