Interaktív PDF űrlap készítése Word dokumentumból

  A dokumentumkészítés az irodai munka jelentős részét teszi ki. A PDF és Microsoft Office a leggyakrabban használt formátumok közé tartoznak a mindennapi munka során. Miért nem használjuk a kettőt együtt interaktív PDF űrlapok létrehozásához, amelyek bárhonnét kitölthetők és aláírhatók?

  Kezdjük az Acrobattal

  1. Válasszuk ki az Eszközök / Tools > Űrlap készítése / Prepare Form majd kattintsunk a Fájl kiválasztásra / Select a file a kívánt dokumentum megkereséséhez, amit szeretnénk interaktív PDF űrlappá alakítani. A Word mellett Excel és PowerPoint fájlokat is át tudunk konvertálni PDF dokumentummá. 

  Ha az űrlap kitöltéséhez aláírás szükséges, pipáljuk be a jelölődobozt - “Ehhez a dokumentumhoz aláírás szükséges". ("This document requires signatures”)

  Nézzük meg, hogy az Űrlapmező automatikus felismerése be van-e kapcsolva (Form field auto detection), majd kattintsunk az Indítás / Start gombra az űrlap elkészítéséhez.

  Az Acrobat automatikusan érzékeli és létrehozza az interaktív űrlapmezőket. Ha az Acrobat nem érzékeli az egyik űrlapmezőt akkor szerkesztenünk kell azt a következő módon: 

  Step1_0.jpg

   

  2. Kattintsunk jobb egérgombbal az űrlapmezőn és válasszuk a Beállításokat / Properties a szerkesztéshez. 

  Namefield.jpg


  3. Hozzunk létre új mezőket ahol szükséges a felül található eszköztár segítségével. Kattintsunk az Előnézet / Preview gombra a jobb felső sarokban és próbáljuk ki az űrlap működését valamennyi mező kitöltésével. 

  Toolbar.jpg

  4. Használjuk a felül lévő eszköztárat az Aláírási mező hozzáadásához / Add a Signature field. A sárga dobozban válasszuk ki, hogy kinek kell aláírnia (pld: bárki, feladó, vagy átvevő). Mentsük el a fájlt.

  SignatureField.jpg


  Kitöltés és Aláírás Bárhonnan

  Kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő kék feliratú Küldés Aláírásra / Send for Signature gombra, hogy engedélyezzük a címzetteknek az interaktív űrlap kitöltését és aláírását Acrobatban, Acrobat Readerben, böngészőben vagy pedig mobil eszközön.