Magyarországon teszteli legújabb hálózatát a Facebook

  Budapesten és Kuala Lumpurban teszteli a Facebook legújabb hálózati fejlesztését. A Terragraph elnevezésű rendszerrel gigabites, vezeték nélküli hozzáférést biztosítanak a felhasználóknak.

  A cég magyarországi partnere a Telekom lesz. A bejelentés nagyságrendjét mutatja, hogy az erről szóló sajtótájékoztatóra a Vodafone, a Deutsche Telekom, a Telenor, az Orange és a Telefonica is delegált embert, azért, hogy elmondják, mennyire jó együttműködni a Facebookkal. 

  Terragraph.jpg

  A Facebook szűk körű rendezvényen jelentette be a barcelonai Mobil Világkongresszuson a Terragraph tesztjét. Az optikai hálózatokkal azonos hozzáférést biztosító megoldás a 60GHz-es ingyenes frekvenciatartományon működik.

  A hálózaton 1 Gbps sávszélesség biztosítható.

  A technológia legfontosabb előnye, hogy nem kell annyit egyeztetni a házmesterekkel, kevesebb kábelt kell elhelyezni, mivel az utcai infrastruktúráról - például lámpaoszlopokról - közvetlenül el lehet juttatni a lakásokba a gyors internetet.

  Ez az új technológia a jövőben megépülő 5G-s hálózatnak is fontos része lehet. A kísérletek befejezése után, a technológiára épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba.

  Terragraph2.jpg

  Már voltak hasonló tesztek az Egyesült Államokban és Németországban is, a Facebook és a Telekom most azt szeretné megtudni, hogy a hálózat miként tudja segíteni a helyi közösségeket. A programban pár száz ügyfél vesz részt, több hónapon át, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ehhez pedig száz darab antennát és hálózati eszközt telepítenek fel a lámpaoszlopokra.