Így készül a magyar bankjegyek grafikája

  Tudod, hogy mekkora dpi szükséges egy átlagos bankjegy elkészítéséhez?

  01 penztervezes nyito.png

   

  A mai, egyre inkább digitalizálódó világban megszokottá válik az érintésmentes kártyás fizetés, ugyanakkor még mindig nem szabad elfeledkezni a hagyományos bankjegyekről, főként ha az ember dizájn oldalról közelíti meg ezt a kérdést. Ha egy kicsit is érdekel, hogyan készülnek a bankjegyek, illetve a hozzájuk tartozó grafika, akkor érdemes megnézni a következő videót:

   

   

  Nagyon sok grafikus tervez pénzeket, azonban csak kevesüknek adatik meg, hogy olyan pénzeket tervezzenek, amelyek valóban forgalomba is kerülnek. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol a Magyar Nemzeti Bank grafikusai a legmodernebb módszerekkel, Wacom táblák segítségével készítik el a bankjegyek grafikai dizájnját.

  Az elsőre könnyűnek tűnő munka sokkal nehezebb, mint azt az ember gondolná, hiszen a magyar bankjegyeknek is komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelnie. Rengeteg rejtett, és szabad szemmel láthatatlan elemet tartalmaznak, amelyeket csak sokszoros nagyítás mellett vehetünk észre. Azért, hogy ezek az elemek felkerülhessenek, illetve a sokszorosára való nagyíthatóság érdekében a magyar bankjegyek grafikái 12800 dpi-ben készülnek, ami elsőre szinte felfoghatatlan a megszokott 300 vagy 600 dpi-s nyomtatási formátumok mellett.

  A mai grafikai technológiáknak köszönhetően azonban az ilyen tervezés is egyre könnyebb, így a bankjegytervező grafikusok is egyre gyakrabban engedhetik szabadjára a fantáziájukat. Országonként változó, hogy milyen gyakran cserélik a pénz kinézetét, azonban egyre több helyen tekintenek országimázs formáló eszközként erre, így a jól megszokott portrék mellett sok országban egyéb kreatív megoldások születnek. 

  Összegyűjtöttünk nektek néhány kifejezetten szépnek mondható bankjegyet. Neked van kedvenced?

   

  02 norway.jpg

  Norvégia

   

  03 argentina.jpg

  Argentína

   

  03 aruba.jpg

  Aruba

   

  04 australia.jpg

  Ausztrália

   

  05 hong kong.jpg

  Hongkong

   

  06 new zealand.jpg

  Új-Zéland

   

  07 fiji.jpg

  Fidzsi-szigetek