Magyar bélyeg lehet Európa legszebbje

  Az idei PostEurop szavazásán védett állatok kerültek a fókuszba. A versenyen közönségszavazással dől el, melyik ország bélyege a legszebb.

  leadkep_14.png

   

  Az EUROPA-bélyeg szépségverseny, másnéven PostEurop verseny (az európai postaszolgáltatók egyesülete) 2003-ban indult, célja pedig, hogy évről évre megválasszák Európa legszebb bélyegét. A versenyen minden évben más témát határoznak meg, aminek a kis hasábon meg kell jelennie. A Magyar Posta 2008 óta a megmérettetés rendszeres résztvevője. A nemzetközi versenyen eddig négy alkalommal bizonyult magyar bélyeg a legszebbnek: 2008-ban csillagászat, 2009-ben levélírás, 2010-ben a gyermekkönyvek, 2012-ben pedig a látogatás témakörben. Legutóbb 2018-ban értünk el dobogós, második helyezést.

  Idén a védett állatok a téma, így került a nevezett magyar bélyegre a cigánycsuk, melyet az év madarának választottak. A bélyegblokk másik címletén a molnárgörény szerepel. A kevéssé ismert kistermetű ragadozó a Dunántúlon és az Alföldön leginkább gyepek, mezőgazdasági területek szélén fordul elő.

   

  leadkep1.jpg

  kep1_40.jpg

   

  A hazánk által beküldött alkotást Petényi Tibor Z. tervezte, aki korábban a VMLY&R head of art pozícióját töltötte be. A grafikustól egyébként egyáltalán nem idegen a bélyegtervezés: 2013 óta dolgozik a Magyar Postának. Az általa tervezett kis lapokon megjelent már a Fővárosi Állatkerttől a magyar rocklegendákig bezárólag számtalan téma. Sőt egyszer, amikor a bakonyi dinoszauruszok világáról készített egy sorozatot, paleontológusok és paleobotanikusok szakmai segítségével rekonstruált egy késő kréta kori mikrokörnyezetet, hogy még hitelesebben jeleníthesse meg. Ez az alaposság és szakmai elhivatottság munkáiban is egyértelműen látszik, így, méltán gondolhatjuk, hogy nagy esélyekkel indulunk az idei versenyen.

   

  kep2_7.png

   

  A Post Europ 57 országa 1956-óta minden évben közösen hívja fel a figyelmet az európai kultúra értékeire, céljaira, mindamellett, hogy a bélyeggyűjtést népszerűsítsék. A közös ügy a központi témára készített bélyegek szépségversenyében csúcsosodik ki.

  További információkért kattints ide!