Digitális művészek, akikre érdemes odafigyelni - 3. rész

  Cikksorozatunkban 32 olyan tehetséges illusztrátort és grafikust mutatunk be, akiknek megkérdőjelezhetetlen hatásuk van a digitális művészetre a 21. században.

  A világban az a szép, hogy folyton változik. A digitális művészet is éppen olyan intenzitással váltogatja korszakait, akár egy falióra a mutatóinak helyzetét. Percről-percre új nevek bukkannak fel, kik újító fogásokkal terelik magukra a megérdemelt figyelmet. Néha persze nehéz lépést tartani velük, éppen ezért egy 8 részes cikksorozat formájában mutatjuk be azokat az inspiráló illusztrátorokat, akikről tényleg nem érdemes lemaradni.

  A harmadik részben újabb 4 művész alkotásait és stílusát ismerhetjük meg közelebbről.

  9. Petra Eriksson

  A Barcelonában élő svéd illusztrátor munkáit a színes játékossággal átfont, elbűvölő egyszerűség jellemzi a leginkább. “Imádok erőteljes színekkel dolgozni. Szeretem a különböző mintákat és a negative space okos kihasználását, ezek ugyanis különleges mélységet adnak egy-egy képnek,” meséli Eriksson. Az előző évben Mackenzi Lee könyvének, a Bygone Badass Broads-nak az illusztrációján dolgozott. Állítása szerint ez olyan munka volt, ami teljesen feltöltötte, nagyon fontos ugyanis a számára, hogy megismertesse a világot az erős független nőkkel, akik bárki számára példaképnek tekinthetők.

  01 Petra Eriksson.jpg

  10. Fionna Fernandes

  Fionna Fernandes kliensei már önmagában árulkodnak az ausztrál művész stílusáról. A My Little Pony és a Nickelodeon is felkérte már, de dolgozott a Toyota és a Fanta kampányaiban is. Élénk, színpompás látásmódját kézzel készített, majd digitálisan tökéletesített rajzaiban éli ki, és szívesen kísérletezik különböző technikákkal energikus munkái során. A fiatalos, divatos életérzés melyet rajzai sugallnak a védjegyévé vált, csakúgy, mint a különös gonddal kiemelt részletek. A képeken jobbára női főszereplőkkel találkozhatunk, melyek kidolgozására minden alkalommal rendkívüli türelmet szentel az illusztrátor.

  02 Fionna Fernandes.jpg

  11. Stacey Thomas

  Valami olyan gyermeki ártatlanság árad Thomas munkáiból, amely egy friss lélegzetvételnek hat a mai felgyorsult világban. Az alkotási folyamata a tradicionális rajzolást, a festést és a modellezést is magába foglalja, de olyan szokatlan anyagokat és technikákat is kombinál, mint például a gouache, a balsafa vagy a színes papír. Munkái tökéletes példát statuálnak arra, mikor a művészeti alkotások saját kontextusukban is képesek reklámcélok elérésére anélkül, hogy marketingszagot árasszanak magukból, esetleg túlzottan erőltetettek lennének. Látszik, hogy önbizalommal nyúl a különböző módszerek felé, a végeredmény pedig arról árulkodik, hogy a művész szinte bármiből képes maradandót alkotni.

  03 Stacey Thomas.jpg

  12. Andreea Dobrin Dinu

  A Romániában született és nevelkedett illusztrátor jelenleg hamburgi stúdiójában készíti figyelemre méltó munkáit. Több mint 10 éves digitális és print tapasztalattal a háta mögött mostanában jellemzően mesefigurákra emlékeztető karakterein dolgozik, melyek sosem okoznak csalódást. Markáns ábrázolásmódjával már a Süddeutsche Zeitung Familie, a P Magazine, a SUB25 Magazine olvasóit is megnyerte. Pozitív hangulatú, meglepő színkombinációkkal életre kelő illusztrációi gyakran átlépik a szürrealitás határát, de ettől csak még érdekesebbé válik az a kreatív összhang, melyet nehéz elfelejteni.

  04 Andreea Dobrin Dinu.png

  Nézd meg a sorozat többi részét is:

  1. rész

  2. rész