Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 4. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  Ismét négy csodálatos stílusérzékkel és tehetséggel rendelkező grafikus munkásságába nyerhetünk betekintést.

  13. Guillaume Kurkdjian

  A francia illusztrátor és animációs szakember neve nagy népszerűségnek örvend mostanában. A geometrikus formákra támaszkodó, pajkos és vibráló munkák 2017-ben kaptak nagy figyelmet, ő készítette ugyanis a szeptemberi Computer Arts címlapját. Kurkdjian elmondása szerint az utóbbi év az új skillek elsajátításáról, valamint érdekes, friss projektek megvalósításáról szólt. Ez a fajta szakmai fejlődés nem maradt észrevétlen, az ügyfelek ugyanis imádják, ahogyan a modern technikákat izgalmas, pezsdítő felütéssel tálalja. Az animációhoz fűződő tehetsége szintén egy olyan szempont, amely mellett nem érdemes szó nélkül elmenni, a trendek pedig azt mutatják, hogy a mozgásban lévő illusztrációk egyre nagyobb teret hódítanak maguknak.

  01 Guillaume Kurkdjian.jpg

  14. Julian Glander

  A New York-i grafikus olyan ügyfelekkel büszkélkedhet, mint az MIT, a Giphy vagy éppenséggel a Disney. Ábrázolásmódja egy RGB színskála pasztell árnyalataiban játszó, cukorból készült álomvilágra hasonlít leginkább. “Szeretem hallani, mikor az emberek úgy reagálnak a munkámra, hogy legszívesebben megennék azokat,” állítja Glander. Összetéveszthetetlen humorával és színvilágával kiemelkedő szereplője az újhullámos grafikai megoldásoknak, egyszerre bizarr és nagyon eredeti, melyet a szakmabeliek és a laikusok is nagyra értékelnek.

  02 Julian Glander.jpg

  15. Brian Edward Miller

  A coloradói illusztrátor a képeskönyveken keresztül, a reklámokon át, egészen az editorial területéig készít grafikákat. Stílusában megfigyelhetőek az erőteljes alakok és harsány textúrák, csakúgy, mint a dinamikus megvilágítás, amely úgynevezett “modern-retro” hangulatot nyújt a képeknek. Nagy hatással vannak rá ‘40-es, ‘50-es évek illusztrált reklámjai, az ebben a korban készült tájképek, valamint rengeteg mesefilm, amely stílusérzékét is nagyban formálta. Miller egyébként a közeljövőben tervezi egy online print shop megnyitását és ügyfélköre bővítését is, ami rengeteg új távlatot nyit meg a grafikus előtt.

  03 Brian Edward Miller.jpg

  16. Nancy Liang

  Pislákoló utcai fények, kacsintgató csillagok, sejtelmes füst: ez a három mozzanat igazán jellemző a sydney-i grafikus munkásságára. A megelevenedő álomképek, melyeket Liang papírra vet, többnyire az ausztrál városképet, és főleg a külváros szendergő romantikáját örökítik meg. Műveinek titka a tradicionális technikák és a digitális trükkök egyvelegének harmóniájában rejlik. Az illusztrációk vázát kézzel rajzolja meg, de igazán akkor válik teljessé a munkafolyamat, mikor GIF-ként a finoman mozgó részletek is felébrednek.

  04 Nancy Liang.jpg

  Nézd meg a sorozat többi részét is:

  1. rész

  2. rész

  3. rész