Fotózás a 21. században

  Az 1838-ik év első hónapjaiban Párizsból híre kelt, hogy egy francia tudósnak sikerült a camera obscura ismert képeit állandósítani. Valahogy így indult a fotográfia története. A technika fejlődésének köszönhetően, ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre a fotózni vágyók számára. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

  leadkep (1)_14.jpg

   

  Az első előre betöltött filmes Kodak fényképezőgéptől a mai okostelefonokban használt innovatív digitális képrögzítő eszközökig, a fényképezés számtalan technológiai változáson ment keresztül a 195 évvel ezelőtti megjelenése óta. De nézzük kicsit részletesebben, milyen technikai vívmányokkal alkothatnak a mai világ fotósai!

  Drón

  A hadászati célokkal kifejlesztett drón egy megfizethető és könnyen alkalmazkodó eszközzé vált szakemberek és amatőrök számára egyaránt. Mat Rick, egy San Francisco-i és New York-i fotós és videós, aki szorosan figyelemmel kíséri a fényképezőgép-technológia folyamatosan fejlődő területét, úgy gondolja, nemcsak a drónos fotózás vált elérhetőbbé, hanem szakmai jelentősége is erősödik. 

  „Nagyszerű látni, hogy a drónkamerák felzárkóznak más profi kamerák szenzorméretéhez és érzékenységéhez, így a drónok használata túlmutat a légifotók rögzítésén” – magyarázza Rick.

  Ha emellé a drónok folyamatosan zsugorodó méretét és a repülési szenzorok érzékenységének fejlődését is hozzátesszük, olyan felvételek születhetnek, amelyek korábban lehetetlenek voltak, vagy legalábbis rendkívül drágák!

   

  kep1 (1)_9.jpg

   

  Okos kamerák

  A kamerával felszerelt drónokhoz hasonlóan az intelligens kamerák is először költséges és rendkívüli technikai tudást igénylő eszközökként jelentek meg, mielőtt olcsóbb és könnyen használható formátumban eljutottak volna a nagyközönséghez. Manapság ezek a nagyrészt plug-and-play kamerák nagy teljesítményű képérzékelőkkel vannak felszerelve, melyek segítségével lehetővé vált a mozgás nyomonkövetése, sőt az is, hogy például maguktól is készítsenek fényképeket.

   

  kep2 (1)_6.jpg

   

  360-as kamerák

  Kevesen tudják, de az első 360 fokos kamera már 1904-ben létrejött. A nehézkes eszköz egy állványon állt, és egyetlen negatívot tudott produkálni. A Cirkut néven ismert eszköz 360 fokos képességei nagyrészt elméletiek maradtak, mivel a legtöbb felhasználó inkább az egyszerű panorámaképeket választotta. Mára azonban mindez egy zsebméretű, nagy teljesítményű érzékelőkkel felszerelt eszközben a miénk lehet. Ezeknek az eszközöknek hála olyan képek készülhetnek, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

   

  kep3_32.jpg

   

  Az első digitális fényképezőgép, amelyet a Kodak fejlesztett ki 1975-ben, mindössze 0,01 megapixel felbontású volt. Ezt szinte össze se lehet hasonlítani a 24 mpx-es szabvánnyal, amely sok mai digitális egylencsés tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépben található. Amellett, hogy jobb és részletesebb képeket készítenek, mint elődeik, ezek a nagy pixeles kamerák a versenyt és az innovációt is ösztönzik – még a középkategóriás DSLR-ek és okostelefonok kamerái is erősnek mondhatók.

  Pei Ketron, az Adobe fotósa és termékmarketing-menedzsere szerint a megapixelnek csökken a jelentősége a szakmában. 

  „Napjainkban vannak olyan DSLR-ek, amelyekben rengeteg a megapixel, már-már olyan szinten sok, hogy nincs is szükségünk ennyi információra. Persze ha egy képet szeretnénk kinyomtatni például egy hirdetőtáblára, vagy „ultrafinom” művészeti nyomatokat szeretnénk készíteni, jól jönnek ezek az extra képpontok, de a legtöbb ember számára az okostelefonokban elérhető megapixel teljes mértékig elegendő.”


  A jobb szenzorok, a nagyobb telefonmemóriák és a számítógépes fényképezés megjelenése mind hozzájárultak a pixelek elterjedéséhez – és ezáltal szinte mindenki számára elérhető, hogy kiváló minőségű fényképeket készítsen a mindennapi pillanatokról.

  További technikai érdekességekért az Adobe oldalán találsz!