Építészeti tündérmesék: Federico Bambina legújabb illusztrációi

  Federico Bambina legújabb sorozatában az építészet az illusztratív történetmesélést segíti.

  leadkep (1)_9.jpg

   

  Federico Bambina olasz építész és grafikus Barcelonában él és dolgozik. Leginkább egy kíváncsi emberként jellemzi magát, és célja, hogy minden nap új, gyermeki szemmel fedezze fel a világot.

  “A gyerekek teljesen gátlástalanul és az élmények kondicionálása nélkül láthatják a dolgokat. A rajzaik mindig lenyűgözőek a maguk spontán egyszerűségében és tisztaságban.” 

  A művész ezért is igyekszik különböző kifejezési technikákkal megmagyarázni az általa látott élményeket. Nem akarja alkotásait egy stílus vagy forma börtönébe zárni.
   
  Legújabb, „Archetype” című sorozatában a népi építészet illusztratív történetmesélésében vesz részt. Az általa megalkotott kis házak „elbeszélő tárgyakká” alakulnak. A projekt az „Architectural Fairy Tales” című könyvhöz készült, ahol alkotásai illusztrációiként jelennek meg és történeteket mesélnek el olyan távoli helyekről, országokról, ahol még nem léteztek építészek. Olyan épületeket mutat be, amelyeket fából, földből és kőből építettek. Az ősi modellekkel pedig az olvasó igazi időutazásban vehet részt.

   

   

  Babina az elkészült alkotásokhoz Bernard Rudofsky „Architecture without architects” című kiállításából merített ihletet, amelyet 1964-ben mutattak be a MoMA-ban.
   
  Az „Archetype” című sorozatban az olasz grafikus olyan menedékházakat illusztrált, amelyek nemcsak épületként vannak jelen, hanem lakóikról, az általuk elfoglalt helyekről és az általuk megélt történetekről is tanúskodnak. Ezekhez a távoli országokhoz tartozó egzotikus építmények kincsesládákként rejtenek titkokat és varázslatokat. Lakóiknak egyet jelentettek a biztonsággal. A képeken át pedig egy kicsit mi is érezhetjük a természet hangjait, csendjét és közelségét.

   

  kep1 (1)_5.jpg

  kep2 (1)_4.jpg

  kep3_30.jpg

   

  A művész szerint végül egy olyan könyv született, mely olyan, mint a jó építészetet: varázslat és titokzatosság díszíti, és szilárd szerkezet támasztja alá.

  További információkért kattints ide!