Egy biztos pont a fotósok életében: az Adobe Lightroom

  Az Adobe Lightroom CC a professzionális fényképészeknek ad új lehetőségeket a képek feldolgozásában, akik így elszakadhatnak az új technológiák fáradságos megtanulásától, ugyanakkor könnyedén alkalmazhatják az új lehetőségeket.

  Kilépés a sötét szobából

  A fotók manipulációja legalább olyan régi technika, mint maga a fotózás. Már a fekete fehér fotókat is kézzel színezték Japánban az 1800-as évek vége felé, vagy gondoljunk csak az első megrendezett fotóra, ahol a fotográfia egyik feltalálója, Hippolyte Bayard 1840-ben megrendezte a saját halálát. A fotográfia mindig is egyszerre volt több és kevesebb, mint a valóság, és ezt a művészek, fotósok, alkotók ki is használták. A médium, a fotó hiperrealisztikus, egyszerűen túlmutat a festészet, a szobrászat részletgazdagságán, a fotók mégsem a valóságot mutatják be, hanem annak egy lenyomatát. Legyen szó Paul Strand-ről Lewis Hine-ról, vagy Moholy-Nagy László fotós műveiről.

  A fotósoknak minden eszközt meg kell ragadniuk, hogy olyan képeket tudjanak alkotni, amely a saját víziójuknak a legmegfelelőbb. Legyen szó aprólékosan kidolgozott művészi fotókról, vagy gyorsan elkészített sajtófotóról, a képek készítőinek mindig kell egy olyan informatikai eszköz, amivel megfelelő pontossággal, megbízhatósággal és sebességgel tudnak dolgozni. 

  Mindezek mellett még az is fontos szempont, hogy akármilyen fotográfiai technikával - kamerával, vagy fájl formátumban - készült a kép, ez az alkalmazás megfelelően működjön. Mit ér egy olyan szoftver, amelyet nem lehet használni az analóg filmes kidolgozásnál, vagy nem ismeri a kamera által használt RAW fájl formátumot? A kompatibilitás elsődleges fontosságú.

  Mindenhol, mindenen, mindig.

  Talán a legegyszerűbben ezzel az alcímmel lehet összefoglalni a fotósok igényeit. Egy olyan megbízható program kell nekik, amely tényleg mindenen bármikor futtatható, és akár kritikus munkákat is rá lehet bízni. Én ezt az Adobe Lightroomban találtam meg, és még vagyunk egy páran ezzel. Mindez annak köszönhető, hogy ez a program a 2007-es első kiadása óta mindig meg tudott újulni, és mára már nem csak a gépünk előtt ülve lehet rajta dolgozni, mivel a fejlesztők az Adobe-nál mindig újabb és újabb módszert találtak a használatára.

  Így történhetett meg, hogy már nem csak Windowsra és Macre van Lightroom, hanem Android-ra, iPhone-ra, iPad-re, sőt Apple TV-re és még egy Web kliensre is kifejlesztették a programot. Attól eltekintve, hogy mindez amúgy igazán lenyűgöző, azt is jelenti, hogy mindenki úgy tud dolgozni rajta, ahogy akar, mindenféle megkötések nélkül.

  A legújabb fejlesztés pedig az Apple Silicon kompatibilis Lightroom, ami azt jelenti, hogy a program az Apple saját gyártású chipjének a teljes potenciálját ki tudja aknázni anélkül, hogy használná a Rosetta 2 kompatibilitási réteget. Ezt azt jelenti, hogy az Apple jelenlegi és jövőbeli legújabb gépein is tökéletesen elfut a program, ráadásul erről személyesen is meg tudtam győződni egy M1 chippel felszerelt Macbook Air-en.

  Mintha mi sem történt volna

  Tech rajongóként kíváncsi voltam, hogy a két kedvenc szoftverem - név szerint az Adobe Photoshop és az Adobe Lightroom - hogyan működik az új Apple chipeken. Mivel én főleg Windows és Linux felhasználó vagyok, egy kölcsön Macbookkal vágtam neki a kalandnak. Tesztként kapásból egy valós szituációt akartam szimulálni: miként is működik a program termékfotózásnál? Nos,mind a telefonomon, mind az iPaden, mind pedig az otthoni gépemen ugyanaz az élmény fogadott: minden ott volt, ahol lennie kellett.

   

  unnamed_6.jpg

   

  Mivel a program egyszerűen csak működött, eleinte azt gondoltam:  "na ez egy rövid cikk lesz így, sehol semmi furcsaság". Ám miután egy picit dolgoztam rajta, rá kellett jönnöm, hogy pont ez a lényeg: A felhasználót hagyni kell dolgozni, nem pedig összezavarni mindennel.

  Profiknak!

  Mivel tudom, hogy a Mac rendszereket az alkotótársaim nagyon szeretik, gondoltam, kipróbálom az Adobe Lightroom legnagyobb erősségét, a Photoshoppal való integrációját.

   

  Kepernyofoto_2021-01-29_-_16.58.47.png

   

  Mivel az Adobe Photoshopnak még nincsen Apple silicon-ra optimalizált verziója (de már készül), így a Rosetta 2 kompatibilitási réteget használta a laptop, hogy fusson a program. Ez ijesztőbbnek hangzik, mint amilyen valójában, gyakorlatilag egy felugró ablakon kívül - amely azt kérdezte, hogy szeretném-e használni a Rosetta 2-őt" - semmit nem vettem észre. Minden úgy volt, ahogy máskor: jobb klikk, megnyitás Photoshopba, és bumm, máris ott voltam. Nem volt szükség semmilyen hókuszpókuszra, egyszerűen csak működött. 
  Nagyjából ekkor döbbentem rá: ha most úgy döntenék, hogy megveszem az Apple legújabb, saját gyártású chippel felszerelt laptopját, a munkámban tulajdonképpen semmit nem kellene változtatnom.

   

  DMC08134_0.jpg

   

  És bárki bármit mond, ez a legfontosabb. Mindegy, hogy mivel fotózok, mindegy, hogy hol és mivel dolgozom, a munkámban van egy biztos pont, amire mindig számíthatok. Lehetek úton, kísérletezhetek, keverhetem a stílusokat, ez a szoftver mindenben támogat. Egyszerűen csak azzal, hogy teszi a dolgát.

  És ezt nem csak a műkedvelő fotósok lelkesedése mondatja. Ez a program úgy van kitalálva, hogy a legprofibbak is egy komoly munkára hivatott eszközt találnak meg benne, miközben amúgy az újonc fotósoknak is könnyen használható. Érdemes kipróbálni, igazi élmény lesz! 

  Ha pedig szívesen böngésznétek tovább az Adobe Lightroom-mal kapcsolatban, magyar nyelvű termékleírást itt találtok hozzá!

   

  Szerző: Dián Ákos