Orosz művész „keltette életre” a híres festmények szereplőit

  Így nézne ki élőben a Mona Lisa, Vénusz vagy a Leány gyöngy fülbevalóval.

  02_56.jpg

   

  A mai világban már egyre kevésbé lepődünk meg az arcfelismerő szoftvereken. A mesterséges intelligencia ott van a telefonunkban, de kép alapján tudunk keresni a Google-ben és a Facebook is tizedmásodpercek alatt észreveszi, ha szerepelsz valakinek a fotóján.

  Láttunk már példát olyan szoftverre is, ami a saját arcképedet alakította középkori festménnyé, sokkal komolyabb módszerrel, mint a telefonos applikációkban használt filterek, most azonban ennek az ellenkezőjét láthatjuk, köszönhetően egy orosz művésznek.

  Denis Shiryaev egyik fő hobbija, hogy régi fotókat és festményeket próbál átalakítani úgy, hogy azok mainak látszódjanak. Így hosszas folyamat árán jutott el ehhez a sorozatához is, amit neurális hálózat, azaz neural network segítségével készített el. A neural network olyan számítógépes rendszer vagy program, amelyet az emberi agy működéséhez hasonlóan programoztak be, és Denis egy ilyen szoftvert tanított meg arra, hogy YouTube és TikTok videók alapján tanulmányozza az arckifejezéseket, majd ezek után készültek el a híres festmények arcai modernizálva. 

  Így nézhetjük meg a Mona Lisa fotó változatát, Frida Kahlo portréját, az Amerikai Gótika szereplőinek morcos arcát modernizálva. A munkáról egy videót is találtok a művész YouTube csatornáján:

   

   

  Összeszedtük nektek a sorozat képeit, és habár bele lehet kötni némelyikükbe, maga a folyamat egészen lenyűgöző, és rádöbbent minket arra, milyen gyorsan fejlődik a technológia.

   

  03_48.jpg

  04_51.jpg

  05_45.jpg

  06_37.jpg

  07_30.jpg

  08_25.jpg

   

  Szerintetek melyik sikerült a legjobban?