Hey Google!

  Ha gyakrabban használod a Google Assistant szolgáltatást, akkor valószínűleg érdekelni fog egy hamarosan érkező frissítés. Egy blogbejegyzésben, melyben az Assistanttal kapcsolatos adatvédelmi változásokat részletezik, a Google bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy finomítják az Assistant hangérzékenységét, hogy állítani lehessen azt.

  unnamed (1)_0.jpg

  Hamarosan érkezik ez a funkció, így be lehet majd állítani, hogy milyen érzékeny legyen a Google Assistant, például olyan mondatok esetében, hogy „Hey Google". Így a felhasználó jobban személyre szabhatja a szolgáltatást, hogy elkerülhesse a nem kívánt aktivációkat, vagy hogy jól lehessen használni a Google Assistant szolgáltatást egy különösen zajos környezetben.

  A Google nem mondta el pontosan, hogy milyen hamar érkezik a frissítés, vagy hogy mennyire érzékenyre lehet majd állítani mindentudó segédünket. Ettől azonban a frissítés kifejezetten hatékonynak ígérkezik például ha a hangutasításos eszközöd közel van a légkondihoz, vagy egy nagycsaládban élsz, ahol állandó az alapzaj és rendszeresen mondasz utasításokat a Google-nek egy bizonyos távolságból. A frissítésnek köszönhetően nem kell majd ordítanod, ha valamire kíváncsi vagy.

  A hír egy nagyobb bejelentéssel együtt érkezik, mely a Google Assistant adatvédelmi változásairól szól. A Google (az Apple, a Microsoft, az Amazon és a többi nagy versenytárs mellett) kellemetlen helyzetbe került, olyan mechanizmusokért, amelyeknek része, hogy a hanganyagokat emberek is átnézik. A Google azonban kijelentette, hogy csupán az audio fájlok 0,2%-át hallgatták meg nyelvszakértők és ezeket is azok közül a felhasználók közül, akik a Voice & Audio Activity beállítást választották.

  A Google azt reklámozza elsősorban, hogy az Assistant ezen funkciója jobban képes idővel az egyes emberek hangját felismerni. Egy nyilatkozatuk szerint az a tervük, hogy fejlesztik a beállítást, hogy még pontosabban beállítható legyen. Kiemelték továbbá, hogy amikor bekapcsolod a VAA-t, van rá esély, hogy igazi emberek hallgatják a hanganyagot a hangfelismerő rendszer javítása érdekében. Ahogyan az korábban is történt, ezeket a hanganyagokat titkosítják és a Google azt állítja, hogy mielőtt emberi felülvizsgálat céljából felhasználnák az adott fájlt, újból megerősítik a választásodat a VAA szolgáltatással kapcsolatban.

  A Google azt is határozottan állítja, hogy mostantól több adatod kerül törlésre, mikor kiderül, hogy véletlenül aktiváltad az Assistant-ot. Az alapvető terv az, hogy „jelentősen csökkentik” a tárolt hangok mennyiségét, például törlik a fiókodhoz kapcsolódó, néhány hónapnál régebbi hanganyagokat.

  Az Assistant-tal folytatott beszélgetéseidet törölheted, ha követed az itteni utasításokat. Ám jó látni, hogy a Google maga is lépéseket tesz annak érdekében (nem csak a felhasználónak kell külön ezzel foglalkoznia), hogy jobban tudja kezelni a hanganyagokat egy olyan világban, ahol a hangutasításos segédek használata a következő éveken csak nőni fog.