Magyar művész lett az év pályakezdő grafikusa Párizsban

  Kaszanyi Nóra a rangos elismerést vak és gyengénlátó gyermekeknek készült edukációs kártyajátékával érdemelte ki a DNA Paris Design Awards-on.

  leadkep (16).jpg

   

  Kaszanyi Nóra túrkevei származású, szabadúszó grafikus. Mesterdiplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte és tavaly pályázott diplomamunkájával a tacTiles elnevezésű kártyajátékkal a Párizsi Dizájn Díjra. 

  Persze nem egy hétköznapi játékról van szó. Nóra kártyái vak és gyengénlátó gyerkőcöknek segítenek abban, hogy játszva tanulják meg az ábécé betűit. A lapok háromdimenziós nyomtatással készültek és a betűk mellett, található rajtuk egy könnyen beazonosítható forma, amelyet kitapintva pillanatok alatt társítani tudják őket. Az Á betű mellett például egy ág domború rajzát tudják kitapogatni, de természetesen a megfelelő Braille-karakterek is helyet kaptak a papíron. Az alkotó rengeteg időt töltött az érintett gyerekeket tanulmányozva, így kártyajátéka hiteles segítséget nyújthat a rászorulóknak.

   

  kep1 (12).jpg

   

  A nemzetközi zsűri végül az ő alkotását találta a legjobbnak az Év pályakezdő grafikusa kategóriában, azonban a díjátadó a vírushelyzet miatt elmaradt. A művészt e-mailben értesítették az elismerésről:

  “Amikor megérkezett az e-mail, először észre sem vettem a nagy hírt. Pontosabban, újra alaposan át kellett olvasnom a sorokat. Nagyon boldog voltam, hogy én kaptam meg ezt az elismerést!” - nyilatkozta Nóra.

  kep2 (10)_0.jpg

  A Paris Design Awards-on egyébként azokat az építészeket és tervezőket tüntetik ki, akik gyakorlatban működő, innovatív munkáikkal javítják mindennapjainkat, és ez a díj azért is rendkívül fontos, mert segítségével a pályakezdő művészek nemzetközi hírnévre tehetnek szert, de persze a rangos és világszinten elismert zsűri véleménye már önmagában is komoly kitüntetés.
   
  Kaszanyi Nóra további munkáiért kattints a linkre!