Egy különleges építész, aki fenntartható iskolákat tervez

  Omar Calderón Santiago építész célja, hogy olyan iskolaépületeket tervezzen, melyek amellett, hogy a környezetet is kímélik, inspirálóan hatnak a bennük tanuló diákokra.

  leadkep (10)_1.jpg

   

  Omar Calderón Santiago két építész diploma megszerzése után csatlakozott a Perkins Eastmanhez, ahol a mai napig vezető tervezőként dolgozik. Szakterülete a K12 iskolák tervezése.  Jelenleg is a Washington DC-ben található Perkins stúdióban dolgozik regionális és nemzetközi projekteken. Számos épületet tervezett már a tengerentúlon, az elefántcsontparti Abidjantól a kínai Sanghajig. Aktuális projektjei egy perui és a guatemalai amerikai iskola megtervezése, de a szakterülete mellett lakóépületeket, egyéb intézményi épületeket is örömmel vállal.

   

  kep1 (10)_0.jpg

   

  De vajon mi az, ami inspirálja a különleges iskolák megtervezésében?

  “Azért választottam ezt a szakterületet, mert úgy gondolom, hogy nekünk, építészeknek megvan a képességünk és a felelősségünk, hogy pozitív hatást gyakoroljunk az emberek, de különösen a fiatalok életére. Ha van rá lehetőség, miért ne terveznénk olyan iskolákat, amik a lehető legegészségesebb, legbiztonságosabb és legenergiatakarékosabb helyek a világon?”

   

  kep2 (11)_0.jpg

   

  A Perkins Eastman az elmúlt 10-15 évben egy komplett gyakorlatot épített ki a K12-es oktatási rendszer számára, hogy nagy teljesítményű, fenntartható tanulási környezeteket hozzanak létre. Ennek eredményeképp szén-dioxid-semleges, nettó nulla energiaigényű iskolákat terveznek, amelyek nemcsak egészségesebb környezetet biztosítanak a diákok számára, de inspirálóan is hatnak rájuk. Megkönnyítik a közös munkát, interaktív oktatást, és megteremtik a közösségi élet lehetőségét.

  Santiago arról is mesélt, hogy mint projektvezető, hogy a SketchUp segítségével tudja igazán megvalósítani és átadni ötleteit a projektben dolgozóknak. Amellett, hogy a program által szinte teljesen átálltak a digitális alkotásra, a projektek megosztása is sokkal könnyebb, ezáltal pedig a munkafolyamatok is felgyorsulnak.

   

  kep3 (1).jpeg

   

  Omar további munkáiról és az általa használt programról ide kattintva olvashatsz tovább!