Egyre inkább a mobilos kamerák dominálnak

  A Flickr szerint az Apple eszközök kamerái magasan vezetik a fényképezőgépek márka szerinti sorrendjét.

   

  A digitális kamerák eladásai már az évtized elején leszálló ágba kerültek. Ahogy az aktuális felső kategóriás mobilok objektívei és szolgáltatásai egyre hatékonyabban helyettesítették ezeket a termékeket, úgy az olcsó kompakt kamerák, de később már a komolyabb, cserélhető objektíves gépek is kellemetlen helyzetbe kerültek.

  Az InfoTrends becslése alapján 2017-ben a digitális felvételek 85 százalékát készítették okostelefonnal, ami azért is érdekes, mert a képek száma folyamatosan növekszik. Az ősszel kiadott előrejelzések értelmében az idén 1200 milliárd digitális fotó készült világszerte, vagyis átlagosan már 160 kép jut a Föld minden egyes lakosára.

  Bár az okostelefonok más szegmensekben, így a hordozható médialejátszók vagy navigációs eszközök területén még nagyobb pusztítást végeztek, a digitális kamerák is belerokkantak a mobil forradalomba. A CTA adataiból kiderült, hogy 2007 (az iPhone megjelenése) és 2016 között piacuk a harmadára csökkent.

  Már a pálya felét elfoglalták

  A látványos trendet most egy újabb információ is megerősíti: a Flickr nemrég tette közzé, hogy 2017-ben az oldalra feltöltött fotók 50 százaléka már valamilyen okostelefonnal készült, vagyis a fényképezőgépek fele tulajdonképpen már nem is dedikált fényképezőgép. A Flickr év végi statisztikája szerint így nézett ki az idei felhozatal:

   

   

  A tükörreflexes digitális fényképezők (DSLR) aránya 8 százalékponttal növekedett, miközben a kompakt gépek 9 százalékpontos csökkenést mutattak. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az okostelefonok egyre inkább a háttérbe szorítják a digitális kamerákat, utóbbi kategórián belül pedig a kompakt gépek szenvedik el a piacvesztés legjavát.

  Az Apple nem csak az okostelefonok, de az összes márka között tarol. Volumenében a Flickr 100 legnépszerűbb kamerájának több mint fele valamilyen iPhone készülékben dolgozik, miközben a 10 legnépszerűbb eszköz közül 9 az iPhone valemelyik kiadása volt. A Canon ehhez képest 23 százalékon, a Nikon pedig 18 százalékon végzett a márkák 2017-es rangsorában.

   

   

  Figyelembe véve, hogy az okostelefonok kamerái és a hozzájuk kapcsolt szoftveres funkciók vagy applikációk milyen ütemben fejlődnek, nehéz elképzelni, hogy a menetelés akár csak lassulhatna is a közeljövőben.

  Miután a legtöbben éjjel-nappal maguknál tartják az okostelefont, egyre kevesebb értelme van külön magukra akasztani egy digitális kamerát is - és ez időnként már nem csak az otthoni, de a professzionális felhasználókra is igaz lehet.