Hamarosan megoldás születhet az okostelefonok törési problémájával kapcsolatban

  A sorozatgyártásra még várni kell, de a prototípus már megfelelően működik: önmagát gyógyítja meg egy új műanyag.

  Az okostelefonokkal és egyéb hordozható készülékekkel kapcsolatban a legtöbben attól félnek, hogy leejtik vagy pedig hozzáütik valamihez őket, a törések és a repedések ellen azonban a legdrágább modellek sem nyújtanak megfelelő védelmet. Ahogyan például egy húszezer forintos telefon kijelzője vagy hátlapja is ripityára törik az úttestre történő leejtéskor, úgy egy több százezer forintos csúcsmobil is hasonlóan fog viselkedni. Ilyenkor pedig az egyetlen megoldás a szerviz, ahol szerencsés esetben burkolat és kijelzőcserével megússzuk ezt a dolgot.

  Ezen az állapoton változtat az a japán találmány, amely egy olyan műanyagot takar, ami gyorsan és egyszerűen meggyógyítja önmagát törés és repedés esetén.

  Voltak már korábban is hasonló próbálkozások, de ezek úgy működtek, hogy a javítandó felületet 20 Celsius fokra fel kellett melegíteni: ez  pedig nem működik egy mobiltelefon vagy más elektronikai eszköz esetében, hiszen ez a magas hőmérséklet tönkretenné a készülékek belsejét. 

  Nyomás, utána!

  Most azonban egy olyan technológia részleteit tette közzé a Tokiói Egyetem professzora Takuzo Aida, amelyben ez az öngyógyító folyamat normál környezeti feltételek mellett is elindítható. Az ehhez szükséges műanyag a poliéter-tiokarbamid, az első olyan merev anyag, amely képes szobahőmérsékleten, nyomás hatására eltüntetni a különböző repedéseket és töréseket. Két évvel korábban az LG már próbálkozott egy öngyógyító borítással a G Flex 2 telefonon, de ezen csak a hátlap átlátszatlan burkolatát sikerült valamennyire megvédeni, és csak kisebb repedéseket tudott eltüntetni.

  nincs_tobb_torott_mobil_kijelzo_screenshot_20171219203205_2_original_760x760.png

  A mostani felfedezés alapja egy egyszerű véletlen. Az egyetem egyik hallgatója, Yu Yanagisawa egy ragasztóanyagot kívánt előállítani, a tesztek folyamán viszont azt vette észre, hogy a hevítésre váró, ám még merev állapotú átlátszó műanyag lap egymástól elvágott darabjai kis nyomásra összetapadnak. Ezután már célzott kísérletek következtek, amelyekből az derült ki, ha az anyagok darabjait 21 Celsius fokon, fél percen át kézi erővel egymáshoz nyomják, a törés lényegében az eredeti állapottal megegyező erővel forr össze újra, ehhez pedig mindössze az összenyomás után csupán pár kell otthagyni.

  nincs_tobb_torott_mobil_kijelzo_screenshot_20171219203205_3_original_760x760.png

  Ez miért jó? Egyrészt azért, mert az átlátszó anyagot a mobilok és egyéb eszközök kijelzőinek védelmére is fel tudjuk használni, ezért a törött és karcos megjelenítők ellen végre hatékonyan tudunk fellépni. Másrészt ha az anyag sorozatgyártásba kerül sokkal kevesebb műanyaghulladék keletkezik a törött, karcolt kijelzők és hátlapok miatt, a sérült mobilokat szétszedés helyett egyszerűbb lesz megjavítani, ezzel pedig a teljes mobilpiac ökológiai lábnyomát is csökkenthetjük.

  Jó kérdés, mikorra látunk majd sorozatgyártásban is olyan mobilokat, amelyek már ezzel az új borítással érkeznek, de annak már örülhetünk, hogy a prototípus lényegében elkészült, tehát már nem csak egy papíron vagy fejben létező elméleti megoldásról van szó.