Íme a világ legkisebb karbonlábnyommal bíró sportcipője!

  A fenntartható cipők gyártásával foglalkozó Allbirds, és a világ egyik legnagyobb sportcipőgyártója, az Adidas összefogásából született meg a világ legkisebb szén-dioxid-kibocsátással járó lábbelije.

  leadkep_3.jpg

   

  Talán hihetetlennek hangzik, de éves szinten a cipőipar 700 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki a környezetbe, ezáltal messze az egyik legkárosabb iparág a világgazdaságban. A károsító hatások csökkentése érdekében számos vállalat próbálkozik környezetbarát lábbelik gyártásával.

  2020 májusában az Adidas és a fenntartható cipőgyártás úttörője, a San Francisco-i Allbirds bejelentette, hogy közös projektbe kezdenek, amelynek célja az ipar szén-dioxid kibocsátási számának csökkentését célozta meg.

  Most végre lehullt a lepel, és bemutatásra került a közös sportcipő, amely kétségtelenül meghatározó példa lehet az egész iparág számára: a Futurecraft.Footprintre keresztelt lábbeli karbonlábnyoma ugyanis mindössze 2,94 kilogramm.

   

  kep1_2.jpg

   

  Egy klasszikus cipő szénlábnyoma átlagosan 12,5-13,6 kilogramm, míg a kollaborációból született Futurecraft Footprinté ennek a negyede sincs: nagyjából annak felel meg, mintha 11 kilométert vezettünk volna egy benzinmotoros autóval.

  Azonban, hogy a csodalábbeli megszülethessen, számos innovációt kellett eszközölnie a két vállalatnak: az alapanyagtól a gyártási módon át a csomagolásig és a szállításig mindent újra kellett gondolniuk. A termék például csak fehér színben érhető el, mert a festés szintén energiaigényes folyamat. Anyagát tekintve csak újrahasznosított poliészterből és tencelből áll, és a rajta szereplő adatoknak köszönhetően minden vásárló pontosan tisztában lehet azzal, mit húz a lábára.

   

  kep2.jpeg

   

  A Futurecraft.Footprintr idén nyáron egyelőre csak nagyon korlátozott számban beszerezhető, nagyobb mennyiségű gyártása inkább jövő tavaszra várható.

  További részletekért kattints ide!