Kóstolj bele a nyárba egy lengyel művész plakátjain keresztül!

  A nyár számos művészt megihlet, azonban az évszak igazi esszenciáját nem mindenkinek sikerül igazán hitelesen visszaadni. Ewelina Gąska grafikus azonban valamire nagyon ráérzett, posztersorozata ugyanis nem csak világhírűvé tette, de közelebb hozta mindenkihez a Balti-tenger partjainak nyári hangulatát.

  leadkep_38.jpg

   

  Főtt kukorica, egymás hegyén hátán napozó turisták, gofri, hullámzó vízpart. Ez akár a Balaton is lehetne. És talán ezért is működik ennyire Ewelina Gąska, lengyel grafikus posztersorozata. Olyan ikonikus nyári pillanatokat örökített meg, amiket egy kicsit mindenki a sajátjának érezhet.

   

  kep1_27.jpg

   

  "Mikor először jártam a Hel-félszigeten, első látásra beleszerettem a hely hangulatába, és úgy döntöttem, hogy ezeket az impulzusokat megpróbálom grafikus módon is kifejezni” - nyilatkozta a művész.

   

   

  Így született meg a Helu 1. című posztersorozat, amit azóta egy második is követett. A lengyel nyár lényegét megragadva, és a Balti-tenger partjainak ikonikus elemeit felhasználva egy igazán modern, mégis retro stílusú plakátsorozat készült. Az alkotásokat élénk színek, absztrakt formák és mintázatok jellemzik, tartalmuk mégis letisztult, és könnyen érthető. Az alkotó számára fontos volt, hogy művein megjelenjen a balti strandok abszurditása és bűbájossága. A retro stílusjegyek pedig épp olyan finoman mutatkoznak meg a posztereken, mint ahogy ezeken a régi üdülőhelyeken is fellelhetőek.

   

  kep2_27.jpg

  kep3_17.jpg

  kep4_13.jpg

  kep5_11.jpg

   

  Gąska posztersorozata végül akkora sikert ért el, hogy nemzetközi elismerésben részesült, sőt azóta képeslap sorozattá nőtte ki magát.

  Lengyelország egyébként is híres a plakátjairól és nemzetközileg is a művészet ezen formájának vezetőiként tekintenek a lengyel poszter iskolára. További információkért kattints ide!