Pantone színben is megjelent a Samsung Galaxy S9

  A hétvégén bemutatott Samsung Galaxy S9 telefonok a színükben is a legújabb trendet követik.

  A dizájn alapvetően nem változott, de ezt már a bemutató előtt is lehetett tudni. Maradt a hajlított üvegborítás (Gorilla Glass 5) az előlapon és a hátlapon is, a keret pedig ezúttal is fémből van. A Super AMOLED kijelzők alapvető paraméterei szintén megegyeznek az elődökkel, a Galaxy S9 5.8 colos, a Galaxy S9+ pedig 6.2 colos képátlóval bír. A felbontás QHD+ (2960×1440), és maradt az Infinity Display jelölés, ami hosszúkás (18.5:9), hajlított szélű, lekerekített sarkú kijelzőt takar vékony kávával.

  A telefon egészen különleges színválasztékban érhető el: a korallkék és éjfekete színek mellett a telefonok egy ún.orgonalila színben is kaphatóak lesznek, ez utóbbi színválasztás pedig teljesen tudatos. Ez ugyanis a Pantone 2018-as év színe, egészen pontosan Pantone 18-3838 Ultra Violet, így a telefon a 2018-as divat és életstílus trendekhez tökéletesen illeszkedik. Bravó Samsung!

  Az egyik nagy előrelépés nem meglepő módon hardveres téren történt, hiszen Galaxy S9 modellekben már 2018-as lapka ketyeg. Van Snapdragon 845-ös variáns, nálunk viszont a Samsung saját megoldásával, az Exynos 9810-zel kerülnek majd forgalomban a mobilok. Érdemi különbség egyébként nem várható, mindkét lapka 10 nm-es gyártástechnológiával készült, és jelentős teljesítménybeli előrelépést ígérnek a tavalyi hardverekhez képest, bár az már más kérdés, hogy ezt vajon megérezzük-e majd a mindennapi használat során.

  A sima Galaxy S9 “csak” 4 GB RAM-ot kapott, a Galaxy S9+ viszont már 6 GB rendszermemóriával érkezik. A belső tárhely tekintetében lesznek 64, 128 és 256 GB-os opciók, ráadásul a bővítési lehetőség is adott.

  A kamera jelentősen javult, a hátlapra ugyanis egy 12MP-es Super Speed Dual Pixel szenzor került, amely variálható rekeszértékkel bír (f/1.5 és f/2.4 között). A nagyobb modell ráadásul egy másodlagos telefotó kamerát is kapott az optikai zoomhoz. Nem maradt ki az optikai képstabilizátor sem, ami a Galaxy S9+-nál mindkét hátlapi kamerára vonatkozik.

  A Samsung Galaxy S9 és S9+ okostelefonok speciális kamerafunkciói (a gyártó sajtóközleményéből másolva):

  • Szuperlassított videó: Tedd a mindennapokat még dinamikusabbá slow-mo videókkal, amelyek 960 képkockát rögzítenek másodpercenként! A Samsung Galaxy S9 és S9+ okostelefonok mozgásérzékelő funkcióval érkeznek, amely, ha mozgást érzékel, automatikusan rögzíti a tartalmakat. A Szuperlassított videó készítésekor a felhasználók 35 különféle előretelepített hátterzenéből vagy akár saját lejátszási listájukból is választhatnak, a képernyő érintésével pedig három izgalmas stílusban készíthetnek, szerkeszthetnek és oszthatnak meg GIF fájlokat.

  • Kiváló képek kedvezőtlen fényviszonyok között is: A kiváló fotó titka a jó megvilágítás, ugyanakkor gyakran rossz fényviszonyok között kell elkészíteni a képeket. A legtöbb okostelefon-kamera fix rekeszértékkel rendelkezik, ezért nem képesek igazodni a sötétebb vagy épp világosabb környezethez, ezért az elkészült felvételek szemcsések vagy elmosódottak lehetnek. Hasonlóan ahhoz, ahogy az ember pupillája kitágul, vagy épp összeszűkül, a Samsung Duál Rekesz (F1.5 – F2.4) megoldása automatikusan több fényt enged be sötétben, és kevesebbet, amikor túl világos van, így készíthetők tiszta és éles fotók.

  • AR hangulatjelek: Az új Samsung telefonokkal a felhasználók saját képükre formálhatják a hangulatjeleket. Olyan emojikat készíthetnek, amelyek kinézetben, hangban és viselkedésben is hasonlítanak rájuk. Az AR Hangulatjel funkció egy olyan adatbázis alapú, tanulásra képes algoritmust használ, amely elemzi a felhasználóról készült 2D képet, és feltérképez több mint 100 különböző tulajdonságot az arcon. Ez alapján aztán egy 3D modellt készít, ami tükrözi az arckifejezéseket, a kacsintást és a bólintást, hogy valóban egyedivé varázsolja a képet.

  • Az AR Hangulatjelnek köszönhetően nem csak videó formájában, de egy sor, standard AGIF formátumú matrica segítségével is megoszthatók a valódi érzések. Az egyedi emojik a legtöbb üzenetmegosztó platformon megoszthatók.

  • Bixby: A Samsung kamerába integrált intelligens platformja a kiterjesztett valóság és a mély tanulás technológiáját használva hasznos információkat nyújt a felhasználó környezetéről. Valós idejű tárgyfeltérképzés és -felismerés funkciójának köszönhetően a Bixby képes azonnal információkkal szolgálni, és ezeket egyenesen a kamerán látható kép fölé vetíteni. Az intelligens asszisztensnek köszönhetően a felhasználók többet tudhatnak meg a környezetükről, azonnal megvásárolhatják a körülöttük található termékeket, vagy éppen követhetik a napi kalóriabevitelüket, az Élő Fordítás funkció segítségével pedig valós időben fordíthatják le az idegen nyelvű szövegeket és válthatják át a különböző valutákat.

  Az extrák között említést érdemel még a sztereó AKG hangszóró, a Dolby Atmos támogatás, az IP68-as por- és vízállóság, az íriszszkenner, és a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, ami végre viszonylag normális helyre került. Az Intelligent Scan funkció pedig az íriszszkennert és az arcfelismerést kombinálja, hogy a felhasználók gyorsan és kényelmesen oldhassák fel okostelefonjukat.

  Az akkumulátor maradt 3000 mAh-s a Galaxy S9 és 3500 mAh-s a Galaxy S9+ esetében, és a vezetékes gyorstöltés továbbra is Quick Charge 2.0-n alapszik, ami már nem egy friss megoldás. Van viszont vezetéknélküli gyorstöltés, ami egyelőre kevés készüléknél érhető el. A készülék alján természetesen USB-C port található, de továbbra is meghagyta a Samsung a hagyományos jack csatlakozót, aminek nagyon örülünk.