Meghajlik a világ a Aydin Buyuktas drónfotóin

  Vizuális hullámvasút Törökországból

  kep 01 nyito_131.jpg

  Biztosan sokan emlékeznek Cristopher Nolan egyik legismertebb filmjére, az Eredet-re (Inception), amelynek talán leglátványosabb jelenete, amikor ez egyik álomban meghajlik a világ, és minden a feje tetejére áll. Azóta már több helyen is láttunk hasonlót, legutóbb talán a Dr. Strange című Marvel moziban kaphatott el minket hasonló hangulat. Ezekhez a látványokhoz rengeteg munkát igénylő CGI animációkra volt szükség, azonban egy török fotós megmutatta, hogy egy jó ötlettel, egyedi látásmóddal, illetve egy drónnal saját magunk is létrehozhatunk hasonlókat.

  A drónozás egyre inkább elterjed a világon, és szépen lassan a fotográfiában is komoly szerepet kivív magának, főként amíg a drónhasználatra vonatkozó szabályok még gyerekcipőben járnak. Egy török fotós, Aydin Buyuktas, aki korábban a reklámszakmában és a filmezésben szerzett magának hírnevet, hamar felismerte a drónfotózásban rejlő lehetőséget, ráadásul nem állt meg annyinál, hogy madártávlatból mutassa be a világot. Aydin korábban is a perspektívákkal való játékkal tette egyedivé munkáit, a drónok bevonásával azonban újabb szintet lépett.

  A török fotós 2015-ben kezdte el projektjét, amelyben Isztambul egyes részeit mutatja be hullámvasútra emlékeztető álomvilágban. A kép alul szinte szemből indul, majd pedig a távolabbi részeket megnyújtva és görbítve egészen szürreális hatást hoz létre. A képek alapvetően úgy készülnek, hogy a fotós háromdimenziós modellezés segítségével feltérképezi a megjeleníteni kívánt területet, majd pedig bejelöli rajta a pontokat, ahonnan a fotókat szeretné készíteni. Ezekre az előre meghatározott pontokra repteti a drónt, elkészíti a fotókat, hogy aztán Adobe Photoshop segítségével összerakja a teljes képet. Egy-egy ilyen kép elkészítése így közel egy hét munkája, azonban a végeredményt böngészve mi úgy gondoljuk, hogy mindenképpen megéri.

  Összeszedtük nektek Aydin néhány fotóját a projektből, ha tetszenek, mindenképpen nézzétek meg a többit is.

  kep 02_125.jpg

  kep 03_124.jpg

  kep 04_115.jpg

  kep 05_109.jpg

  kep 06_96.jpg