Egy menő designer 10 legfontosabb skillje

  Ilia Kalimulin moszkvai grafikus tanácsait nem árt megfogadnia minden szakmabelinek, legyen akár kezdő, akár haladó designer.

  nyitokep.png

  Minden szakmának megvannak a maga elvárásai, melyeket a saját magunk érdekében érdemes követnünk, betartanunk. Persze ezeket igazíthatjuk a magunk ízlésére, egy designer esetében például kiemelten fontos, hogy a saját stílus is előtérbe kerüljön a szakmaiság mellett. Az orosz Ilia Kalimulin tanácsaira a grafikus Behance-oldalán bukkantunk rá. Szerintünk érdemes okulni belőle!

  1. Önmeghatározás

  Mindenek előtt azt kell megfogalmaznod önmagaddal kapcsolatban, hogy melyek azok a területek, melyekhez a leginkább értesz. Mi áll hozzád a legközelebb, miben mozogsz otthonosan: layout, technikai design, branding, web, esetleg 3D? Próbálj meg azokra a területekre koncentrálni, melyekben jó vagy, a további érdeklődési köreidet pedig fejleszd folyamatosan, hogy lépést tudj tartani a gyorsan változó trendekkel és ügyféligényekkel!

  2. Tömörség

  Már szerencsésnek mondhatod magad, ha egy potenciális ügyfél három másodpercig elidőzik a munkáid felett. Ebben a világban, ahol az információáramlat gyakran elnyeli a lényeget, nehéz úgy érvényesülni, ha a munkád üzenete nem elég tiszta és világos. Fogalmazd meg egyszerűen, tömören, de mégis a figyelmet fenntartva azt, hogy ki vagy és mit csinálsz, mindvégig fókuszálva a legfontosabb információkra. Ez az intelem a vizuális tartalmakra éppúgy vonatkozik, mint a szöveges kontentre, a kevesebb néha több!

  3. Szelektivitás

  Válogasd meg a forrásaidat! Csak azokat a threadeket tartsd számon, melyek valamilyen formában hasznot hajtanak a munkáddal kapcsolatban, az inspiráló és valódi tartalmat gyártó designerek és szakmabeliek profiljait érdemes követned. Bár ez elsőre teljesen felesleges lépésnek tűnhet, de ha folyamatosan szelektálod a téged körülvevő tartalmakat, időt és energiát spórolhatsz meg, mindezt úgy, hogy közben még fejlődsz is.

  4. Alkalmazkodóképesség

  Minden egyes eszköz, szoftver, program és alkalmazás folyamatos update-et igényel, ezért szemfülesnek kell lenned és gyorsan kell tanulnod, hogy mindig naprakész legyél az új fejlesztések és újítások világában. Gondolkodj a szokványostól eltérően, és használd ki a rendelkezésedre álló szoftverek nyújtotta előnyöket, így a munkád mindig naprakész, friss és figyelemfelkeltő lesz!

  5. Kapcsolatteremtő képesség

  Abban a kivételes helyzetben vagyunk 2018-ban, hogy bárhol és bárkivel felvehetjük a kapcsolatot, legyünk a világ bármely pontján. Ez azért is nagyszerű, mert semmiféle korlát nem állhat utunkba a networking során, amely nagyon fontos skill egy designer életében. Akár szabadúszó vagy, akár nem, érdemes megtanulnod, hogyan érd el a jövőbeli ügyfeleket, miként alakítsd ki a saját kapcsolati hálódat, elérve ezzel a lehető legtöbb embert.

  6. Professzionalizmus

  A klasszikus megoldások híve vagy, esetleg állandóan a legújabb kihívásokba vágod bele a fejszéd? Egyik sem rossz tulajdonság, azonban érdemes egy bizonyos egyenúlyt tartani a kettő közt, ettől ugyanis sokkal professzionálisabbnak hat majd a portfóliód. Az új ismeretek elsajátítása nagyon fontos, azonban az alapokkal is tisztában kell lenned ahhoz, hogy érvényesülni tudj, és minőségi munkát adj ki a kezeid közül.

  7. Prezentálhatóság

  Tengernyi kreatív ötlettel ébredsz reggelente, és rengeteg tapasztalat van a hátad mögött? Sajnos ez ahhoz kevés, hogy a munkádra felfigyeljenek. Ha tetszik, ha nem, el kell adnod magad, ehhez pedig nem árt elsajátítanod a marketing alapjait. Nemcsak egy adott ügyfél által kért terméket, hanem saját magadat is reklámozod akkor, mikor a munkáidat prezentálod.

  8. Rugalmasság

  Rajtad múlik, hogyan döntesz: leszűkítheted érdeklődési köreidet és elmélyedhetsz azokban a területekben, melyek igazán érdekelnek, vagy felvértezheted magad egy csomó skillel, melyekkel akár egy komplex projektet is képes leszel összerakni a semmiből. Azt azért ne feledd, hogy az ügyfeleid száma, a megbízás típusa és a piaci igények változása is befolyásolni fogja, hogy éppen melyik képességedre lesz szükséged egy-egy alkotási folyamat során.

  9. Önfegyelem

  Nincs a világon olyan megbízó, aki szereti, ha a határidő után adod le a munkát, vagy válaszolatlanul hagyod az emailjeit. Légy konzekvens ebben, mindig tartsd szem előtt az ügyfél igényeit és legyél elérhető számára. A jó munkakapcsolat a jövőbeli projektek sikerességének ígéretét hozza el, persze ez nem jelenti azt, hogy éjjel-nappal mások rendelkezésére kell állnod. Tervezd meg a saját időbeosztásod, tájékoztasd erről az ügyfeleket és tartsd magad ahhoz, amit megígértél!

  10. Elkötelezettség

  Ha körültekintően megválaszoltad magadban azt a kérdést, hogy ki is vagy valójában és így érvényesíteni is tudod a saját stílusod, akkor rendkívül sok örömet fogsz találni a munkádban. Ne félj más lenni, az egyediséget az ügyfelek is díjazzák! Ragaszkodj a saját stílusodhoz, engedd, hogy a személyiséged minden alkotásodban visszaköszönjön, hiszen ettől lesznek élettel telik és megismételhetetlenek!