Fogyasztói szokások, melyeken változtatott a vírus - mi az új normális?

  Most, hogy már valószínűleg látjuk az alagút végét, sokan azt találgatják, vajon mikor kaphatjuk vissza a korábbi életünket. De vajon visszakaphatjuk-e egyáltalán?

  Valamilyen szempontból természetesen igen. Ha úgy alakul, ahogyan azt reméljük, akkor megint mehetünk színházba, szórakozóhelyekre, külföldre nyaralni és minden bizonnyal nem kell majd maszkot sem hordanunk. De hogyan fognak alakulni például a vásárlási szokásaink, az oktatás, a munkavégzés? Ezek esetében is minden olyan lesz, mint régen? Valószínűleg nem, bár ezt így előre senki sem tudja megmondani, de az biztos, hogy ez a járvány számos olyan változást hozott a mindennapjainkba, melyeket ma már szinte természetesnek tekintünk.

  Már nem egy helyen lehet olvasni a ’new normal’ működésről, mely a vírus alatt kialakult és a pandémia utáni életre is minden bizonnyal nagy hatással lévő átalakult életmódra utal.

  A Covid-19 például több új szó születését is elősegítette, melyekben nem meglepő módon közös, hogy mindegyik az egyre inkább gyorsuló digitalizációval kapcsolatos. Ilyen szó például az ’untact’ melléknév: akkor ’untact’ egy tevékenység például, ha azt valós emberi kontaktus nélkül végzik. Ebből származtatták kicsivel később az ’ontact’-ot, mely annyit jelenti: valamilyen kapcsolatot létesíteni másokkal online formában, és az ’intact’-ot, ami pedig hangsúlyozza, hogy például egy csoporttal történő kommunikáció nem valós, személyes jellegű.

   

  2_6.png

   

  A mostani helyzetben a fogyasztók egyre nagyobb része szokja meg a digitális technológia nyújtotta kényelmet. Az IAB éves felmérése szerint 2020-ban gyakrabban vásároltunk online, mint a vírus előtti időszakban, az eltolódás a digitális vásárlás irányába pedig a legtöbb termék esetében megfigyelhető. Az Adobe Digital Insights szerint pedig az amerikai vásárlók online költése csak 2020 novemberében és decemberében 188,2 milliárd dollárra rúgott, ez az előző évhez képest 32%-os növekedésnek és egyben új rekordnak számít.

  A közeljövőben a vásárlók minden bizonnyal – azon termékek, melyek esetében ezt megtehetik – az online vásárlást fogják előnyben részesíteni elővigyázatossági, vagy egyszerűen csak kényelmi okokból. Ha innen nézzük a jelenlegi helyzetet, akkor az eddig bevettnek számító ’kontakt vásárlás’ már sosem lesz olyan formájú és mértékű, mint például két évvel ezelőtt volt.

   

  3_2.jpg

   

  A vállalatok a járvány elején olyan hirtelen és nagymértékű változásokkal szembesültek, melyek általában csak hosszú éveken keresztül mennek végbe egy iparágban, egy országban, vagy az egész világon. Nagyjából minden cégnek valamilyen szinten kihívást jelentett, hogy miképp állíthatják át üzleti stratégiájukat az új helyzetnek megfelelően úgy, hogy versenyképesek maradjanak a már korábban említett ’new normal’ rendszerben is.

  Mindenki különböző módszerekkel állt elő, amikkel helyettesítheti a megszokott, valós kontakton alapuló vásárlási folyamatot úgy, hogy ne csökkenjen a vásárlók elégedettsége. Kreatívabbnál kreatívabb megoldások születtek, ám mindegyik esetben figyeltek rá, hogy ne teljes mértékben automatizált, online megoldásokat hozzanak létre, ahol a fogyasztó semmilyen emberinek számító impulzussal nem találkozik, hanem valamilyen szinten érezze az addig jól megszokott kontakt alapú vásárlás érzetét. Így, miközben kényelmesen otthonról vásárol valaki, kevésbé érzi magát teljesen elzárva a külvilágtól.

  Az online kommunikáció az elmúlt egy évben igencsak beépült a mindennapjainkba, ez pedig továbbra is kihívásokat állít a cégek elé. A vállalatoknak még inkább merésznek és innovatívnak kell lenniük, hogy olyan megoldásokat találjanak, melyek növelni tudják a vásárlók elégedettségét a jelenlegi helyzetben.