Íme az indiai szakemberek titka!


A Microsoft vezetője, a Google anyavállalatának és az Alphabet irányítója, az IBM, az Adobe, a Palo Alto Networks, a VMWare és a Vimeo főnökei, most pedig már a Szilícium-völgy egyik csúcsvezetője is indiai származású. De mi lehet a titkuk? Mitől ennyire sikeresek ebben a szektorban?


leadkep_index.png

 

Az indiai származásúak az Egyesült Államok lakosságának alig egy százalékát teszik ki, a felső vezetésben azonban aránytalanul nagy számban képviseltetik magukat. Az Index megpróbált utána járni a sikerességük kulcsának!

A szilícium-völgyi munkaerő hat százalékát teszik ki indiaiak. Legutóbb a Twitter vezérigazgatójának kinevezett, technológiai szakember, Parag Agarwal kapott csúcsvezetői pozíciót a világ legbefolyásosabb vállalatánál.

A kimagasló teljesítmény számos kutatónak feltűnt, és több könyv és kutatás is született a témával kapcsolatban. Az egyik ilyen „A másik egy százalék: Indiaiak Amerikában” címmel több kérdésre is választ adhat.

A mű szerint a siker kulcsa az lehet, hogy a polgárjogi mozgalom nyomán magasan képzett indiaiak érkeztek az Egyesült Államokba. A bevándorlók e csoportja „nem hasonlított egyetlen más nemzetből származó bevándorlócsoportra sem” – állítják a szerzők. 

„Háromszorosan szelektáltak”: a felső kasztba tartozó kiváltságos indiaiak közé tartoztak, akik megengedhették maguknak, hogy neves főiskolára járjanak. Emellett abból a szűk rétegből kerültek ki, amelyik finanszírozni tudott egy mesterszakot az Egyesült Államokban (amivel a Szilícium-völgy sok vezérigazgatója rendelkezik). Végezetül a vízumrendszer tovább szűkítette a kört azokra, akik különleges tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai készségekkel felvértezettek, és ezzel megfelelnek az USA „magas szintű munkaerő-piaci igényeinek”.

Vivek Wadhwa technológiai vállalkozó és akadémikus szerint az indiai születésű vezérigazgatók közül sokan megdolgoztak azért, hogy lépésről lépésre feljebb jussanak a vállalati ranglétrán, és talán ez az alázat különbözteti meg őket sok alapító-vezérigazgatótól, akiket azzal vádolnak, hogy feljogosítva érzik magukat a cégvezetésre.

A kutatók szerint szintén fontos eleme a sikernek az, hogy milyen kulturális háttérrel rendelkeznek, illetve, hogy az indiai oktatásban az idegen nyelvismeret sokkal hangsúlyosabb.

A teljes cikkért kattints ide!

 

(Index)

Copyright © 2023 Trans-Europe Zrt. Minden jog fenntartva.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram