Így nézhettek ki valójában a római császárok

  Egy művész régi mellszobrok alapján élesztette újjá Róma császárait. A hiperrealisztikus alkotásoknak hála, láthatjuk, hogy is nézhettek ki valójában a történelem nagy urai.

  leadkep (4).jpg

   

  A régi korok ábrázolásmódjai meglehetősen jellegzetesek, a történelem nagy alakjairól pedig rendszerint maradtak fenn olyan alkotások, amik segítségével el tudjuk képzelni a fizimiskájukat. Azonban legyen szó akár szoborról vagy festményről, ezek a művek mind magukban hordozzák az akkori korok jellegzetességeit, stíluselemeit, szépségideáljait. Éppen ezért nem kis képzelőerőre van szükség ahhoz, hogy kitaláljuk, hogy is nézhettek ki valójában. Most azonban egy művésznek köszönhetően nem kell tovább találgatni.

  A koronavírus okozta karantén hatására számos alkotó munka nélkül maradt, így volt ezzel Daniel Voshart grafikus-tervező is, aki egyébként a filmiparban tevékenykedik. Munka híján régi hobbijához nyúlt vissza, az az régi szobrokat színesített meg. Ekkor döntött úgy, hogy tovább fejleszti kedvenc időtöltését és a mesterséges intelligenciát és némi Adobe Photoshopot segítségül hívva elkészítette az ókori római uralkodók hiperrealisztikus képmását.

   

  kep2_0.jpeg

   

  Hogy még realisztikusabb végeredményt kapjon, valós személyek arcmását is felhasználta az alkotás során. Augustus császárban például Daniel Craig vonalai tűnhetnek fel, de például Maximinus Thrax arcvonásainak kialakítása során, André "az Óriás" nevű francia pankrátort keverte hozzá a végeredményhez. Erre azonban komoly indoka is volt, ugyanis a történészek szerint Thrax császár egy olyan betegséggel küzdött, amitől szélesebb lett például az állkapcsa és az egész testfelépítése is megváltozott, a pankrátort pedig ugyan ezzel a betegséggel diagnosztizálták.

  A művész egyébként történelmi szövegeket és ősi pénzérméket is figyelembe vett a készítés során, hogy haláluk évének megfelelően tudja rekonstruálni a Kr.e. 27- Kr.u. 285-ban élt császárok „fotóit”. Végül plakátok formájában bocsátotta áruba az alkotásokat, abban bízva, hogy egy kis extra keresetre tehet szert, a műveket pedig két hét alatt el is elkapkodták.

  Az “újjászületett” császárok képcsarnokáért kattints a linkre!