Magyar szoftversiker Hollywoodban

Az egész estés filmek utólagos fényesítésre használt Lustre programot fejlesztő magyar céget több milliárd forintért vásárolja fel az Autodesk.

Tizenöt millió dollárért, azaz mintegy 2,9 milliárd forintért veszi meg a kaliforniai székhelyű Autodesk nevű cég a magyar Colorfront Kft-t. Az egy fiatal testvérpár által 1998-ban alapított, tavaly 300 millió forintos árbevételt elérő cég olyan szuperprodukciókhoz biztosított technikai hátteret, mint a Gyűrűk ura vagy a Pókemeber második része.

A cég digitális képfeldolgozás területén kutatás-fejlesztéssel, konkrétan egy digitális film fényelő szoftver fejlesztésével foglalkozik, jelenleg tizenöt munkatársunk dolgozik a Pasaréti téri irodánkban - válaszolta az Index kérdéseire írásban az USA-ból Jászberényi Áron, a cég egyik alapító tulajdonosa. A Colorfront csak kutatás fejlesztéssel foglalkozik, nem folytatunk sales - marketing - support tevékenységet - tette hozzá. A kész szoftvert licenszeli tőlük az Autodesk montreali Média és Szórakoztatás részlege és Discreet Lustre néven forgalmazza azt: a körülbelül 60 eddigi eladott rendszerrel a szoftver piacvezető a saját területén. A Colorfront közvetlen ügyfele emellett a legnagyobb hollywoodi digitális filmlabor, az EFILM. Tavaly jogdijakból és licensz eladásokból a cégnek mintegy 300 millió forint árbevétele volt.

A szoftvert általában utómunka cégek, filmlaborok vásárolják. Egy moziteremben, digitális kivetitőre kötve a rendszert lehetővé válik a film valós idejű lejátszása, illetve digitális manipulálása. Színeket, kontrasztokat, fényeket adhatnak meg a fejlesztők, legtöbbször a film operatőrével, rendezőjével együtt dolgozva.

(Forrás: Index)

Figyelem! A tartalom legalább 2 éve nem frissült! Előfordulhat, hogy a képek nem megfelelően jelennek meg.

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram