Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 5. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  Ebben a cikkben is négy tehetséges és kiemelkedő grafikus munkáit ismerhetjük meg közelebbről.

  17. Lucia Gaggiotti

  A London és Olaszország között ingázó Gaggiotti nem állítaná, hogy kiforrott, megfogalmazható stílusban alkot. Inkább úgy szeret tekinteni a művészetére, mint egy folyton változó tényezőre, mely az ügyfelek igényeihez éppen úgy idomul, mint ahhoz a sokszínűséghez, amit a grafikus személyisége is képvisel. A képzelete leggyakrabban játékos, optimizmussal teli, ugyanakkor gyengéd és természetes színkombinációkban érvényesülő alkotásokat vált valóra. Legtöbb munkája a gasztronómiához köthető, dolgozott már Jamie Oliver, a Carluccio’s vagy a Costa felkérésére is, ugyanakkor edukációs tartalmakon is gyakran ügyködik, mint például a Walker Books, a Templar Publishing és az Educational Insights projektjein.

  01 Lucia Gaggiotti.png

  18. Célestin Krier

  Célestin Krier munkássága elég offbeat a lista többi tagjához viszonyítva. Pókhálószerű vonalvezetés, furcsa alakok, erőteljes színválasztás és szokatlan megközelítési módszer jellemzi a grafikáit. Ezzel a stílussal nem könnyű érvényesülni, ő azonban kiérdemelte a figyelmünket. Bármelyik képét nézzük, azokon egyszerre jelennek meg archaikus és kontemporáris jegyek, melyek már a Nike figyelmét is felkeltették, 2017-ben ugyanis velük dolgozott együtt. Ez a fajta virtuális kultúra talán még nem emészthető mindenki számára, de szerencsére egyre nyitottabb a közélet is a művészet ezen mutációjára.

  02 Célestin Krier.png

  19. Jesús Sotes

  Sotes a spanyolországi Pamplona városában él és alkot, és érdemes kiemelni, hogy minden egyes trükkjét saját maga tanulta meg, tulajdonképpen autodidakta módon vált dizájnerré. Képalkotására nagyon jellemzők a különböző formák és alakok folklórral való összefonódása, melyekkel a nyomtatott médiában vagy könyvillusztrációként is összefuthatunk. Nagy hírnévre tett szert különleges ötleteivel, melyet a British Airways és a Hermes is díjazott, Sotes ugyanis számukra is készített már grafikákat.

  03 Jesus Sotes.jpg

  20. Tishk Barzanji

  A szürreális architektúra nagymestere, Barzanji Londonban ontja magából a zseniális grafikákat és megkapó alkotásokat. Stílusáról azt nyilatkozta, hogy minden alkalommal egyfajta mixet érvényesít: a modernizmus és a szürrealizmus elegyét, melyet a figyelemre méltó színválasztás okozta hangulat narrál a tökéletesség felé. 2017-ben a Wallpaper magazin kérte fel egy nagyszábású munkára, de a művész idén sem unatkozik. Éppen csak elkezdett ismerkedni a 3D-s grafikával, máris a gyakorlatban kamatoztatja letagadhatatlan tehetségét.

  04 Tishk Barzanji.jpg

  Nézd meg a sorozat többi részét is:

  1. rész

  2. rész

  3. rész

  4. rész