Egy lengyel illusztrátor elbűvölő alkotásai

  Gosia Herba különleges világba kalauzol kicsiket és nagyokat egyaránt. Grafikái a Lengyel Plakát Iskola legújabb gyöngyszemei.

  leadkep_44.jpg

   

  Gosia Herba könyv- és sajtóillusztrációra szakosodott grafikus. Borítókat, könyvillusztrációkat, textil mintákat tervez, de az urbanista művészet és természetesen a plakáttervezés sem áll tőle távol. Alkotásai attól is különlegesek, hogy hagyományos technikákat, például zsírkrétát, vagy a linómetszetet ötvözi a digitális rajzzal.

  Munkáiban egyértelműen visszaköszön a Lengyel Plakát Iskola, valamint Picasso és Matisse hagyatéka. De a manapság egyre népszerűbb folklórelemeket is felfedezhetjük képein, autentikus karakterei a gyerekeket és felnőtteket is megszólítják!

   

  ke1.png

   

  Több mint tizenhárom év tapasztalattal a háta mögött mára már társszerzője azoknak a gyerekkönyveknek, amelyeket illusztrál. Eddigi pályafutása során olyan partnerekkel dolgozott együtt, mint a The Washington Post, a Penguin Random House, a Google, a WeTransfer vagy az Asos. 

  Egyedi stílusa kitűnik kortársai közül, már csak azért is, mert bár illusztrált karaktereit a célközönséghez igazítja, mindezt úgy teszi, hogy közben csupán az árnyalatok és az érzelmi töltet változik. Például gyerekeknek szánt könyveiben a játékosság, frissesség és a modern színkezelés figyelhető meg a régi művészeket idéző alakokon.

  Míg a kultúrákon átívelő népmeséket, mítoszokat illusztrált könyvében már egyfajta drámai jelleg is tetten érhető.

   

  kep2_6.png

  kep3_3.png

   

  Egyébként lengyel meseilluszusztráció műfaja a 20. század közepe óta virágzik, igazán kiemelkedő sikerekkel. A hatvanas években például előfordult olyan is, hogy majdnem az év minden napjára jutott egy frissen megjelenő könyv, amiket híres alkotók illusztráltak.

  Gosia Herba további alkotásait itt találod!