Különleges sorozat a Bauhaus női alkotóiról


Zoran Cardula minden év márciusában, egy különleges női portré sorozattal rukkol elő. Idén a Bauhaus iskola kiemelkedő női alakjait örökítette meg alkotásaiban.


leadkep_20.png

 

A Bauhaust széles körben stílusként emlegetik, tévesen. Valójában egy sokkal átfogóbb, az 1920-as évektől az 1970-es évekig tartó jelenség mely egy iskolából indult, és a modernista mozgalom része volt. Az 1919-ben, Weimarban alapított nyitott szellemiségű iskola, alapvetően szemléletmódot kívánt tanítani: egy probléma vagy feladat újszerű, komplex megközelítését, amelyet aztán építészek és iparművészek alkalmaztak munkájuk során.

A Bauhaus alapítója és első igazgatója, az építész Walter Gropius volt, de oktatott az intézményben többek között még az orosz Vaszilij Kandinszkij, a svájci Paul Klee, a német Ludwig Mies van der Rohe, és az osztrák Herbert Bayeris.

Zoran Cardula nőnap alkalmából mindig egy-egy különleges sorozatot készít. Idén a Bauhaus iskola kiemelkedő női tagjaira esett a választása, ugyanis az intézmény egyenrangúan befogadott és oktatott női és férfi alkotókat egyaránt. A még nőnapra készült illusztráció sorozatban olyan alkotókat láthatunk, akik megváltoztatták a fotózás, belsőépítészet, művészet és az építészet világát.

 

kep2_51.jpg

kep3_39.jpg

kep4_29.jpg

kep5_26.jpg

kep6_21.jpg

 

A további képekért katt ide!

 

(Boredpanda)

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram